FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUP: od nedjelje za većinu vozila nisu obvezna kratka svjetla

ZAGREB, 28. ožujka 2013. (Hina) - U noći sa subote na nedjelju prelazi se na ljetno računanje vremena i s tim datumom za najveći broj vozila prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju, podsjećaju u MUP-u.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima kratka svijetla moraju biti upaljena prilikom vožnje tijekom cijele godine.

"Uz dolazak ljepšeg vremena i povoljnih prilika za veće sudjelovanje vozača bicikala, mopeda i motocikala u prometu na cestama, vozači ostalih vozila prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom, moraju voditi više računa upravo o toj kategorijama sudionika u prometu, kao i da im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima", ističu u MUP-u.

Dodaju i da vozači mopeda i motocikala, osim o poštivanju ostalih prometnih propisa, moraju voditi računa i o obvezi nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙