FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 20. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZADAR - Mary Claire Digby, novinarka The Irish Times magazina i Verica Marušič, novinarka slovenske TV postaje Vaš kanal dobitnice su ovogodišnje Zlatne penkale, nagrade koju Hrvatska turistička zajednica dodjeljuje stranim novinarima za najveći doprinos promidžbi hrvatskog turizma u svijetu. Ovogodišnja, deveta dodjela Zlatne penkale održana je sinoć u crkvi sv. Donata u Zadru. Irska novinarka Mary Claire Digby nagrađena je za tekst objavljen u The Irish Times Magazineu u kojem na slikovit i informativan način opisuje gastronomsku ponudu Istre. "Kad sam radila reportažu, provela sam u Istri pet dana i bilo je to moje prvo putovanje u Hrvatsku. Sada, nakon prekrasnog vikenda u Zadru, jedva čekam ponovno se vratiti," rekla je Digby. Slovenska novinarka Verica Marušič dobila je Zlatnu penkalu za polusatnu emisiju "V objemu hrvatških mest" koja se prošle godine emitirala na slovenskoj TV postaji Vaš kanal. Uz dobitnike posebnih Grand Prix nagrada, Zlatnu penkalu kao priznanje za promicanje turističke Hrvatske u svojim zemljama dobilo je 10 novinara tiskanih medija, 6 televizijskih i jedan radijski novinar. Ove je godine za Zlatnu penkalu bilo nominirano 18 radova iz tiska, 11 televizijskih priloga i dva radio priloga s ukupno 20 tržišta.

ZAGREB - Šampioni ovogodišnjeg Sajma pršuta i suhomesnatih proizvoda u Sinju su, po ocjeni desetočlanog žirija, Mesnice MEL Lovrić iz Hrvaca i pršuti Mataš iz Ljubuškog. Svim izlagačima koji su donijeli pršute na ocjenjivanje dodjeljene su zlatne diplome za kvalitetu jer su svi pršuti bili iznad prosječne kavalitete i ocijenjeni su najvišim ocjenama, rekao je prof. dr. Mirko Gugić, koji je predsjedao žirijem. Istaknuo je da je iznimno zadovoljan kvalitetom ovogodišnjih pršuta koji su bili na ocjenjivanju. Sajam u Sinju jučer ujutro svečano otvorio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader. Istaknuo je kako je Županija uvijek podržavala brendiranje i davanje značaja pravom dalmatinskom pršutu kao iznimno važnom brendu Dalmacije te je pohvalio organizatora koji je ostvario cilj brendiranja te dalmatiske delicije. Na Sajmu se svojim autohtonim proizvodima predstavilo 60-tak izlagača iz svih dijelova Hrvatske. Osim pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda posjetitelji su mogli kušati autohtone sireve, razne likere, vina, med, soparnik i uštipke. Organizatorica Sajma, direktorica poduzetničkog centra Sinj Ana Barać rekla je kako je iznimno zadovoljna odazivom izlagača i posjetitelja.

SPLIT - U Splitu večeras otvaranjem počinju 23. Marulićevi dani, festival hrvatske drame i autorskog kazališta. Festival će otvoriti zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, a tom će prigodom svečano biti uručene nagrade za dramsko djelo Marin Držić koje Ministarstvo kulture dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Nakon otvaranja ansambl osječkoga HNK kao prvu festivalsku predstavu izvest će najbolju domaću kazališnu produkciju u 2012. godini, dramu "Unterstadt" koju je prema romanu Ivane Šojat Kuči režirao Zlatko Sviben. Tijekom osam festivalskih dana, do nedjelje 28. travnja, u službenoj će konkurenciji biti prikazano deset hrvatskih drama nastalih u produkciji kazališta iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije po izboru ovogodišnjeg izbornika Darka Lukića.

DUBROVNIK - U Galeriji Dulčić Masle Pulitika u Dubrovniku sinoć je otvorena izložba Tomislava Cika (1930-1982) pod nazivom "Post festum". Riječ je o gotovo zaboravljenom dubrovačkom slikaru bokeljskog porijekla. Izloženo je 40 slika, uglavnom iz privatnog vlasništva, na kojima prevladavaju dubrovačke i bokeljske vedute i pejsaži, te 40-ak crteža raznolikih tematskih ciklusa - Dubrovačke ljetne igre, pejzaži, vedute... Najveći broj izloženih slika je iz 70-ih godina prošlog stoljeća kad umjetnik razvija svoj prepoznatljivi stil u kojemu pojednostavljuje motiv i oblikuje mrljastu, višeslojnu, gustu i vibrantnu slikarsku površinu. Nakon samostalne izložbe Tomislava Cika, koja je održana 1972. te posthumne izložbe Tomislava Cika i Tomislava Berana održane 1984. godine, obje u Umjetničkoj galeriji, ova izložba je prvo veće predstavljanje Cikova opusa. Bit će otvorena do 1. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙