FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA: Nastavak razgovora s Iranom 15. svibnja u Beču

BEČ, 23. travnja 2013. (Hina/AFP) - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je najavila u utorak za 15. svibnja u Beču nastavak pregovora s Iranom o spornom iranskom nuklearnom programu.

"Agencija i Iran su dogovorili nastavak razgovora u Beču 15. svibnja", rekla je glasnogovornica agencije Gill Tudor. To će biti drugi krug pregovora UN-ove agencije bazirane u Beču i Irana kako bi se odredilo je li Iran radio na izradi atomskog naoružanja. U izvješću iz studenoga 2011. IAEA je objavila katalog elemenata, koje drži vjerodostojnim, koji potvrđuju da je to bio slučaj.

Iran je to demantirao i taj dokument nazvao politiziranim. On optužuje IAEA-u da je donijela zaključke na temelju lažnih dokaza koje su dostavile strane tajne službe.

IAEA se nada zaključivanju sporazuma, "strukturiranog pristupa", kojim bi se riješila sva pitanja povezana s mogućom vojnom dimenzijom iranskog nuklearnog programa, precizira Tudor.

Nakon što je Iran odbio obustaviti obogaćivanje urana, određene su mu sankcije Ujedinjenih naroda koje su jednostrano pojačane bankovnim i naftnim embargom Europske unije i Sjedinjenih Država.

U ožujku je glavni direktor IAEA-e Yukiya Amano naglasio da "dijalog mora dati rezultate. Njegovo sljedeće izvješće o Iranu treba biti objavljeno krajem svibnja.

Diplomatski izvori navode da bi dokument trebao uzeti u obzir novo iransko proširenje programa obogaćivanja, uz postavljanje više od 500 jačih centrifuga IR-2m u postrojenju u Natanzu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙