FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge uoči obljetnice "Bljeska" apeliraju na rasvjetljavanje svih ratnih zločina

ZAGREB, 30. travnja 2013. (Hina) - Udruge za zaštitu ljudskih prava i suočavanje s prošlošću podsjetile su u današnjem priopćenju da ni 18 godina nakon vojno-redarstvene akcije Bljesak, koja je omogućila integraciju zapadne Slavonije u hrvatski ustavno-pravni poredak i povratak izbjeglih u svoje domove, nisu rasvijetljeni svi ratni zločini, uključujući i ubojstvo civila u selu Medari.

Udruge Documenta, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek te Građanski odbor za ljudska prava ističu da su prvog dana akcije, 1. svibnja 1995. hrvatski vojnici u selu Medari usmrtili 22 civila. Zločin su, tvrde, preživjele dvije djevojke i to samo zato što ih je prepoznao i zaštitio jedan hrvatski vojnik. Navode da je među ubijenima bilo i troje djece u dobi od 11, osam i sedam godina te 11 žena.

"Apeliramo na učinkovitiji rad policije, Državnog odvjetništva i sudova na istraživanju i procesuiranju svih ratnih zločina i upozoravamo još jednom na neprocesuiranje zločina u Medarima. Utvrđivanje okolnosti i činjenica o stradanju žrtava te procesuiranje počinitelja zločina u Medarima, doprinijelo bi priznavanju patnje žrtava i prekidanju spirale nasilja. Individualiziranjem odgovornosti i distanciranjem od zločina, zajednica bi dobila priliku za smanjivanje tereta negativnog naslijeđa prošlosti", navode u priopćenju.

Podsjećaju i na problem preživjelih sestara Vučković koje su protiv države pokrenule parnicu zbog ubojstva oca, majke i sestre sa zahtjevom za naknadom nematerijalne štete, ali im je tužbeni zahtjev odbijen kao neosnovan.

Zbog troška koji je proizašao iz parničnog postupka Općinsko državno odvjetništvo u Novoj Gradiški pokrenulo je ovrhu nad njihovim nekreteninama, dok s druge strane po pitanju kaznenog procesuiranja odgovornih za zločin u Medarima poduzima tek predistražne radnje protiv nepoznatih počinitelja, ističu udruge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙