FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu prvi Hrvatski aktivistički festival

SPLIT, 22. travnja 2013. (Hina) - Prvi Hrvatski aktivistički festival VIDIK fest otvoren je večeras u Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu humanitarnim koncertom s kojeg će prikupljena sredstva biti predana braći Franji i Mihovilu Mišetiću iz sela Orah kod Vrgorca koja su oboljela od cerebralne paralize.

U šest dana festivala, koji organizira udruga Benedikt, održat će se više javnih tribina, okruglih stolova i projekcija aktivističkih dokumentarnih filmova, izložbi i edukativnih radionica. Predsjednik udruge Benedikt Vide Popović je istaknuo kako je cilj te manifestacije promicanje kulturnog aktivizma i cjelovitog društvenog razvoja, a festival je otvoren svima koji žele kritički upozoriti na konkretne probleme s kojima se suočava hrvatsko društvo.

Idejna začetnica te manifestacije Silvana Dragun očekuje da će aktivistički festival VIDIK fest postati tradicionalan i najavila da će se sljedeće godine osim u Splitu jedan njegov dio organizirati i u Zagrebu.

"Naziv VIDIK fest dolazi od skraćenice V-I-D-I-K koja označava proces promjene društvene svijesti, a odnosi se na pet razvojnih etapa: vjeru, ideju, društvenu perspektivu, inicijativu i kulturnu revoluciju", objasnila je Dragun. Najavila je da će se sutra u sklopu festivala u splitskoj sveučilišnoj knjižnici održati okrugli stol na kojeg su pozvani svi kandidati za splitskog gradonačelnika i na kojem će im građani moći postavljati pitanja te iznositi svoja stajališta.

"VIDIK fest nastoji podići svijest građana o gorućim društvenim problemima kako bi ih se motiviralo na društveno odgovorno i angažirano djelovanje", navodi se u popratnom materijalu te manifestacije. Naglašava se da će taj festival pomagati građanima da se "oslobode straha" i nauče koristiti instrumente demokracije kako bi ostvarili svoja prava i upozorili mjerodavne institucije na konkretne probleme.

"Hrvatskoj su potrebne korjenite promjene, ali one ne mogu i neće doći od korumpiranih političkih i ekonomskih elita, jer im se upravo te elite opiru. Samo iz aktivističkog duha nastaju revolucije i pokreću se društvene promjene", stoji u popratnom materijalu u povodu prvog Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK fest.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙