FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Markač nije primio poziv za svjedočenje u "slučaju Grubori"

ZAGREB, 9. travnja 2013. (Hina) - Ratni zapovjednik specijalne policije general Mladen Markač sutra najvjarojatnije neće svjedočiti na suđenju bivšim suborcima Frani Drlji i Boži Krajini koje se tereti za ratni zločin u Gruborima, jer nije primio sudski poziv.

Predsjednik odjela za ratni zločin zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majerović potvrdio je Hini da Markaču nije uručen sudski poziv te da najvjerojatnije neće doći na ispitivanje.

To su potvrdili i odvjetnici optuženih Drlje i Krajine na čiji je poziv Markač trebao svjedočiti kao jedan od posljednjih svjedoka na suđenju za ubojstvo šest starijih srpskih civila u mjestu Grubori nakon Oluje 1995.

Drljo i Krajina na sudu su odbacili optužbe za ratni zločin i ustvrdili da nisu krivi za ubojstva civila. U svojoj obrani na početku postupka prvooptuženi Drljo je kazao i da ga kao "časnika, vjernika i čovjeka" zgrožava zločin opisan u optužnici.

Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska Vlaka slobode kojim je državni vrh nakon Oluje išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti koji je u travnju 2011. pronađen obješen u šumi pored Otišića na zadarskom području, ali mu je tek krajem studenog te godine DNA analizom utvrđen identitet. Tada je policija izvijestila da je riječ o samoubojstvu, no ratni zapovjednik ATJ Lučko Željko Sačić, koji je i sam bio osumnjičen u ovom slučaju, javno je izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

Prije podizanja optužnice pod istragom za zločin u Gruborima bilo je više osoba, no državno odvjetništvo je zbog nedostatka dokaza odustalo od kaznenog progona Berislava Garića, a od suda je zatražilo da odvoji i dovrši postupak protiv Sačića kojega terete po zapovjednoj odgovornosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙