FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 3. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

VUKOVAR

Petstotinjak učenika vukovarske Tehničke škole Nikole Tesle od danas ponovno nastavu pohađa u zgradi svoje škole, nakon tri godine obnavljanja u koje je država uložila nešto više od 13 milijuna kuna. Prvoga dana nastave, u pratnji ravnatelja škole Đorđa Lukića, učenike i nastavnike u novoobnovljenim prostorima posjetio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. "Dakako da smo zadovoljni što je obnova škole napokon privedena kraju, a nastava započela na Dan grada Vukovara, koji se danas obilježava", kazao je Jovanović zahvalivši na strpljenju i podršci roditeljima učenika, vodstvu škole te vukovarskog Veleučilišta, u čjim prostorima su učenici Tehničke škole nastavu pohađali od drugog polugodišta. U izjavi novinarima, Jovanović je ocjenio kako su radovi na obnovi vukovarske Tehničke škole trajali predugo, a razlog je bio što je u samom postupku javne nabave izlicitirana preniska cijena zbog koje su, kako je kazao, propala dva izvođača, a obnovu škole je uspio završiti tek treći. "To je poruka da kod izmjene Zakna o javnoj nabavi iznađemo načina da se to više ne dogodi", rekao je dodajući kako je Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo novac za eventualne buduće popravke na školi s obzirom na to da neki nedostaci i problemi, poput ravnog krova, još nisu otklonjeni.

ZAGREB

Promet Croatia Airlinesa je normaliziran i hrvatski nacionalni avioprijevoznik planira danas obaviti sve letove prema redovitom redu letenja, priopćeno je iz Croatia Airlinesa. S obzirom da u ovom trenutku postoji dovoljan broj članova kabinskog osoblja za sve današnje letove u međunarodnom i domaćem prometu, kompanija očekuje da će sve putnike prevesti do njihovih odredišta bez ikakvih poremećaja, ističu iz Croatia Airlinesa. Navode i da se zasad s masovnog bolovanja vratilo desetak članova kabinskog osoblja, a očekuje se da će ih se tijekom dana vratiti još. Zbog toga kompanija očekuje da će se redovito stanje prometa održati i dalje. Nakon što su u samo dva dana 42 člana kabinskog osoblja prijavila odlazak na bolovanje, Croatia Airlines suočio se s neplaniranim poremećajima u prometu te je u srijedu, 1. svibnja i četvrtak, 2. svibnja 2013. bio primoran otkazati ukupno 15 međunarodnih i pet domaćih letova. Posljedice tih poremećaja je osjetilo oko tisuću putnika, a prema preliminarnim podacima kompanija je dosad pretrpjela izravnu financijsku štetu veću od 200 tisuća kuna, kaže se u priopćenju.

ZAGREB

Sindikat hrvatskih željezničara održao je danas prosvjed zbog kašnjenja plaća radnika Održavanja vagona, tvrtke kćeri HŽ Carga, koji još nisu primili plaće za ožujak. Predsjednik sindikata Ivan Forgač zatražio je hitnu isplatu plaća za 340 radnika Održavanja i vagona, kao i financijsku konsolidaciju i nastavak restrukturiranja HŽ Carga. Uzrok kašnjenja plaća je kronična nelikvidnost HŽ Carga zbog čega je u pitanju ne samo održavanje putničkih i teretnih vagona, nego prijeti i urušavanje cjelokupnog željezničkog sustava, upozorio je Forgač. HŽ Cargo nije na vrijeme prošao proces restrukturiranja i modernizacije, za što je kriva prethodna Vlada, no ne slažemo se ni s odlukom sadašnje Vlade da se tvrtka pošto-poto proda jer bi to moglo neslavno završiti, na štetu radnika i države, kaže Forgač. Vlada je jučer ovlastila Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture da provede postupak prikupljanja obvezujućih ponuda za privatizaciju HŽ Carga, a dosad je zaprimljeno sedam pisama interesa iz Hrvatske i zemalja EU-a. Sindikat tvrdi da HŽ Cargo ima tržišnu vrijednost od najmanje 2,5 milijardi kuna, no zbog nelikvidnosti i dugova država bi ga mogla prodati za "kikiriki".

ZAGREB

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju (EU) postupno će se promijeniti gotovo svi osobni dokumenti, poput osobne iskaznice i vozačke dozvole, ali ih građani neće morati zamijeniti do isteka njihove valjanosti. U MUP-u ističu da će se s vremenom brojni dokumenti promijeniti u kartične oblike, dok će neki imati ugrađene mikročipove i nosače podataka. Nove osobne iskaznice ili "kartice" u prvoj će fazi imati OIB i "unapređenu" zaštitu, a u sljedećoj ugrađeni elektronički nosač podataka. Prođe li predloženi zakon, nove osobne iskaznice počet će se izdavati već od 1. lipnja. Putovnice se neće morati mijenjati jer su još 2009. usklađene s biometrijskim standardima, a stare će vrijediti do datuma valjanosti. Putovnice izdane nakon 1. srpnja zasad neće imati natpis Europske unije, kao u drugim članicama, a u MUP-u još ne znaju kada će se taj natpis dodati. Osim novih osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, koje će zbog zahtjevnije izrade biti skuplje, uvest će se i nove prometne dozvole. Planiraju se i nove registarske pločice za vozila, no ni nove tablice s prepoznatljivim "europskim zvjezdicama" neće izdavati od 1. srpnja. Čak i kada ih policija počne izdavati vozači ih neće morati zamijeniti, osim ako mijenjaju "registarsko područje", kupe novi automobil ili izgube staru.

ZAGREB

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju pojednostavniti će se procedura ulaska, boravka i rada državljana iz zemalja članica Europskog gospodarskog prostora (EEA) i članova njihovih obitelji koji će u Hrvatskoj moći raditi i pružati usluge bez dozvole za rad i potvrde o prijavi rada, doznaje se u MUP-u. Građani iz država tog gospodarskog prostora koji u Hrvatskoj namjeravaju boraviti do tri mjeseca morati će svoj kratkotrajni boravak prijaviti nadležnoj policijskoj upravi ili postaji u roku od osam dana od dolaska u Hrvatsku. Boravak duži od tri mjeseca moći će regulirati u vrlo jednostavnom postupku na temelju potvrde o prijavi privremenog boravka, koja će se izdavati s rokom važenja od pet godina. Nakon petogodišnjeg neprekidnog zakonitog boravka u Hrvatskoj, državljani članica EEA imati će pravo na stalni boravak, kažu u MUP-u. Odredbe Zakona o strancima koje će se primijenjivati od 1. srpnja neće se međutim primjenjivati na državljane trećih zemalja. Nakon ulaska u EU neće se mijenjati status osoba kojima je u Hrvatskoj odobren azil ili supsidijarna zaštita. Uz članice Europske unije Europski gospodarski prostor obuhvaća i Norveška, Lihtenštajn i Island.

ZAGREB

Na Svjetski dan slobode medija Europska federacija novinara (EFJ) zatražila je da se novinarstvo prizna kao javno dobro u "razdoblju oštrih mjera štednje, restrukturiranja medija i besprimjerne komercijalizacije novinarstva". "Zabrinjava nas što su posljednjih mjeseci doslovce tisuće novinara širom Europe izgubile posao, neki zbog smanjenja broja radnih mjesta u medijima, a neki su gurnuti u nesigurniji položaj slobodnih novinara, neformalnih suradnika u medijima. Nesigurni oblici angažmana i manjak investiranja u ljudske resurse uvelike utječu na kvalitetu informiranja i slobodu medija", izjavio je u otvorenom pismu predsjednik EFJ-a Arne Konig. EFJ je zabrinut zbog porasta neformalnih, nesigurnih oblika rada među novinarima, naročito mladima. Smatraju da to ugrožava profesionalne standarde, nezavisnost novinara i njihovu sposobnost da se pridržavaju standarda slobode i pluralizma medija. Čak i u bogatim europskim zemljama sloboda medija je goruća tema. Ekonomske teškoće jesu velike, ali to ne može biti izlika za zanemarivanje novinarstva i njegova doprinosa demokraciji. Pod izlikom fleksibilnosti i tržišnog natjecanja zakidaju se i javni elektronski mediji, smanjuju se plaće novinara, zaobilaze kolektivni ugovori, ističu u EFJ-u.

ZAGREB

Dio bivših novinara i urednika propalog tjednika "Forum" okupljenih oko novoosnovane neprofitne udruge "Dom kulture", nakon više mjeseci pregovaranja, preuzeo je od Večernjeg lista portal www.forum.tm. Riječ je o internetskoj domeni tjednika koji je ugašen prije devet mjeseci nakon godine dana izlaženja, premda je u javnosti dočekan kao relevantan pokušaj povratka novinarstvu u tiskanim medijima. U kratko vrijeme izlaženja Forum je pokupio niz vrijednih nagrada Hrvatskog novinarskog društva (HND), a zadnju u nizu danas je na svečanoj dodjeli u HND-u primio novinar Sergej Županić za istraživačko novinarstvo. Iz udruge "Dom kulture", koja je novi izdavač Foruma, poručuju da su preuzeli ono što im pripada, da će i dalje inzistirati na poštenom pristupu temama te da ne vjeruju u tvrdnje kako je novinarstvo umrlo i da više nitko ne želi čitati kvalitetno obrađene teme, intervjue i reportaže.

ZAGREB

Do ponoći je u Državno izborno povjerenstvo (DIP) prispjelo, prema jutrošnjim podacima, 3100 kandidacijskih lista za vijeća i skupštine te 2180 kandidatura za načelnike, gradonačelnike, župane i zamjenike iz redova manjina koji će se birati na lokalnim izborima 19. svibnja. Ti podaci nisu definitivni jer se još ne zna jesu li sva povjerenstva unijela u kompjuter sve podatke o kandidaturama predanim u roku, kazao je Hini jutros Vlado Mikulec iz Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (Apis). Za Zagreb su prispjele 24 kandidacijske liste za Gradsku skupštinu i osam kandidatura za gradonačelnika. Za provjeru i prihvaćanje kandidacijskih lista i kandidatura povjerenstva imaju rok od 48 sati od zaključenja predaje, to jest do 4. svibnja u ponoć. DIP će pravovaljane liste objaviti na svojim internetskim stranicama.

ZAGREB

Predsjednica Nezavisne zagrebačke liste (NLZ) i kandidatkinja za gradonačelnicu Tatjana Holjevac predstavila je danas kandidate za zamjenika gradonačelnika Ana-Mariju Kulušić i Mariju Obradović, priopćeno je iz NZL-a. "Ovo su ljudi kojima vjerujem i koji u našem zajedničkom radu mogu dati novi smjer upravljanja Zagrebom. Riječ je o kvalitetnim i obrazovanim ljudima koji će znati podnijeti dnevni tempo zagrebačke politike, ali prije svega realizirati projekte koji trebaju pobijediti nezaposlenost u Zagrebu", istaknula je Holjevac. Ana-Marija Kulušić je predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, a Obradović predsjednik Odbora za zaštitu okoliša ZNL-a. Zahvalivši Tatjani Holjevac na ukazanom povjerenju, Ana-Marija Kulušić kao jedan od osnovnih prioriteta navela je obnovu nikad završenog kompleksa sveučilišne bolnice u naselju Blato. "Nije samo poanta da tu napravimo bolnicu i hospicij, nego i da razvijemo pravu termalnu rivijeru koja će biti u funkciji zdravstvenog turizma. Zdravstveni turizam je u svijetu hit, a Hrvatska bi na godišnjoj razini samo od zdravstvenog turizma mogla zarađivati više od milijardu i pol eura", poručila je Kulušić. Obradović je istaknuo važnost što skorije izgradnje novog sustava gospodarenja otpadom.

ZAGREB

Stotinjak HDZ-ovaca predvođenih predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom položilo je danas vijenac na grob ratnog ministra obrane Gojka Šuška, u povodu 15. obljetnice njegove smrti. "Gojko Šušak jedan je od najzaslužnijih za obranu Hrvatske. Posao ministra obrane u ratu je obavio na najbolji mogući način", rekao je Karamarko. Dodao je da HDZ u svom članstvu ima puno hrvatskih branitelja koji štuju Šuškovo djelo. "Zbog toga nam je obaveza, ali i želja da mu na neki način odamo počast", kazao je. Zamoljen da komentira izjave ministrice vanjskih poslova i europskog povjerenika za promet Siima Kallasa o financiranju izgradnje Pelješkog mosta novcem EU, Karamarko je podsjetio da je Kukuriku koalicija u programu s kojim je izišla na izbore obećavala da se taj most neće graditi. "Mislili su da time rade strašnu uslugu ovom narodu, a sada su od toga odustali, kao što su odustali i od zakona o strateškim investicijama i od zakona o policiji, na kojem su ustrajavali unatoč protivljenju Europske komisije", rekao je Karamarko. Na optužbe vladajućih da je među okupljenima na prvosvibanjskom sindikalnom prosvjedu bilo i onih koji su Hrvatsku doveli u krizu, Karamarko je podsjetio da je premijer Milanović u obraćanju naciji u izbornoj noći kazao da se nova vlast nema pravo pozivati na pogreške stare.

ZAGREB

Četrnaesto izdanje međunarodnog festivala aktualne glazbe Žedno uho, koje počinje danas a trajat će do 30. svibnja, ugostit će 27 izvođača iz 11 zemalja među kojima su legendarna imena poput grupa Swans i Mudhoney. Glazbeni stilovi varirat će od eksperimentalne i punk elektronske glazbe, preko avangardnog jazza, lo fi i gothic pop glazbe, obuhvaćajući više podžanrova rock and rolla, bluesa kao i najaktualnije žanrove klupske elektronske, funk i soul glazbe, najavio je organizator. Fokus je na recentnoj nezavisnoj glazbenoj sceni koja obuhvaća podjednako domaću, regionalnu i globalnu svjetsku scenu. Vrhunac festivala biti će nastupi kultnih alternativnih bendova Swans i Mudhoney kao i velikana američke moderne jazz scene Kena Vandermarka. Danas, prvog dana festivala, u kinu Grič nastupit će zagrebački noise math rock bend Peach Pit kada će svirati akustično u interakciji s projekcijom nijemog filma Fernarda Legera – 'Le Ballet Mechanique'. Večer će se nastaviti nastupom multimedijalnog eksperimentalnog benda 123rd Day Of The Year, a zvučno multidimenzionalnu sliku obogatit će post math rock bend Majmoon, kao i nastup avant rock dua Jealousy Mountain.

ZAGREB

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je danas uskrsnu čestitku svim pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda Predsjednika. „Tradicionalnim pozdravom 'Hristos voskrese!' svim pravoslavnim vjernicima srdačno čestitam najveći kršćanski blagdan Uskrs! Želja mi je da i u ovim kriznim vremenima blagdansko ozračje i nadahnuće Uskrsa ohrabri pravoslavne vjernike u Hrvatskoj, kao i sve ljude dobre volje i ojača nadu u bolju budućnost“, stoji u čestitki. Predsjednik Josipović uputio je čestitke njegovom visokom preosveštvenstvu Jovanu, mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom i cijele Italije, episkopima, svećenicima, vjernicama i vjernicima Srpske pravoslavne crkve, vjernicima i vjerskim službenicima Makedonske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj te Bugarske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj.

SPLIT

Splitska policija istražuje postoji li povezanost između dviju provala - na splitski Trgovački sud i u ured "Jadrankamena" na Braču, doznaje se danas u splitsko-dalmatinskoj policiji. Prva se provala dogodila na Trgovačkom sudu u Splitu i to u noći s četvrtak na petak kada je netko nepoznat ušao u urede suda, no policija ne izlazi s podatkom nedostaje li što jer je očevid još u tijeku. Manja šteta je počinjena i u uredu "Jadrankamena" u Pučišćima na Braču gdje je provaljeno u noći na 1. svibnja. U policiji ističu da treba utvrditi imaju li te dvije provale veze sa stečajem Jadrankamena koji se vodi na splitskom Trgovačkom sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙