FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatvoren Twinning projekt vezan uz seksualno zlostavljanje djece

ZAGREB, 18. travnja 2013. (Hina) - U sustavu prevencije i suzbijanja seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece te pružanju pomoći ranjivim žrtvama kriminaliteta napravljen je veliki korak te su uspostavljeni novi mehanizmi i pravni okviri za poboljšanje međusobne suradnje u području zaštite djece, rečeno je danas na zatvaranju Twinning projekta o seksualnom zlostavljanju djece.

Cilj Twinning projekta "Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece te pružanja pomoći policije ranjivim žrtvama kriminaliteta" između ravnateljstva policije Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva, bio je poboljšati sposobnost hrvatske policije i pravosudnih tijela u borbi protiv seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece te pružanje pomoći žrtvama.

Ukupna vrijednost projekta, koji je započeo u rujnu 2011., bila je 800 tisuća eura, a Europska unija financirala je i nabavu opreme u iznosu od 813 tisuća eura.

Projekt je bio fokusiran na stručnjake koji se bave suzbijanjem seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece - policijske službenike, suce, državne odvjetnike, zdravstvene djelatnike i socijalne radnike.

"Kroz edukacije, policijski službenici, državni odvjetnici i djelatnici centra za socijalnu skrb usvojili su važna znanja za proaktivan pristup suzbijanju, ali i istraživanju seksualnih kaznenih djela na štetu djece", rekao je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.

Dodao je da su policija i ostali partneri dobili čitav niz novih alata za profesionalno i učinkovito pružanje pomoći žrtvama ovih kaznenih djela te za sustavno poticanje i preventivno djelovanje međuagencijske suradnje.

Dominić je naglasio i da je u sklopu projekta uspostavljena internetska stranica www.sigurnijiinternet.net koja pruža sveobuhvatne informacije za roditelje, djecu i nastavnike u zaštiti seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece na društvenim mrežama.

Također, razvijen je standardizirani vodič za razmjenu informacija između policijskih službenika i socijalnih radnika, a 45 soba u policijskim prostorijama i upravama opremljeno je posebnim namještajem.

Specifične obuke prošlo je više od 800 policijskih službenika, pravosudnih djelatnika i drugih stručnjaka, a između MUP-a i Ministarstva socijalne politike i mladih potpisan je sporazum s ciljem ujednačavanja prakse i zajedničkog postupanja policijskih službenika i socijalnih službenika u predmetima zaštite žrtava.

Šef odjela za provedbu projekata Delegacije EU-a u Hrvatskoj Luigi Barile naglasio je da je nužno da Hrvatska usvoji zajednički protokol koji će biti ključno oružje za organizaciju policijske i pravosudne procedure i poboljšanje suradnje nadležnih institucija.

"Ovaj projekt pomogao je prenijeti znanja i iskustva naših stručnjaka na ovom polju na hrvatske institucije. Sad je na njima da nastave razvoj struktura i potrebnih mehanizama", rekao je veleposlanik Velike Britanije David Slinn.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙