FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Martonyi i hrvatski dužnosnici za jaču suradnju u EU

ZAGREB, 25. travnja 2013. (Hina) - Najviši hrvatski dužnosnici razgovarali su u četvrtak u Zagrebu s mađarskim ministrom vanjskih poslova Janosem Martonyijem i prenijeli mu zahvalu na potpori i pomoći Mađarske tijekom pristupanja Hrvatske EU-u te očekivanje da će suradnja dviju država biti još bolja kada Hrvatska postane članica Unije, priopćeno je iz Ureda predsjednika, vlade i Sabora.

Martonyija, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, primili su predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko i premijer Zoran Milanović.

U svim susretima potvrđeni su vrlo dobri odnosi dviju susjednih zemalja koji će skorim ulaskom Hrvatske u EU dobiti novi poticaj, osobito u gospodarstvu, prometnom povezivanju i suradnji u energetskom sektoru.

Josipović je s Martonyijem razgovarao o načinima obilježavanje ulaska Hrvatske u EU u Mađarskoj, pri čemu je hrvatski predsjednik zahvalio mađarskom predsjedniku na prihvaćanju zajedničkog pokroviteljstva nad tom proslavom, stoji u priopćenju Ureda Predsjednika.

"Naša zadaća je da ostvarimo sve prednosti iz članstva u EU", rekao je mađarski ministar u razgovoru s Lekom dodajući da će dvije zemlje morati braniti zajedničke interese, prije svega na području kohezijske i poljoprivredne politike.

Predsjednik Sabora je istaknuo da Hrvatskoj trebaju iskustva zemalja članica EU te da Hrvatska i Mađarska mogu zajednički naći neka rješenja za jugoistok Europe.

"Sukladnost ciljeva daje pravo na optimizam u pogledu zajedničkog djelovanja i zajedničkih nastupa u EU", ocijenio je Leko, prema priopćenju iz Sabora.

Premijer Milanović i ministar Martonyi razgovarali su o bilateralnim odnosima, koji su ocijenjeni odličnima, pri čemu su obje strane izrazile zahvalnost na prijateljskoj potpori u pitanjima od zajedničkog interesa dviju država.

Bilo je također riječi o produbljivanju gospodarske suradnje u svim područjima, osobito u svjetlu skorog punopravnog članstva Hrvatske u EU-u od 1. srpnja, navodi se u priopćenju iz vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙