FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PBZ donirao milijun kuna za razminiranje općine Antunovca

ANTUNOVAC, 16. travnja 2013.(Hina) - Privredna banka Zagreb uručila je danas ček od milijun kuna Hrvatskome centru za razminiranje za razminiranje dijela općine Antunovca uz naselja Ernestinovo i Divoš.

Riječ je o 125.000 metara četvornih koji će biti razminirani, istaknuto je danas na svečanoj predaji donacije kod Antunovca, na mjestu gdje se već obavlja razminiranje.

U antunovačkoj općini još minski sumnjivo 350 hektara poljoprivrednog zemljišta, a s milijun kuna razminirat će se 10 hektara, rekao je ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje Dražen Jakopec.

Upozorio je da je u Hrvatskoj minski sumnjivo još 680 kilometara četvornih, što je veliko opterećenje za razvoj gospodarstva, a ponajprije za siguran život stanovnika. Od 1991. godine do danas od minsko-eksplozivnih sredstava poginulo je 509 osoba.

Na pitanje može li se Hrvatska do 2019. godine očistiti od mina, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske Dijana Pleština odgovorila je da mogućnost postoji i dodala kako to znači da se moraju osigurati dovoljna financijska sredstva.

Predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka istaknuo je da sudjelovanjem u financiranju humanitarnog razminiranja ta banka želi dodatno pridonijeti kvaliteti i sigurnosti života u Hrvatskoj bez mina jer su, kako je rekao, svjesni su da, osim sigurnosnog, minski sumnjiva područja i gospodarski i ekološki problem.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić zahvalio je svima koji pomažu da se smanji područje ugroženo minama u županiji koja je još najzagađenija minsko-eksplozivnim sredstvima. "Želja nam je, da opasnost od mina sasvim nestane te da do 2019. godine područje koji je još minski sumnjivo bude sigurno i na raspolaganju za poljoprivrednu proizvodnju, ali prije svega za siguran život stanovnika Osječko-baranjske županije", rekao je Šišljagić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙