FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Evakuacija starijih mještana iz Žabna

SISAK, 8. travnja 2013. (Hina) - Borba sa zaobalnim vodama u selima u blizini Siska nastavlja se i danas, a najkritičnije je u Žabnu i Starom Pračnu, gdje je nekoliko desetaka kuća pod vodom pa je bilo nužno evakuirati starije osobe.

Na tom je području proglašena elementarna nepogoda. Osim crpki, u Žabnu rade i dvije turbine velikog kapaciteta dovezene iz Osijeka, koje vodu prebacuju u Odru pa se njezina razina posljednjih sati smanjuje. U obrambene nasipe ugrađeno je oko 20.000 vreća pijeska, a ugrađuju se i nove vreće.

"Pet starijih osoba iz poplavljenih kuća morali smo evakuirati u Sisak kako bi imali nužnu skrb. Uz ekipe Hrvatskih voda, pomažu nam vatrogasci iz Topolovca, Sela i Grede. Neobjašnjiv je iznenadni prodor vode s Odranskog polja iz smjera Velike Gorice na koji nismo bili spremni", rekao je predsjednik Mjesnog odbora Matija Žugaj.

Iz kutinske Petrokemije upozoreno je na klizište u dužini oko 15 metara na pokosu uz desni nasip Kutinice, što je ujedno i zaštitni nasip prema tvorničkom odlagalištu fosfor-gipsa.

Na svu sreću, nisu oštećeni kruna nasipa i pristupni put. Uočeno je također da kroz desni nasip Kutinice prodire voda iz retencije Lonjskog polja.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje upozorava da nakon provođenja mjera obrane od poplave nasip treba nužno sanirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙