FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Velebitska degenija" Sergeju Županiću, Lidiji Komes i Teni Perišin

ZAGREB, 22. travnja 2013. (Hina) - Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND) dodijelio je danas tradicionalnu godišnju nagradu "Velebitsku degeniju" za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša novinarima Sergeju Županiću, Lidiji Komes i Teni Perišin.

Povjerenstvo je nagradu u kategoriji pisanih medija (tisak, internet portal i agencija) dodijelilo slobodnom novinaru Sergeju Županiću za reportažu "Tihi ubojica", objavljenu u ugašenom tjedniku Forum 20. travnja 2012., a riječ je o "prvoklasnoj istraživačkoj priči na temu azbesta".

Županić otkriva da je usprkos zabrani upotrebe azbesta od 1. siječnja 2006., prema dokumentima Carinske uprave, uvezeno 11.677 tona azbestnih proizvoda, a pritom čak 87 posto svega uvezenog pristiže iz Europske unije, koja također ima istu zabranu, pa proizlazi da je Hrvatska postala istočni deponij iznimno opasnog kancerogenog otpada.

Radijska urednica i voditeljica Hrvatskog radija Lidija Komes nagrađena je u radio kategoriji za reportažu "Bjeloglavi sup Oštro rekorder u letu", emitiranoj u emisiji "Slušaj kako zemlja diše" 31. kolovoza 2012. Priča je to o bjeloglavom supu koji je, iz samo njemu poznatih razloga, preletio rekordan put od 1800 kilometara od otoka Cresa do Švedske te sasvim iscrpljen od dugotrajna leta sletio na privatno imanje u blizini Goeteborga.

"Tu počinje topla ljudska priča o spašavanju ove ugrožene vrste, njegova mukotrpnog leta, savjesti ljudi i orintologa u Švedskoj, o međunarodnoj suradnji i potrebi da se spasi svaka jedinka koja pripada ugroženim vrstama, pa sve do njegova povratka u Hrvatsku avionom na Zagrebački aerodrom", navodi Povjerenstvo.

Tena Perišin nagrađena je u televizijskoj kategoriji za dokumentarnu reportažu "Gradi, ruši, gradi" objavljenu 30. listopada 2012. u emisiji "Paravan" na Prvom programu HTV-a. U reportaži je obradila temu legalizacije ilegalno sagrađenih objekata, pri čemu je osim nepovratno uništenog prirodnog resursa obale i devastacije okoliša, otkrila i nezakonite i kriminalne radnje gradskih lobija povezanih s lokalnim čelnicima.

Nagrađeni novinari su dobili 12.000 kuna, plaketu "Velebitsku degeniju" rad kipara Stjepana Divkovića i diplomu. Na natječaj je stigao 41 rad 21 autora, što je više nego prošle godine.

"Velebitsku degeniju" dodjeljuje tradicionalno, u povodu Dana planeta Zemlje, 22. travnja, Zbor novinara za okoliš HND-a i tvrtka APO - usluge zaštite okoliša, članica HEP grupe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙