FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 24. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB

Izmjene Zakona o izvršavanju kazne zatvora nisu uvod u privatizaciju zatvorskog sustava niti će te privatizacije biti, rekao je danas u Saboru ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Miljenić je to rekao odgovarajući na izlaganje Bore Grubišića (HDSSB) koji je kazao kako je cilj predloženih zakonskih izmjena smanjiti prenapučenost zavora. "Vidjet ćemo u skoroj budućnosti hoće li do toga doći, iako bi možda bilo dobro, kako je rekao ministar financija ili gospodarstva, da će se u neko buduće vrijeme zatvori graditi u javno-privatnom partnerstvu pa će netko imati interese da posluje i u toj sferi", rekao je Grubišić. Upozorio je i na neujednačenu sudsku praksu u postupcima za koruptivna kaznena djela, ocijenivši da bi zbog učestalosti takvih djela "gramatičari trebali razmisliti o uvođenju novog padeža - koruptiva". "Pitam se je li jednaka primjena zakona za sve. Netko za 20 tisuća kuna koruptivnog djela dobije i po dvije godine bezuvjetnog zatvora, a vidimo slučajeve do pola milijuna kuna s par mjeseci rada za opće dobro i 'vrati koko što si pozobala' i to je sve", upozorio je Grubišić. Miljenić mu je odgovorio da u zatvorskom sustavu ima problema, da su oni financijske naravi, ali da svi u sustavu ulažu maksimalan trud i da je "sve pod kontrolom". Naveo je da je izmjenama paketa zakona broj zatvorenika s 5000 smanjen na 4800. Predložene izmjene podržao je i Klub HDZ-a, no Ana Lovrin upozorila je da je riječ o 13. izmjeni istog zakona te da bi trebalo razmisliti o novom cjelovitom zakonu.

ZAGREB

Saborski su klubovi danas podržali izmjene zakona o kaznenom postupku posebno pohvalivši načelo postupanja u najboljem interesu djeteta kojim se izbjegava dvostruka viktimizacija te se uvodi mogućnost njihovog ispitavanja video vezom. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić pojasnio je kako je riječ o tehničkim prilagodbama i usklađenju zakona s tri europske direktive koje se odnose na pravo na tumačenje i prevođenje u kaznenom postupku, trgovanje ljudima te borbu protiv seksualne zlouporabe i iskorištavanja djece i dječje pornografije. Zakonskim se izmjenama širi pravo okrivljenika na prevođenje i njegovu komunikaciju s braniteljem. „Taj standard mi moramo usvojiti. Uvijek se radi o sudskoj kontroli, a sud je taj koji će dozvoliti tu komunikaciju“, rekao je Miljenić. „Nisu to samo tehničke promjene i njima se ne usklađujemo samo s europskim drektivama već i s Konvencijom o pravima djeteta i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom“, poručila je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Po njezinom mišljenju, dobro je što se pojačavaju odredbe o pravu na prevođenje osobito za okrivljenike koji su invalidne osobe te je najavila amandman da se tu uvrste posebno i gluhonijeme osobe jer, kako je rekla, takve osobe, izuzetno teško kontaktiraju sa svijetom.

ZAGREB

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izrazio je danas zabrinutost stanjem kvalitete zraka u Slavonskom Brodu budući da su u posljednja dva tjedna prekoračene koncentracije za lebdeće čestice benzen, sumporovodik i ozon. "Maksimalne satne koncentracije benzena prekoračene su tijekom šest dana, a tijekom dva dana satna koncentracija sumporovodika prekoračivala je dozvoljenu koncentraciju i do dva i pol puta. Tijekom tri od četrnaest dana prekoračena je dozvoljena satna koncentracija ozona. Bez obzira što se dio tih prekoračenja može objasniti vremenskim promjena i atmosferskim utjecajima, takvo stanje nije prihvatljivo ni kratkoročno, a osobito ne dugoročno", priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Ono najavljuje da će po povratku iz Dublina gdje sudjeluje na sastanku Vijeća ministara okoliša EU, ministar Zmajlović kontaktirati resornog ministra u BiH te zatražiti i očitovanje Rafinerije Brod. Zmajlović pozdravlja informacije koje dolaze iz Rafinerije o hitnom postavljanju mjerne postaje u krugu Rafinerije, no podsjeća da je prema okolišnoj dozvoli koju je Rafineriji izdala Republika Srpska mjerna postaja u Rafineriji trebala biti postavljena do 31. prosinca 2012. "Hrvatska je dužna zaštititi svoje građane, a BiH je dužna poštovati međunarodne propise", rekao je Zmajlović, kako stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša.

RIJEKA

Sveučilište u Rijeci je osnovalo Fakultet za zdravstvene studije, jedanaesti u sastavu Sveučilišta, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinstvo rektor Pero Lučin. Novi fakultet je odgovor na potrebe suvremenog društva u kojem zdravlje i zdravstvo postaju sve bitnije pitanje, rekao je Lučin. Novi fakultet je bitan i za razvoj zdravstvene industrije na ovom području u sklopu koje će se, prvenstveno srednjoj Europi, nuditi lječilišne i rehabilitacijske usluge. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ocijenio je da je riječ o povijesnom događaju. Jedan od strateških prioriteta EU je zdravlje, a s obzirom na to i na starenje populacije, važno je povećati broj visokoobrazovanih stručnjaka na području zdravstva, kazao je. Utemeljenje novoga fakulteta primjer je kvalitetne suradnje fakulteta, sveučilišta i ministarstva na zajedničkom zadatku, kazao je ministar Jovanović. Dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci Alan Šustić istaknuo je da je ovo prvi fakultet ovog tipa u Hrvatskoj. Zadatak mu je obrazovanje neliječničkog stručnog kadra a nastava bi trebala započeti u akademskoj godini 2014./2015. Predviđeno je da se prve godine upiše oko 250 studenata. Za predviđene studijske programe Sestrinstva, Fizioterapije, Radiološke tehnologije, Medicinske laboratorijske djagnostike i Primaljstva Medicinski fakultet već ima dopusnice.

ZAGREB

Uprava HŽ Putničkog prijevoza priopćila je da Sindikat strojovođa Hrvatske na području Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije provodi nenajavljenu i nezakonitu sindikalnu akciju zbog koje strojovođe ne voze većinu vlakova, pa ih je tijekom jutra otkazano dvadesetak. Sindikat kao razloge navodi navodnu neispravnost željezničkih vozila, navodi Uprava HŽ Putničkog prijevoza, koja međutim smatra da većina navedenih nedostaka nije vezana uz sigurnost željezničkih vozila, zbog čega Uprava "ove postupke Sindikata strojovođa Hrvatske može okvalificirati i kao sabotažu". "Tijekom jutra otkazano je 20-ak vlakova te je time načinjena šteta svim putnicima s navedenog područja. Sindikat ovakvim akcijama narušava ugled cijelom HŽ Putničkom prijevozu, trgovačkom društvu u kojom rade njegovi članovi", navodi se HŽ-ovu u priopćenju. "HŽ Putnički prijevoz je u procesu restrukturiranja u sklopu kojega će se nabavljati nova vozila kako bi se obnovio vozni park, također radi se na informatizaciji sustava te drugim aktivnostima kako bi se putnicima pružila što kvalitetnija usluga, a ovakvo djelovanje sindikata sigurno ne doprinosi tim procesima", navodi HŽ. "S obzirom na to da je akcija nenajavljena, stručne službe HŽ Putničkog prijevoza ulažu maksimalne napore kako bi održale promet zamjenskim autobusima, no na žalost, autobusa nema dovoljno", kaže se u priopćenju.

ZAGREB

Udruga "Pravednik" upozorila je danas da se hrvatskom branitelju Veljku Mariću, koji je u travnju 2010. uhićen na srbijansko-bugarskoj granici te potom u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva Petra Slijepčevića u Grubišnom Polju 1991. godine, krše ljudska prava te da je njegov slučaj u javnosti potpuno zaboravljen. Predsjednik udruge Natko Kovačević je ustvrdio na konferenciji za novinare, da Marić nije bio uhićen, već kako je ocijenio, "otet od strane srbijanske policije", a da hrvatska vlast nije učinila ništa da mu pomogne. Marić je potom osuđen u Srbiji, kako tvrdi Kovačević, temeljem "upitnog i sumnjivog sudskog postupka". Mi tvrdimo da je Veljko Marić nevin i da mu se nikako u Srbiji nije moglo suditi za zločin u Hrvatskoj, što je pravna agresija, dodao je. Naglasio je da mu se u srpskom zatvoru krše ljudska prava poput medicinske skrbi i prava na šetnju tvrdeći da je Marić 22 sata dnevno zaključan u čeliji. Optužio je predstavnike sadašnje i bivše vlasti da nisu učinili ništa kako bi pomogli tom hrvatskom branitelju te da je taj slučaj u javnosti zaboravljen. Najavio je da će cijeli slučaj internacionalizirati te pokušati bar da se Marića vrati u Hrvatsku kako bi se postupak protiv njega obnovio ili kako bi ovdje služio kaznu. Marko Francisković iz udruge "Pravednik" naglasio je da su predstavnici te udruge željeli posjetiti Marića u zatvoru, ali da im je to onemogućeno za što je optužio hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu.

ZAGREB

Katolički tjednik "Glas Koncila" u komentaru najnovijeg broja tvrdi da je za velike promjene potreban i veliki demokratski pritisak. Komentirajući najavljeni sindikalni prvosvibanjski prosvjed na zagrebačkom glavnom trgu pod parolom "Mijenjajte smjer!", te u prigodnom letku konkretne sindikalne zahtjeve: "Tražimo potpuno novu ekonomsku politiku i pravo na rad; očuvanje socijalne države; pravednost, jednakost i solidarnost", u uredničkom komentaru "Demokratski pritisak" Ivan Miklenić tvrdi da ti zahtjevi "vrlo realno opisuju sadašnje stanje u Hrvatskoj i sadrže opravdanu kritiku i iznose ona očekivanja bez kojih neće biti moguće postići boljitak". "Svi građani, a osobito građani vjernici, nakon što se upoznaju s konkretnim zahtjevima iznesenim u najavi prvosvibanjskoga sindikalnog prosvjeda, pozvani su zauzeti svoj stav i postupiti po svojoj savjesti, osloboditi se desetljećima nametanih strahovanja i postupiti kao odgovorni i slobodni ljudi, strogo poštujući okvire demokratskoga ponašanja", ističe komentator dodajući: "Za velike promjene potreban je i velik demokratski pritisak". S obzirom na to da Hrvatska 1. srpnja postaje punopravna članica Europske Unije, kako smatra Miklenić, logično je bilo očekivanje da će ulaskom u EU Hrvatska odmah iskoristiti barem neke nove mogućnosti koje donosi članstvo, no očito je da vlada još uvijek nije baš ništa učinila da bi gospodarski odmah mogla makar ponešto kapitalizirati zahvaljujući novom statusu Hrvatske.

PULA

IDS-ov kandidat za istarskog župana na idućim lokalnim izborima Valter Flego na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli predstavio kandidate za zamjenike župana i to dosadašnju zamjenicu Vivianu Benussi te Miodraga Čerinu koji je do sada obnašao funkciju pročelnika kabineta istarskog župana. Osvrnuvši se na svoju viziju i na način upravljanja županijom, Flego je naglasio kako ona mora imati integracijsku funkciju u sklopu koje treba stvoriti, kako je rekao "efekt sinergije zajedno s općinama i gradovima u interesu gospodarskog i društvenog razvoja te zapošljavanja". "Županija mora biti koordinator razvoja lokalnih sredina i posrednik između javnog i privatnog sektora s jedne strane i lokalnih sredina i središnje državne vlasti s druge strane", ustvrdio je Valter Flego dodavši kako županiju vidi kao operativnu instancu a ne poligon za politiziranje. On ima namjeru, kako je rekao, županijom upravljati po načelu vladavine prava, otvorenosti i transparentnosti, odgovornosti te načelu efikasnosti trošenja javnih sredstava odnosno efektivnosti postizanja ciljeva.

OSIJEK

Kandidati koalicije SDP-HNS za osječko-baranjske dožupane na predstojećim lokalnim izborima bit će poduzetnik Vinko Ručević (HNS) te prosvjetna djelatnica Sanja Vargić (SDP), izvijestili su danas u Osijeku predstavnici ove koalicije. Predsjednik županijskog SDP-a i kandidat za župana Domagoj Hajduković ocijenio je kako je riječ o ljudima koji pripadaju novoj generaciji političara, koji politiku shvaćaju kao djelatnost gdje nešto treba dati, a ne uzeti. Predsjednik osječko-baranjskog HNS-a Stjepan Ćuraj rekao je kako HNS nastavlja s uvođenjem novih i mladih ljudi u politiku, dodavši kako su neke političke opcije predugo na vlasti, a premalo toga se poboljšava. Ručević je ocijenio kako su proteklo razdoblje u Županiji obilježili stagnacija, sustavni nerad te nedostatak kapitalnih projekata, a HNS će se, ako dođe na vlast, sa svojim koalicijskim partnerom, zauzimati za projekte besplatnog međumjesnog prijevoza za srednjoškolce, studentskih kredita te sufinaciranja kamata za europske fondove. Sanja Vargić je napomenula kako vjeruje da će, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu prosvjeti, moći dobro prepoznati potrebe škola i kulturnih institucija te im pomoći, u okviru mogućnosti koje ima Županija.

DUBROVNIK

U Dubrovniku su danas koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore za Gradsko vijeće potpisali Socijaldemokratska partija (SDP), Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) i Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske (BDSH). Nositeljica liste za Gradsko vijeće bit će Olga Muratti (SDP), kandidat za gradonačelnika Niko Šalja (SDP), a njegovi zamjenici Dragana Žitković i Goran Milić također iz SDP-a. Govoreći o svom predizbornom programu, kandidat za gradonačelnika Niko Šalja kazao je da će ako dobije mandat ponuditi novi pristup u radu gradske uprave, posebno transparentan u onom dijelu koji se tiče financija. Najavio je rješenje problema oborinskih voda u Dubrovniku, uređenje prometnica koji sada aktualni gradonačelnik, kako je rekao, "predizborno ušminkava". Kao kapitalni projekt najavio je izgradnju kongresnog centra u Dubrovniku za nekoliko tisuća posjetitelja te projekt "Svako dubrovačko dijete u vrtiću".

KARLOVAC

Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo je protiv bivšeg direktora Toplane u stečaju Denisa Janžetića i te tvrtke kao pravne osobe podiglo optužnicu zbog neovlaštenog korištenja lož ulja iz robnih rezervi, uskladištenog u Toplani, čime je Republici Hrvatskoj pričinjena šteta od oko 2,9 milijuna kuna, objavio je DORH, ne navodeći ime direktora ni naziv tvrtke u stečaju. Državno odvjetništvo navodi da je Toplana u travnju 2009. s Ministarstvom gospodarstva sklopila ugovor o uskladištenju roba strateških robnih zaliha u količini od 1.000.217 kilograma ulja za loženje. Pravnu i odgovornu osobu optužnica tereti da su od 15. prosinca 2011. do 17. travnja 2012., suprotno Zakonu o strateškim robnim zalihama i Ugovoru o uskladištenju, bez prethodnog odobrenja Ministarstva, od te količine potrošili za potrebe grijanja 587.217 kilograma ulja za loženje, što do danas nije nadoknađeno, čime je Republika Hrvatska oštećena za 2.947.829 kuna. Optužnica pred karlovačkim Općinskim sudom podignuta je za kršenje Zakona o strateškim robnim zalihama i Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, kaže se u priopćenju. Za neovlašteno raspolaganje ili promjenu namjene robe iz robnih zaliha po ugovoru uskladištenoj u pravnoj osobi, zakon za odgovornu osobu predviđa kaznu zatvora od jedne do pet godina.

ZAGREB

Osim što je 'utopija demokracije' tema ovogodišnjeg Subversive Festivala, ona je i u fokusu njegova novouvedenog natjecateljskog programa, u okviru kojega će se od 4. do 12. svibnja u zagrebačkim kinima "Europa" i "Grič" prikazati izbor igranih i dokumentarnih filmova koji propituju današnji društveni poredak i vladajuće paradigme. U tjedan dana prikazat će se pedesetak filmova u šest sekcija, a oni u konkurenciji natjecat će se za nagradu "Wild Dreamer", koja će se dodijeliti na zatvaranju festivala, 12. svibnja. Najbolji dokumentarni film izabrat će žiri u kojemu su Ankica Čakardić, Igor Bezinović i Dragan Jurak, a o laureatu u konkurenciji igranog filma odlučivat će Mima Simić, Hana Jušić i Mario Kozina. Dodijelit će i nagrada publike "Wild Dreamer" za životno djelo. Filmski dio festivala otvara britanski dokumentarac "Pervertitov vodič kroz ideologiju" Sophie Finnes, zabavan i ironičan film nastao po scenariju Slavoja Žižeka, koji tog proslavljenog slovenskog filozofa i kulturnog kritičara prati u njegovim tumačenjima svijeta filma. U najavama festivala najviše je odjeknulo gostovanje američkog redatelja Olivera Stonea, kojemu će se premijerno prikazati dokumentarni serijal "Neispričana povijest Sjedinjenih Država", a Stone će sudjelovati i na okruglom stolu na kojem će govoriti o svom političkom angažmanu.

ZAGREB

Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec travanj 2013. isplaćivat će se putem Hrvatske pošte od petka, 26. travnja, priopćeno je danas iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Umirovljenici koji tu pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima deset dana po obavijesti. Nakon toga roka nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec. Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi koju je donijela Gradska skupština 13. srpnja 2012. pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji prije podnošenja zahtjeva na priznavanje prava na novčanu pomoć prebivaju na području Grada Zagreba najmanje pet godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1500 kuna mjesečno. Umirovljenici kojima je mirovina ili ukupni prihod jednak ili manji od 900 kuna mjesečno ostvaruju pravo na 400 kuna pomoći. Oni kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 900,01 kuna do 1200 kuna mjesečno ostvaruju pravo na 300 kuna pomoći, a umirovljenici s mirovinom ili ukupnim prihodima od 1200,01 kuna do 1500 kuna imaju pravo na 200 kuna pomoći mjesečno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙