FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN o Siriji i mirovnom posredniku Brahimiju

NEW YORK/KAIRO, 2. svibnja 2013. (Hina/AFP/Reuters) - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i veleposlanici pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a razgovarali su u četvrtak o "mogućim diplomatskim potezima" za okončanje sukoba u Siriji i sudbini mirovnog posrednika za Siriju Lakhdara Brahimija koji razmišlja o ostavci suočen s međunarodnom pat pozicijom, prenose agencije.

Od anonimnih izvora bliskih Brahimiju doznaje se da taj 79-godišnji alžirski diplomat "i dalje obnaša dužnost izaslanika UN-a i Arapske lige" za Siriju iako je ozlojeđen nemogućnošću međunarodne zajednice da okonča dvogodišnji rat u kojem je živote do sada izgubilo oko 70.000 ljudi.

Spor Rusije i UN-a oko Sirije paralizirao je rad Vijeća sigurnosti UN-a. Brahimi je često na udaru kritika i sirijskog režima i oporbe, a navodno se želi distancirati i od Arapske lige zbog odluke o priznavanju sirijske oporbe, piše Reuters.

"Brahimi drži da je to ugrozilo njegovu neutralnost. Mogao bi otići s položaja zajedničkog posrednika da bi ga se imenovalo savjetnikom Ban Ki-moona za Siriju", tvrdi jedan diplomatski izvor.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti želi da Brahimi nastavi misiju unatoč blokadi s kojom se suočava otkako je preuzeo dužnost u kolovozu 2012., pošto je ostavku podnio njegov prethodnik Kofi Annan, piše AFP.

Rusija i Iran podupiru režim sirijskog predsjednika dok arapske države, uglavnom monarhije Perzijskog zaljeva, podržavaju ustanike.

Glasnogovornik UN-a Martin Nesirsky rekao je da je Ban s predstavnicima SAD-a, Velike Britanije, Rusije, Francuske i Kine razgovarao i o "sve gorem humanitarnom stanju u Siriji i susjednim zemljama".

Pet milijuna ljudi raseljeno je zbog sukoba, uključujući 1,4 milijuna izbjeglica u susjednim zemljama, prema UN-ovim podacima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙