FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preporuke starijim osobama za temperature iznad 30 stupnjeva

ZAGREB, 26. travnja 2013. (Hina) - Starije osobe nikako se ne smiju izlagati suncu od 10 do 17 sati, osobito ne stariji srčani bolesnici ili gerijatrijski bolesnici oboljeli od šećerne bolesti, a kod izlaska nužno moraju zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom, preporuke su Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Dnevno se treba uzimati do dvije litre tekućine, kao osam čaša negazirane vode ili u obliku juha, variva, čajeva. Nužno je izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, a uzimati puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pritom osam osnovnih pravila primjene prehrane u starijih osoba.

Osim pridržavanja uputa o uzimanju lijekova, kod starijih i bolesnih osoba nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka, a znak za uzbunu su pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoća ustiju i kože. Gerijatrijski bolesnik u takvim se slučajevima moraju hitno javiti svom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci trebali bi učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i svakodnevno po nekoliko puta.

Starije osobe moraju uvijek uz sebe imati osnovne podatke, ime i prezime, godina rođenja, adresu stanovanja te broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o njima.

Nužno je održavati redovitu čistoću tijela i prostora te se strogo pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova. Starije osobe moraju biti tjelesno i psihički aktivne, a trebali bi se redovito kretati, isključivo u jutarnjim i večernjim satima, te što više boraviti u prirodi. Ukoliko je otežano kretanje tada se mora višesatno provjetravati prostorija u kojoj osoba prebiva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙