FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnice stradanja Bošnjaka u Ahmićima

SARAJEVO, 16. travnja 2013.(Hina) - U Ahmićima u središnjoj Bosni u utorak je obilježena dvadeseta obljetnica stradanja Bošnjaka koje su ubili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

U tom je selu u travnju 1993. ubijeno 116 bošnjačkih muškaraca, žena i djece a do danas su pronađeni i pokopani ostaci 81 žrtve.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je sudjelujući na komemoraciji kazao kako ovaj zločin ne smije biti zaboravljen te kako svi njegovi počinitelji moraju biti kažnjeni.

"Ratni zločin ne zastarijeva i nećemo dopustiti da zločinci budu mirni", rekao je Izetbegović dodajući kako žrtve bezuvjetno zaslužuju pravdu.

Bošnjacima je pak poručio da ne zaborave tragična zbivanja koja su ih pogodila tijekom rata ne samo u Ahmićima nego i u mjestima poput Srebrenice ali i da na tome grade zasade mira.

"Ovdje u Ahmićima, i na svim drugim mjestima našeg stradanja ponavljamo: nećemo to nikada više dopustiti", kazao je Izetbegović.

Po zapovijednoj odgovornosti za zločin u Ahmićima Dario Kordić je osuđen pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu jugoslaviju (ICTY) na 25 godina zatvora.

Uz njega je pred ICTY-jem osuđeno još sedam pripadnika HVO dok je Sud BiH Paška Ljubičića za ove zločine osudio na deset godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙