FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pod pritiskom obilne ponude

LONDON, 2. svibnja 2013. (Hina) - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na londonskom tržištu oko 100 dolara za barel, pritisnute obilnom ponudom i novim signalima slabosti globalnog gospodarstva, što je povećalo zabrinutost tržišnih sudionika u vezi potencijalnog smanjivanja potražnje za naftom u svjietu.

Cijena barela sirove nafte u Londonu tijekom jutra dotaknula je i 99,51 dolar, no sada se njome trguje po cijeni od 100,20 dolara. Na američkom tržištu cijena barela iznosi 91,17 dolara.

Rast aktivnosti u kineskom industrijskom sektoru je usporio u travnju, sugerirajući da bi recesija u eurozoni i troma američka potražnja mogli pritisnuti kineski oporavak. Zasebno, i industrijska aktivnost u Indiji također je izgubila zamah u travnju.

"Sve se svodi na potražnju. Trenutno je ponuda prevelika jer razina potrošnje jednostavno nije porasla. Pretpostavka je bila da bismo u ovom dijelu godine trebali vidjeti mnogo veći rast potražnje", rekao je Carl Larry, predsjednik tvrtke iz Houstona Oil Outlook and Options.

I dok je slika potražnje loša, ponuda je velika. Proizvodnja nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte porasla je u travnju, pokazuju ovotjedne ankete.

Uteg za cijene nafte u srijedu bilo je izvješće američke vlade koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte u SAD-u dosegnule rekordnu razinu od 395,3 milijuna barela.

Unatoč pesimističnom razvoju na strani ponude i potražnje, obećanje američkih Federalnih rezervi u srijedu da će nastaviti sa svojim monetarnim poticajima dalo je određenu podršku tržištu. Ulagači sada čekaju izvješće SAD-a o zaposlenosti za travanj koje bi trebalo biti objavljeno u petak.

OPEC je u međuvremeno objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 99,97 dolara, što znači da je bila 0,68 centi niža nego dan ranije,.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙