FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 29. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

RIM - Bivši talijanski premijer i vođa desnog centra Silvio Berlusconi ponovio je u petak da je spreman ući u vladu s vođom lijevog centra Pierom Luigijem Bersanijem kako bi prekinuo pat poziciju nastalu neriješenim izborima u veljači, no odbacio je mogućnost koaliranja s tehnokratom Marijem Montijem, javljaju agencije. "Naše se stajalište nije promijenilo i apsolutno smo ga jasno prenijeli predsjedniku", rekao je Berlusconi novinarima nakon razgovora s predsjednikom Talijanske Republike Giorgiom Napolitanom. Bersanijeva Demokratska stranka (glavna stranka ljevice) dobila je na parlamentarnim izborima u veljači apsolutnu većinu u zastupničkom domu, ali ne i u Senatu, a da sastavi vladu treba imati povjerenje u oba doma. Čelnik talijanskoga lijevog centra Pier Luigi Bersani nije uspio u nastojanju da sastavi vladu i u četvrtak je Napolitanu vratio mandat, tjedan dana pošto mu je uručen. Talijanski predsjednik je stoga u petak počeo novi krug konzultacija s ciljem izbora mandatara.

LJUBLJANA - Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) objavio je u petak da ove godine očekuje daljnje smanjenje gospodarske aktivnosti i pad BDP-a od 1,9 posto te skroman gospodarski oporavak u 2014. godini, kad bi BDP mogao porasti za 0,2 posto. Time je UMAR korigirao procjenu iz svog jesenskog izvješća, iz rujna prošle godine, o padu BDP-a u 2013. godini od 1,4 posto. Pad slovenskog BDP-a u prošloj godini iznosio je 2,3 posto, što znači da će se recesija nastaviti i ove godine. Prema ocjeni UMAR-a, ove će se godini u Sloveniji povećati i broj nezaposlenih, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru, dok će inflacija ostati stabilna. Prema procjeni s kojom je prije mjesec dana izašla Europska komisija, u Sloveniji se ove godine može očekivati pad BDP-a od dva posto, a ista je i procjena slovenske gospodarske komore.

SARAJEVO - Blagdan Uskrsa, najvećeg kršćanskog praznika, treba biti poticaj da se obnovi vjera i ojačaju istinske vrijednosti na kojima valja temeljiti ljudski život, poručio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. U svojoj je uskrsnoj poslanici kardinal Puljić podsjetio kako je novi papa Franjo odmah nakon što je izabran svjedočio optimizam koji proistječe upravo iz vjere i ljubavi prema čovjeku koju je Isus ostavio u poslanje. "Ta vjera i ljubav daju smisao našem životu. Jasno nam je poručio da se ne smijemo prepustiti pesimizmu ni gorčini, jer su to đavolske napasti. Kršćanin živi radosno vjeru koja je utemeljena na uskrslome Kristu", kazao je vrhbosanski nadbiskup. Kardinal Puljić posebice je upozorio kako je u današnjem vremenu opasan sekularizam koji se čovjeku nameće u ime demokracije, jer on, kako je ustvrdio, relativizira prirodne zakone te ugrožava identitet ljudskog bića. Kao, po njegovoj ocjeni, nedopustive pojave Puljić je kritizirao ugrožavanje svetosti braka kao zajednice muškarca i žene, pobačaj i eutanaziju.

JERUZALEM - Deseci tisuća hodočasnika u petak su u starom gradu u Jeruzalemu pod jakim nadzorom izraelske policije prošli putem kojim je, po kršćanskom vjerovanju, prošao Isus noseći svoj križ do mjesta raspeća. Prije svečane proslave Uskrsa u nedjelju, vjernici iz cijeloga svijeta spominju se tako Isusove smrti na Veliki petak prolazeći glasovitom Via Dolorosom. Skupine kršćana iz Španjolske, Indije, Šri Lanke, Filipina i drugih zemalja sudjelovali su u procesiji križnoga puta do bazilike Svetoga Groba gdje je Isus po vjerovanju umro. Tisuće izraelskih policajaca bili su raspoređeni u starom gradu i oko njega. To je pojačanje raspoređeno radi zaštite hodočasnika od eventualnih prosvjeda Palestinaca na molitvi koju petkom održavaju na Platou džamija, uoči Dana zemlje, rekla je nešto ranije glasnogovornica policije.

SAN FERNANDO - Tradicionalni obredi na Veliki petak na Filipinima uključuju raspinjanje na križ i bičevanje u spomen na Muke gospodnje, no takvo pretjerano iskazivanje vjere koje uvijek privlači i velik broj turista ne odobrava filipinska katolička crkva. Brojni turisti, kako stranci tako i Filipinci, u velikom su broju stigli u petak u San Fernando, sat i po vožnje sjeverno od Manile kako bi prisustvovali krvavim scenama u spomen na Kristovu muku. Dragovoljci, koji se dadu raspeti na križ uobičajeno to čine uz molitve za ozdravljenje nekog bližnjega.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙