FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 27. travnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijest iz svijeta do 21 sat.

SARAJEVO - Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u subotu od Suda BiH određivanje jednomjesečnog pritvora predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru koji je u petak uhićen pod sumnjom da je umiješan u korupciju i primanje mita. Kako je priopćeno iz bosanskohercehovačkog državnog odvjetništva, određivanje mjere pritvora zatraženo je i za Budimirova savjetnika Petra Barišića, predsjednika federalnog povjerenstva za pomilovanja Hidajeta Halilovića te za Sauda Kulosmana i Ivana Jurčevića, predsjednike bošnjačke i hrvatske udruge razvojačenih branitelja te za još tri osobe. Pritvor je zatražen zbog pretpostavke da bi osumnjičeni koji su pod istragom mogli pobjeći iz BiH s obzirom da većina posjeduje dvojno državljanstvo.

SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izjavio je u subotu kako je začuđen načinom na koji je policija uhitila predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, kojega se sumnjiči za korupciju. Inzko je u izjavi za TV Federacije BiH (FTV) istodobno istaknuo kako se Budimira kao i svakog drugog ima smatrati nevinim sve dok se ne dokaže suprotno u mogućem sudskom postupku. "Po europskim standardima, tko god bi bio uhićen, svejedno je li to gospodin predsjednik, ja ili netko drugi, on se do trenutka sudske osude smatra nevinim i ima se pravo braniti", kazao je Inzko. Visoki je predstavnik također sugerirao kako je samo uhićenje izvedeno na neprimjeren način, gotovo kao predstava za televizijske kamere.

KABUL - Četvorica NATO-ova vojnika poginula su u subotu u padu zrakoplova na jugu Afganistana, priopćio je Isaf, međunarodna postrojba u Afganistanu. U tijeku je istraga o uzroku pada zrakoplova. Prema prvim podacima, u vrijeme nesreće nije bilo neprijateljskih aktivnosti u tom dijelu zemlje, stoji u priopćenju. Isaf nije precizirao tip zrakoplova ni mjesto pada na jugu zemlje, regiji u kojoj su talibani vrlo aktivni. Nisu poznata ni državljanstva žrtava.

RIM - Nakon razgovora s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom Enrico Letta je u subotu izjavio da je spreman sastaviti široku koalicijsku vladu i tako okončati dva mjeseca političke blokade Italije nastale nakon izbora održanih u veljači. Letta iz Demokratske stranke lijevog centra je nakon razgovora s drugim strankama otklonio svoje "ograde" glede formiranja vlade i na konferenciji za tisak u subotu popodne u predsjedničkoj palači predstavio svoje ministre. Letta je izrazio "zadovoljstvo sastavom vlade" istaknuvši veliki broj žena u vladi. Kao što je bilo očekivano, Lettina vlada je razmjerno mlada i uključuje nekoliko istaknutih članova Demokratske stranke (PD) lijevog cnetra i Naroda slobode (PdL) bivšeg premijera Silvija Berlusocnija.

DAMASK - Sirijski režim odbacio je u subotu američke i britanske optužbe o sirijskom korištenju kemijskog oružja u ratu protiv pobunjenika, a Rusija je upozorila zapadne zemlje da ne koriste taj predmet kao izgovor za intervenciju u Siriji. Nakon što su sirijska oporba i Izrael opetovali te optužbe, sirijski ministar informiranja Omran Al-Zohbi odgovorio je da je riječ o "besramnoj laži". "Izjave američkog državnog tajnika i britanske vlade ne odgovaraju stvarnosti", rekao je na ruskoj televiziji RT i ocijenio da se strah od kemijskog oružja koristi kao novo sredstvo pritiska na režim.

TUPELO - Savezni agenti uhitili su u subotu trenera borilačkih vještina u Mississippiju Everetta Dutsckhea u okviru istrage o pismima s ricinom koja su upućena predsjedniku Baracku Obami i jednom senatoru. Dutschkea (41) su priveli savezni šerifi u Tupelu bez incidenata, rekao je zapovjednik gradske policije Tony Carleton. Nije jasno je li on odmah i optužen ali pretražen je njegov stan i poslovni prostor kojim se ranije služio.

ISTANBUL - Turksi premijer Tayyip Erdogan u subotu je pozdravio planirano povlačenje kurdskih pobunjenika iz Turske kao kraj "mračnog doba" ali je i upozorio i na moguće sabotaže povijesnog mirovnog procesa. Radnička partija Kurdistana (PKK), koja traži autonomiju za kurdski jugoistok Turske, u četvrtak je zapovijedila svojim borcima da počnu povlačenje u njihovu glavnu bazu u planinama sjevernog Iraka po pozorno koordiniranom mirovnom planu. Povlačenje koje će početi 8. svibnja uslijedit će nakon mjeseci pregovora između predstavnika turske obavještajne službe i Abdulaha Ocalana, vođe PKK-a koji se nalazi u zatvoru, kako bi se okončala neprijateljstva u kojima je od 1984. život izgubilo više od 40.000 osoba, većinom Kurda.

RAMALA - Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u subotu da će sa rivalskim frakcijama, uključujući tu i islamistički Hamas, pokrenuti pregovore o formiranju vlade nacionalnog jedinstva. U pisanoj izjavi koju prenosi palestinska agencija WAFA Abas poziva sve političke skupine na suradnju s njegovim naporima na osnivanju vlade nacionalnog jedinstva koja će biti zadužena za pripremu parlamentarnih i predsjedničkih izbora. Međutim glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da oni nisu konzultirani o ovom potezu palestinskog predsjednika i da su o njemu doznali tek iz medija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙