FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amnesty International traži zaštitu za vojvođanske Mađare

SUBOTICA, 27. ožujka 2013. (Hina) - Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) zatražila je od vlasti u Srbiji da osiguraju zaštitu građana mađarske nacionalnosti, ali i pozdravila spremnost ministra unutarnjih poslova Srbije Ivice Dačića, kao i vojvođanskih vlasti da se toj manjini jamči ostvarivanje prava.

U priopćenju za javnost ova je međunarodna organizacija navela da istraživanja o diskriminaciji u Srbiji pokazuju da vlasti često ne jamče prava manjina na odgovarajući način, što je jedan od uvjeta za prijem Srbije u Europsku uniju.

Amnesty konstatira da je u Vojvodini bilo i napada protiv Srba koje su izveli Mađari, kao u listopadu 2012. u mjestu Temerin, kada su napadnuta dvojica Srba, a za napadače se sumnja da pripadaju mađarskoj ekstremnoj organizaciji "Omladinski pokret 64 županije", prenijela je agencija Beta.

Amnesty je pozvao vlasti i dužnosnike obje nacionalne zajednice, kao i političke organizacije u Mađarskoj, uključujući i vladajući "Fides" i njegovu omladinsku organizaciju "Fidelitas", da se suzdrže od izjava koje pridonose jačanju napetosti.

AI je pozvao Mađare koji trpe diskriminaciju u Srbiji da se obrate mjerodavnim tijelima, među njima i vojvođanskom pučkom pravobranitelju ili povjerenici za zaštitu ravnopravnosti u Beogradu.

Organizacija je podsjetila da Ustav Srbije, Kazneni zakonik i Zakon o zaštiti prava i slobode nacionalnih manjina zabranjuju diskriminaciju manjina.

Priopćenje AI uslijedilo je dvadesetak dana nakon zahtjeva skupine mađarskih organizacija da se istraže nedavni napadi na pripadnike mađarske manjine u Vojvodini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙