FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 13 sati

ZAGREB, 1. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 13 sati:

OKUČANI - Osamnaesta obljetnica vojno redarstvene akcije Bljesak obilježena je danas u Okučanima, gdje su kod Spomen križa hrvatskim braniteljima vijence položili predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Igor Dragovan. U izaslanstvu Vlade bili su i ministar obrane Ante Kotromanović, ministar branitelja Predrag Matić, ministar policije Ranko Ostojić i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Nakon polaganja vijenaca predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je kako je na svečanosti izraženo poštovanje prema ovoj velikoj pobjedi Hrvaske vojske i policije u Domovinskom ratu, kojom je oslobođeno područje zapadne Slavonije. Ocijenio je da je proslava bila decentna i dostojanstvena. Branitelji su došli da bi se proveselili i odigrali neku sportsku utakmicu, te poslali poruku ljubavi i prijateljstva, dodao je. Današnjoj svečanosti bilo je nazočno i izaslanstvo Srpskog demokratskog foruma i to je isto tako znak da naše društvo ide k pomirenju i prema pravoj europskoj zajednici svih svojih građana, kazao je predsjednik. Predsjednik Josipović naglasio je također kako je gradnja dobrih međunacionalnih odnosa jedan od prioriteta. Bez akcija kakve su bile Bljesak i Oluja ne bi bilo slobodne Hrvatske, pa ni ove Hrvatske koja zagovara i promiče sva ljudska prava i sva nacionalna prava, zaključio je. Nakon polaganja vijenaca otvorene su Športske igre branitelja Domovinskog rata. Potom je održana sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij Josip Jezerinac, koji je u propovijedi podsjetio kako je vojno-redarstvena operacija Bljesak počela 1. svibnja 1995., ujutro u 5,30 sati, na sam blagdan Svetog Josipa radnika, zaštitnika hrvatskog naroda. S tim u vezi podsjetio je kako je u Hrvatskoj velik problem nezaposlenosti, naglasivši da besposlica ubija duh mladih.

ZAGREB - Oko 20 tisuća prosvjednika okupilo se na Jelačićevu trgu u Zagrebu, na prvosvibanjskom sindikalnom skupu pod nazivom "Mijenjajte smjer". Povorka prosvjednika, u kojoj su uglavnom članovi sindikata krenula je iza 11 sati s Trga Francuske Republike te Ilicom stigla na središnji zagrebački trg gdje uskoro treba početi prosvjedni skup protiv vladine politike. Na prosvjedu će govoriti čelnici pet sindikalnih središnjica, te jedna predstavnica mladih i nezaposlenih i jedan sindikalni povjerenik. Prije početka prosvjednog skupa okupljeni su uputili gromke zvižduke premijeru Zoranu Milanoviću i Vladi RH. Sindikati od Vlade traže promjenu ekonomske politike i zahtijevaju napuštanje politike štednje, otvaranje radnih mjesta, očuvanje socijalne države, oporezivanje banaka i financijske industrije, kažnjavanje neisplate plaća, povlačenje Zakona o reprezentativnosti i slično. Nakon prosvjeda, koji bi trebao trajati oko sat i pol, sindikati će organizirano vratiti kućama prosvjednike koji su stigli u Zagreb sa stotinjak autobusa iz cijele Hrvatske, dok će čelnici sindikalnih središnjica i sindikalci iz Zagreba krenuti do Maksimira, gdje prvosvibanjsku proslavu uz grah i zabavni program organizira grad Zagreb.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, upitan za komentar današnjih sindikalnih prosvjednik skupova, istaknuo je kako je riječ o legitimnom prosvjedu jer "mnogi imaju razloga za nezadovoljstvo". Nakon dolaska u zagrebački Maksimir na središnju proslavu Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, Josipović je u izjavi novinarima naglasio kako i ove godine Praznik rada u Hrvatskoj obilježavamo u ozračju krize, kada mnogi nemaju priliku raditi, a dio zaposlenih ne prima plaću. "Najvažniji je zadatak otvoriti nova radna mjesta, pokrenuti novi ciklus i potaknuti investicije", rekao je Josipović novinarima na ulazu u Maksimirski park, gdje su ga građani dočekali s pljeskom.

Komentirajući, na novinarski upit, sindikalni prosvjed u Zagrebu, rekao je kako je uvjeren da će poruka biti konstruktivna, jer "znamo koji su nedostatci i što trebamo činiti". Upitan hoće li biti ikakvoga učinka, ponovio je da je prosvjed poruka, a da "efekt dolazi od rada, investicija i Vlade". Uz prvosvibanjske čestitke, Josipović se u Maksimiru rukovao s građanima.

ZAGREB - Mnoštvo Zagrepčana od jutarnjih sati pristiže u Maksimir, gdje se i ove godine, u organizaciji Grada Zagreba, proslavlja Međunarodni praznik rada, uz kulturni program i više od 50.000 porcija graha. Prigodni program počeo je u 10 sati uz ZET-ovu limenu glazbu, a u 11 sati na velikoj maksimirskoj livadi krenula je podjela porcija tradicionalnog prvosvibanjskog graha. U isto vrijeme na velikoj pozornici započeo je kulturno-zabavni program s nastupima dječjih zborova, plesnih skupina, kulturno-umjetničkih društava i estradnjaka. Prijepodne u Maksimiru proteklo je bez sindikata koji u 12 sati organiziraju prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića. Uz tisuće građana u Maksimir su stigli i političari, kojih je ove godine zbog lokalnih izbora više nego lani. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se natječe za peti mandat, dijelio je besplatni grah i karanfile. Uz dijeljenje karanfila, s građanima se družio i njegov protukandidat iz SDP-a Rajko Ostojić, a dolazak je najavio i Vladimir Ferdelji, kandidat koalicije HSLS-a, HSS-a, Zelene liste i Demokratske stranke umirovljenika. Kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a Rajko Ostojić, čestitajući građanima Praznik rada, u izjavi novinarima istaknuo je ključne točke svojeg izbornog programa - otvaranje novih radnih mjesta, stavljanje u funkciju zapuštenih gradskih prostora, poboljšanje prometa i rješavanje pitanja Jakuševca. Najviše pozornosti izazvao je dolazak u Maksimir gradonačelnika Milana Bandića, praćenog brojnim suradnicima i pristašama odjevenima u narodne nošnje. Novinarima je izrazio zadovoljstvo prazničnim raspoloženjem u Maksimiru, za koje je rekao kako se nada da ga neće umanjiti najavljeni prosvjed na Trgu bana Jelačića.

OSIJEK - Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, u Osijeku je tradicionalno proslavljen okupljanjem građana na lijevoj obali Drave, a županijski povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Frano Kopić izjavio je Hini kako se sindikati po prvi put nakon 100 godina, nisu uključili u organizaciju obilježavanja 1. svibnja u Osijeku, čemu je razlog odlazak sindikalnog članstva i radnika na današnji prosvjed sindikalnih središnjica u Zagrebu. U organizaciji grada Osijeka građanima je na okupljanju podijeljeno oko tri tisuće porcija graha. Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo izjavio je novinarima da u Osijeku danas ima oko 50.000 zaposlenih, nešto više od devet tisuća nezaposlenih te oko 29 tisuća umirovljenika. Ocijenio je kako je Osijek, po nezaposlenosti, ispod državnog prosjeka, po čemu se Hrvatska vraća na 2003. godinu, a što govori da se gospodarska politika mora mijenjati. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić kazao je kako Hrvatska nema jasnu strategiju u gospodarstvu i poljoprivredi, ima visoko centraliziranu državu, loš zakonodavni okvir i naraslu birokraciju, što sve usporava investicije.

ZAGREB - Iznenadni masovni odlazak na bolovanje kabinskog osoblja zrakoplova Croatia Airlinesa prouzročio je poremećaje u današnjem planiranom redu letenja te je dio letova otkazan, a dio letova se spaja, izvijestio je glasnogovornik Croatia Airlinesa Goran Janušić. Ističe kako je 39 stjuardesa i stjuarda, odnosno 20 posto operativno sposobnoga kabinskog osoblja Croatia Airlinesa u posljednjih 36 sati prijavilo odlazak na bolovanje, te da je to jedinstven slučaj u povijesti kompanije. Uz prethodna bolovanja kompanija u ovom trenutku ne može planirati ukupno 45 djelatnika kabinskog osoblja, odnosno ukupno 23 posto raspoloživih zaposlenika putničke kabine. Zato će se provesti sveobuhvatnu provjeru kako bi se utvrdili uzroci iznenadnih bolovanja u Croatia Airlinesu, a o svemu su obaviještene i nadležne institucije, kaže Janušić. Croatia Airlines ne odbacuje mogućnost da je masovni odlazak stjuardesa i stjuarda na bolovanje reakcija Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) na uvjete poslodavca oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, koji su prilagođeni programu restrukturiranja kompanije, a na koje sindikat zasad ne pristaje. Danas je dio letova Croatia Airlinesa otkazan, a dio letova se spaja. Svim putnicima koji su kupili karte za današnje letove, ali i za letove tvrtke u sljedećih nekoliko dana, Croatia Airlines preporuča da se za detaljnije informacije oko izmijenjenog reda letenja obrate Kontakt centru Croatia Airlinesa na brojeve telefona 062 – 500 505 i 6676 555. Aktualne izmjene u planiranom prometu objavljivat će se i na službenim internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

VINKOVCI - U spomen na dvanaestoricu pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. u prijeratnom Borovu Selu, a današnjem Borovu, cvijeće na grobove ubijenih policajaca u mjestima u kojima su pokopani položili su i svijeće zapalili članovi izaslanstava Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske. Dvanaestorica policajaca ubijena su iz zasjede, nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine dvojicu njihovih kolega, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Pri tom je ranjen 21 hrvatski policajac. Ubijeni su Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.). Na 22. obljetnicu njihove pogibije, vijence podno spomen-obilježja u središtu Borova sutra će položiti brojna državna i druga izaslanstva. Održat će se i Memorijal dvanaest redarstvenika koji se sastoji od niza sportskih natjecanja među kojima je i dvanaest atletskih utrka, svaka u spomen na jednog ubijenog policajaca.

ZAGREB - Kandidatkinja HDZ-a za zagrebačku gradonačelnicu, Margareta Mađerić, predala je danas u Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba 10.000 potpisa potpore građana za kandidaturu na predstojećim lokalnim izborima, a u izjavi novinarima istaknula je kako su sigurni da je ovo pobjednička lista, da ulaze u drugi krug te da će pobijediti jer imaju najbolji program. Mađerić je rekla da HDZ sa svojim koalicijskim partnerima ima najbolji program - program za pet puta bolji grad Zagreb koji će vratiti dostojanstvo zagrebačkim obiteljima, studentima, obiteljima s djecom, socijalno ugroženima, hrvatskim braniteljima i umirovljenicima. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) sa svojim koalicijskim partnerima HSP dr. Ante Starčević, Blok umirovljenici zajedno, Zagorska stranka, Zagorska demokratska stranka i Hrvatska demokršćanska stranka predali su potpise potpore za kandidaturu Margarete Mađerić za gradonačelnicu Zagreba, Ivana Tepeša (HSP dr. Ante Starčević) i Dražana Bilokapića (HDZ) koji su kandidati za zamjenike gradonačelnice, kao i listu kandidata te koalicije za Gradsku skupštinu

DUBROVNIK - Više od milijun eura bespovratnih sredstava povukla je Hrvatska u sklopu drugog poziva za podnošenje prijedloga projekta IPA prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora od 2007. do 2013. godine, doznaje se u Regionalnoj razvojnoj agenciji Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA-i. Prihvaćeno je šest projekata, ukupne vrijednost 2,4 milijuna eura, na kojima surađuju partneri s ova dva granična područja. Aktivnosti svih odobrenih projekata u iznosu od milijun i osamdeset tisuća eura provodit će se na području Dubrovačko-neretvanske županije. Tako je Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA nositelj projekta "WiNe", ukupne vrijednosti 500 tisuća eura, dok je u projektu 'Baština', ukupne vrijednosti 555 tisuća eura, nositelj Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije. Kroz ova dva projekta za područje Dubrovačko-neretvanske županije povučeno je gotovo pola milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU fondova.

RIJEKA - Hrvatski pomorac Goran Mustapić (40) iz Dugopolja oslobođen je nakon 11 mjeseci na suđenju u Panami, gdje je bio optužen za posjedovanjem droge, izvijestio je Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH), koji je informaciju o tome dobio iz hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu. Glavni Tajnik SPH-a Predrag Brazzoduro izjavio je jutros Hini kako je Mustapić, koji je plovio na talijanskom brodu MSC Fabienne kao mazač, oslobođen po svim točkama optužnice. Odluka panamskog suda donesena je u petak, a hrvatski pomorac se za sada još nalazi u Panami. Oslobađajuća odluka panamskog suda Hini je također potvrđena iz veleposlanstva Republike Hrvatske u Washingtonu. Sindikat pomoraca Hrvatske je odlučio da oslobođenom hrvatskom pomorcu plati repatriciju. Brazzoduro ističe kako Mustapić nije bio član sindikata, ali se sindikat odlučio za pomoć zbog težine situacije i solidarnosti. Napominje i kako je obitelj pomorca u teškom financijskom stanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙