FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 25. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas da u ovom trenutku nema nikakvih formalnih razgovora s MOL-om oko Ine. Milanović je to rekao na početku današnje sjednice Vlade osvrćući se na medijski napis o tome kako mađarski MOL traži hitne pregovore o novom dioničarskom ugovoru u Ini te da je mađarska kompanija spremna na ustupke za potpunu vlasničku kontrolu nad Inom. "Neću ovom, ni nekom sljedećom prilikom, reći - obratite se bivšoj vladi i onima koji su pregovarali, a koji su sada pred sudom. Jer to kao ne smijem reći kao premijer, jer naš je zadatak te probleme rješavati u interesu kompanije (Ine) i interesa hrvatske države kao dioničara od 45 posto, da znamo što ćemo s tim donicama", rekao je premijer Milanović komentirajući, kako je rekao, spekulacije koje su se pojavile oko Ine. Današnji Poslovni dnevnik piše kako MOL od Vlade traži hitno rješavanje suvlasničkih odnosa u Ini. Po navodima Poslovnog dnevnika, u pismu poslanom Vladi prošlog tjedna, MOL traži službeni početak pregovora i nove ugovorne odnose za Inu, a ti bi pregovori trebali početi do kraja svibnja. Po pisanju tog lista, mađarska je kompanija spremna na ustupke za potpunu vlasničku kontrolu nad Inom. Premijer Milanović je podsjetio na to da je u rebalansu proračuna uračunat, prema dogovoru s dioničarima, i dio profita Ine koji će biti uključen u razvojne projekte u proračunu.

ZAGREB

Hrvatska vlada danas je donijela odluke o visinama naknada za troškove izborne promidžbe na lokalnim izborima koji će se održati 19. svibnja, a koje će se isplaćivati iz proračuna jedinica lokalne samouprave. Pravo na naknadu na izborima za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju političke stranke i liste grupe birača koje osvoje najmanje jednog člana predstavničkog tijela. Kriterij je broj stanovnika jedinice lokalne samouprave, a kreće se od tisuću kuna za člana općinskih vijeća u jedinicama do 1000 stanovnika, do 5 tisuća kuna za člana gradskog vijeća i županijske skupštine u jedinicama od 100.001 do 200.000 stanovnika. Naknada za člana županijske skupštine u jedinicama od 200.001 do 500.000 stanovnika iznosi 7500 kuna, a 10.000 kuna za člana zagrebačke Gradske skupštine (Zagreb ima više od 700.000 stanovnika). Naknadu na izborima za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike i za izbor zamjenika iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda, imaju kandidati koji dobiju najmanje 10 posto važećih glasova od ukupnog broja birača izašli na izbore.

ZAGREB

Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je danas kako je cilj do 2020. pozicionirati Hrvatsku među 20 najkonkurentnijih turističkih zemalja svijeta. Kako bi se taj cilj postigao treba ostvariti sedam milijardi eura investicija, poboljšati strukturu i kvalitetu smještaja odnosno izgraditi novih 20.000 soba u hotelima, izgraditi nove sadržaje u kampovima te povećati kvalitetu obiteljskog smještaja, rekao je Lorencin predstavljajući u Hrvatskom saboru Strategiju razvoja turizima do 2020. Također, kazao je, namjera je otvoriti oko 30 tisuća novih radnih mjesta, od čega 20 tisuća izravno u turizmu, a 10 tisuća u pratećim djelatnostima. Trebat će i povećati turističku potrošnju ostvarivanjem 14,3 milijardi eura ukupnje godišnje turističke potrošnje. „Planiramo pozicionirati Hrvatsku u EU kao zemlju jakog turističkog identiteta, biti gosotoljubiv domaćin te ponuditi prepoznatljivi atraktivan proizvod“, rekao je Lorencin. Ministar turizma upozorio je i na činjenicu da se 87 posto svih noćenja u Hrvatskoj realizira od lipnja do rujna što hitno treba mijenjati. Uz sve te nedostatke, kazao je, Hrvatska je i u vrijeme krize bolja od mediteranske konkurencije. Lorencin je najavio i novi organizacijski ustroj glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.

ZAGREB

Prijedlog strategije razvoja turizma naišao je danas na nepodijeljenu podršku u Saboru, no nezavisni Damir Kajin sumnja da će Vlada uspjeti ostvariti zacrtane ciljeve u toj gospodarskoj grani, bez koje bi, uvjeren je Kajin "Hrvatska bila poput Bosne". "Da ne daj Bože nemamo turizma, ja ne znam što bismo bili. Bili bismo poput Bosne, valjda", rekao je Kajin. Kajin je skeptičan oko procjene o 20 tisuća novih hotelskih soba do 2020. Podsjetio je da je Hrvatska po hotelskim kapacitetima na razini 1990. Sumnja i u podatke o sedam milijardi kuna godišnje zarade od turizma, a ustvrdio je da je riječ o "satelitskom" računanju zarade koje je 2003. uvela ministrica Pave Župan Rusković, a po kojoj se u zaradu od turizma računaju i njegovi efekti na druge gospodarske grane. Kajin tvrdi da Hrvatska od turizma izravno zaradi oko 2,2 milijarde eura te da je jedino taj podatak moguće uspoređivati s prihodom od 40 milijardi eura koje, primjerice, zaradi Španjolska. Iako je za Klub HDZ-a Strategija razvoja turizma do 2020. „jedan od najboljih dokumenata koji je došao u Sabor tijekom proteklih godinu i pol“, Josip Borić je izrazio sumnju kako će se ostvariti njezini ciljevi u predstojećih sedam godina uz, kako je rekao, demotivirajuću i depresivnu današnju situaciju.

ZAGREB

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da neće prihvatiti ostavku načelnika zagrebačke policije Gorana Burušića čiji je sin obuhvaćen istragom zbog prijevara i krivotvorenja vezanih za izdavanje kredita. "Načelnik Burušić ne bi trebao davati ostavku. Bio bi smijenjen da je radio drukčije, a to znači da je radio u korist svoga sina i na bilo koji način zloupotrijebio svoj položaj", kazao je Ostojić uoči današnje sjednice vlade. Na novinarsko pitanje je li sigurno da Burušić nije znao što mu radi sin Ostojić je kazao da o tome dovoljno govori "činjenica da mu je sin u privoru". Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda sinoć je sinu policijskog načelnika Saši Burušiću odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke ili dokaze, odnosno ponoviti nedjelo. Na sudu se doznaje da je pred suca istrage Zdenka Posavca doveden samo Burušić, ali ne i ostali koje se, zajedno s njim, sumnjiči za krivotvorenje isprava i prijevare. Goran Burušić stavio je jučer svoj mandat na raspolaganje glavnom ravnatelju policije i ministru unutarnjih poslova nakon što je u utorak objavljeno da je njegov sin obuhvaćen istragom zbog prijevara i krivotvorenja vezanih za izdavanje kredita.

ZAGREB

Zagrebačke braniteljske udruge izrazile su danas priopćenjem potporu radničkim i sindikalnim zahtjevima i pozvale svoje članove da se u što većem broju pridruže sindikalnom prosvjedu 1. svibnja na središnjem zagrebačkom trgu i okupljanju u Maksimiru. "Hrvatski branitelji su temelj radništva i članstva u sindikatima jer su svoja radna mjesta početkom rata zamijenili uniformama Hrvatske vojske i policije na prvoj crti bojišnice, a danas sa svojim obiteljima dijele sudbinu hrvatskog društva u cjelini, nezaposlenih i obespravljenih koji nemaju uvjeta za dostojanstven život. Borili su se za slobodnu, neovisnu, samostalnu državu koja svim građanima jamči pravo na rad i život dostojan čovjeka," navodi se u priopćenju Zajednice udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) grada Zagreba.

SPLIT

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Splita Sanja Bilač i Mladi Splita danas su na dan otvaranja Zapadne obale došli na odlagalište smeća Karepovac odakle su poručili "da ne žele šutjeti i okretati glavu već građane podsjetiti na jedno od najvećih licemjerja i otimačine u gradu". "Danas smo ovdje na brdu smeća od 60 metara gdje je spektakl svaki dan. Današnji spektakl na zapadnoj obali koštat će građane dodatnih 600.000 kuna kojima Grad financira kampanju Željka Keruma, a od ove ekološke bombe utrošeno je u Zapadnu obalu 60 milijuna kuna", poručila je Sanja Bilač. "Ovim su posebno pogođeni svi naši sugrađani koji žive na Kili, Dračevcu, Mravincima Kamenu. Možemo li biti toliko bešćutni, pa šutjeti o tome da u naseljima uz Karepovac ljudi obolijevaju od zloćudnih bolesti, da je Grad gluh na njihovo uređenje i urbanizaciju", poručila je Bilač. Kandidatkinja za dogradonačelnicu Katarina Gudelj ustvrdila je da građani Splita godišnje na Karepovac bace oko 15 milijuna kuna u kartonskoj ambalaži, plastici, staklu i PeT ambalaži. "Gradska vlast nije radila na edukaciji građana o odvajanju i razvrstavanju otpada na razini kućanstva što je u mnogim zemljama najnormalnija i svakodnevna stvar. Neshvatljivo je da se taj problem nije pokušao riješiti kroz predpristupne fondove", istaknula je Gudelj.

ZAGREB

Služba za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) priopćila je danas kako za sada nije rizično putovati u Kinu gdje je ovih dana zabilježena pojava infekcije novim virusom ptičje gripe A H7N9 od koje je dosad oboljelo 108, a umrlo 22 ljudi. "Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za nadzor nad zaraznim bolestima (ECDC), na temelju procjene rizika, zasad ne preporučuju nikakva ograničenja u putovanjima niti mjere prema putnicima koji putuju ili dolaze iz područja u kojima je utvrđena infekcija u ljudi", stoji u priopćenju. Oboljeli od infekcije virusom ptičje gripe A H7N9 dosad su registrirani samo u Kini, u više provincija. Prosječna dob oboljelih je 64 godine, iako ima oboljelih u rasponu od četiri do 89 godina. Bolest se manifestira teškom upalom pluća. Dosad nije poznat put prijenosa infekcije. Nema dokaza o širenju bolesti od čovjeka na čovjeka. Pretpostavlja se da se virus prenosi s peradi na ljude, za što još nema dovoljno dokaza. Za razliku od ptičje gripe A H5N1, ovaj ptičji virus ne izaziva oboljenje peradi, stoji u priopćenju HZJZ-a. U slučaju potrebe, zdravstvena služba u Hrvatskoj je u mogućnosti provesti dijagnostiku i liječenje oboljelih, priopćio je HZJZ.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙