FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: otmičari i dalje drže dvojicu episkopa

ZAGREB, 24. travnja 2013. (Hina) - Dvojica sirijskih episkopa oteta u ponedjeljak i dalje se smatraju nestalim, objavili su crkveni izvori u Damasku, opovrgavajući ranije izvješće da su pušteni na slobodu, javljaju agencije i prenose da je papa Franjo u srijedu na općoj audijenciji u Rimu pozvao na njihovo oslobađanje i prekid krvoprolića u Siriji.

Crkveni izvori u utorak navečer objavili su da su episkopi Yohanna Ibrahim iz sirijskog pravoslavnog episkopata za Alep, te Boulos Yazigi, koji je na čelu grkopravoslavne dijeceze u Alepu, pušteni na slobodu, prenose agencije AFP i Reuters.

Papa Franjo je u srijedu zatražio oslobađanje dvojice episkopa i pozvao na "prestanak krvoprolića" u Siriji. Na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra pred 100.000 ljudi argentinski papa je rekao da su vijesti o episkopima proturječne i molio da se što prije okonča kriza u Siriji, a episkopi vrate svojim zajednicama, javlja AFP.

Izvor u sirijskom pravoslavnom episkopatu u Alepu tvrdi da svećenici nisu oslobođeni te de nema saznanja o kontaktima s otmičarima. Isto tvrde i u grčkoj pravoslavnoj dijecezi u Alepu.

Crkveni su izvori za njihovu otmicu prvo okrivili "čečenske džihadiste", što kasnije nije potvrđeno, a zatim su u utorak navečer objavili da su ih otmičari pustili i da su na putu za Alep.

Sirijske su vlasti požurile uperiti prst u pobunjenike, no sirijska oporba je opovrgla bilo kakvu umiješanost u tu otmicu. Ibrahim je često bio posrednik u pregovorima za oslobođenje otetih kršćana koji su u dvogodišnjem sukobu u Siriji u posebno nepovoljnu položaju. Kršćani čine pet posto ukupnog sirijskog stanovništvu i ranjivi su jer, kako tvrde, nemaju ni oružja ni svojih milicija.

Oslobođanje episkopa zatražili su brojni poglavari pravoslavne crkve, a za njih je molio i papa Franjo. Moskovski patrijarh pozvao je u utorak međunarodnu zajednicu da se "ujedini i što prije pronađe otete episkope", a vlade zapadnih zemalja da "prestanu podržavati ekstremiste koji teže vlasti, jer ono što se događa u Siriji nije građanski rat već pokušaj svrgavanja postojećeg režima uz vanjsku pomoć".

Do sada je u sukobu u Siriji poginulo više od 70.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙