FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 13 sati

ZAGREB, 16. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 13 sati:

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko čestitao je danas svim hrvatskim zastupnicima koji su izabrani u Europski parlament, poželivši im uspješan rad te da kvalitetno zastupaju interese hrvatskih građana. "Želim im uspješan rad te da dobro i vjerodostojno zastupaju interese građana Hrvatske u Europskom parlamentu", poručio je Leko na početku saborskog zasjedanja. Naglasio je kako je Hrvatska u procesu pristupanja Europskoj uniji došla do zadnjeg koraka, "pa će kolege 1. srpnja, koji su ujedno ovdje i zastupnici, prijeći u europarlament, a nama će ostaviti naše teme".

ZAGREB

U ponedjeljak je istekao rok za kandidiranje za povjerenika za informiranje, a nadležnom saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav pristiglo je ukupno pet kandidatura. Za povjerenika za informiranje kandidirali su se novinari Gordana Grbić, Ivan Pandžić i Ana Raić Knežević, savjetnica u Uredu za predstavke, pritužbe i pomilovanja Predsjednika RH Ana Subotić te pomoćnik ravnateljice Središnjeg registra osiguranika (REGOS) Dubravko Marić, objavljeno je na internetskoj stranici Hrvatskog sabora. Po zakonu donesenom u veljači, povjerenika za informiranje bira Sabor, na mandat od pet godina, uz mogućnost ponovnog izbora. Povjerenik će preuzeti poslove vezane uz pravo na pristup informacijama koje sada radi Agencija za zaštitu osobnih podataka. U svom radu je samostalan i neovisan, a odgovara Saboru. Za povjerenika može biti izabrana osoba koja ima hrvatsko državljanstvo, prebivalište na području Hrvatske, završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij pravne ili društvene struke te najmanje 10 godina radnog iskustva u struci.

ZAGREB

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac predstavio je danas u Saboru prijedlog novoga Zakona o PDV-u u prvom čitanju, najavivši da će Vlada razmotriti da se odredba po kojoj bi svi poduzetnici PDV obračunavali po izdanim računima, a ne naplaćenim naknadama, odgodi do 1. siječnja 2015. godine. "PDV po naplaćenim naknadama ostaje do 31. prosinca ove godine, znači od 1. siječnja 2014. godine svi poduzetnici PDV obračunavaju po izdanim računima. Vidjet ćemo u kojem dijelu će ići rasprava, možda još pomaknemo do 1. siječnja 2015. godine", poručio je Lalovac. Zakon ostavlja opću stopu PDV-a na razini od 25 posto, uz primjenu sniženih stopa od 10 i 5 posto, pri čemu će se po stopi do 10 posto oporezivati sve kao i do sada, izuzev dnevnih novina i časopisa koji su svrstanu u stopu od 5 posto. Plaćanja PDV-a više ne bi bili oslobođeni samostalni umjetnici, poput pjevača i glumaca, te bi oni od 1. srpnja i ulaska Hrvatske u EU ušli u sustav plaćanja PDV-a te bi imali obvezu vođenja poslovnih knjiga ako su u prethodnoj godini ostvarili promet veći od 230 tisuća kuna. Ukida se i oslobađanje od plaćanja PDV-a za uvoz dobara koja vjerskim zajednicama služe za obavljanje vjerskih poslova, a koja one primaju od stranih vjerskih zajednica te pravnih i fizičkih osoba. Plaćanja PDV-a više ne bi bili oslobođeni ni branitelji pri uvozu osobnih automobila i opreme za gospodarsku djelatnost. Veća promjena predviđa se kod PDV-a na nekretnine, jer se od 1. siječnja 2015. nekretnine, odnosno zemljište i ostalo više neće moći prodavati bez PDV-a.

ZAGREB

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) jučerašnje izjave premijera Zorana Milanovića o predsjednici HSP-a dr. Ante Starčević ocijenio je neprihvatljivima, govorom mržnje i "najnižim oblikom komunikacije". "Gospodin Milanović je ovime zapravo pokazao da se u njegovu slučaju radi o školskom primjeru iskazivanja tropofobije ili panofobije što u demokratskoj Hrvatskoj, Hrvatskoj u 21. stoljeću, naprosto nije prihvatljivo", kaže se u današnjem priopćenju BUZ-a, koji je na izbore hrvatskih zastupnika u Europski parlament izašao na zajedničkoj listi s HDZ-om, HSP-om dr Ante Starčević (tropofobija = strah od promjena; panofobija= strah od svega). "Svašta smo od premijera Zorana Milanovića do sada čuli, no da ovako otvoreno širi govor mržnje je doista presedan u hrvatskoj politici", ocjenjuje BUZ koji drži kako je "očito da već i sam Zoran Milanović shvaća kako se njegovoj vladavini polako ali sigurno bliži kraj". Ono što je Ruži Tomašić izgovorio jučer u dnevniku nov@tv Mislavu Bagi je, navode, "apsolutno neprihvatljivo i predstavlja najniži oblik komunikacije nekoga tko se smatra ozbiljnim političarem". A budući da je on predsjednik najjače vladajuće stranke i Vlade, "ozbiljno moramo zapitati kakvu to poruku želi poslati javnosti premijer RH", kaže se među oszalim u priopćenju.

PULA

Istarska podružnica Sindikata umirovljenika Hrvatske poduprijet će kandidaturu Valtera Flege za istarskog župana i Borisa Miletića za pulskog gradonačelnika, potvrđeno je to na današnjoj konferenciji za novinare u Puli. Ustvrdivši kako je IDS stranka koja je pokazala najviše interesa za umirovljenike u posljednjih nekoliko godina, predsjednik istarske podružnice sindikata umirovljenika Vladimir Buršić je poručio kako od političara ne traže obećanje, već da ispune ono što su obećali. Po njegovim riječima, umirovljenici su vrlo ugrožena kategorija o kojima društvo treba voditi računa i zato od lokalne samouprave očekuje da se založe i da prošire socijalne programe, da se podupire palijativna skrb te da se iznađu sredstva za otvaranje hospicija. "Vjerujemo da će se to i ostvariti kroz ovakve koalicijske partnere", poručio je Buršić. IDS-ov kandidat za istarskog župana Valter Flego kazao je kako ga potpora Sindikata umirovljenika Hrvatske obvezuje te će stoga, kako je najavio, "kroz županijska tijela učiniti sve da se umirovljenicima u Istri osigura što bolji život". "To će biti naš prioritet kada su u pitanju socijalni programi kod umirovljenika. Sve je više socijalno potrebitih i zato javni sektor treba učiniti sve kako bi pomogao i olakšao život osobama treće životne dobi", zaključio je Flego.

ZAGREB

Na zagrebačkom Županijskom sudu sutra bi trebalo početi još jedno suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, koji je u posljednjoj u nizu korupcijskih afera optužen da se okoristio preprodajom zgrade u Planinskoj ulici. Uz Sanadera, na optuženičkoj će se klupi naći mesar i bivši HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić te Mladen Mlinarević, čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvu regionalnog razvoja. Tadašnji ministar Petar Čobanković priznao je malverzacije i nagodio se s USKOK-om pa ga je sud u ožujku na temelju sporazuma s tužiteljstvom osudio na jednogodišnju zatvorsku kaznu koja je zamijenjana radom za opće dobro. Sanadera se tereti da je na užem kabinetu pogurao sklapanje spornog posla pa je vlada odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već sutradan. Time je, tvrdi USKOK, državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna. Na sudu bi se tijekom postupka trebalo ispitati 30-ak svjedoka, među kojima i Čobanković, ali i tadašnja premijerka Jadranka Kosor te ostali bivši članovi Sanaderove vlade. Oni bi trebali odgovoriti jesu li odluku o kupnji zgrade u Planinskoj donijeli pod pritiskom tadašnjeg premijera.

ZAGREB

Ovo je tajna deložacija, a sudski postupci nisu završeni, kazala je novinarima Željka Frlan na mjestu deložacije obitelji Frlan iz kuće u Aninoj ulici, a aktivisti tvrde da je ovo prvi put da se u Hrvatskoj provodi tajna deložacija i da ovršenicima unaprijed nije poslano rješenje. "U 6,15 sati dogodio se prepad. Policija je blokirala pristup i postavila barikade. Nismo dobili nikakvu obavijest. Ovo je tajna deložacija," kazala je Željka Frlan, koja ističe da se u njihovom slučaju još uvijek vode sudski postupci. Ona tvrdi da je kuća kupljena na prevaru i da iza svega stoje kupac, njegov odvjetnik, sudac i njihov bivši odvjetnik, koji ih je tek tri mjeseca nakon prodaje kuće o tome obavijestio. Danas se na mjestu deložacije za razliku od prošli put, kad ih je bilo 200-tinjak, okupio mali broj aktivista, koji su, kažu, i sami bili zatečeni današnjom deložacijom za koju nisu znali. Tvrde da se tajnom deložacijom želi spriječiti građane da se solidariziraju. Po tvrdnjama aktivista, na intervenciju je došlo 200-tinjak policajaca. Odvjetnik obitelji Frlan Krešimir Vodopivec potvrdio je da obitelj nije unaprijed obaviještena o današnjoj deložaciji i rekao da ga je članica obitelji Mirela Frlan obavijestila u 6,30 sati da je deložacija počela. Rekao je da je sudac Općinskog građanskog suda Bojan Bugarin nakon odgode deložacije 28. veljače, rekao odvjetniku i Mireli Frlan da u sljedećoj fazi neće biti obaviješteni unaprijed, nego na dan deložacije, a da će unaprijed biti obaviješteni Matija Turkalj, kojemu je prodana kuća, i njegov odvjetnik, kao i policija radi pružanja asistencije.

ZAGREB

U Hrvatskoj se najviše gledaju informativni i politički sadržaji na televizijama s nacionalnom koncesijom od kojih je najgledanija Nova TV, a slijede HTV 1 te RTL televizija, pokazala je studija koju je za Agenciju za elektroničke medije izradila tvrtka AGB Nielsen Media Research. Istraživanje je pokazalo da se sve više gledaju strani lokalizirani kanali, da tržište naplatnih TV usluga u Hrvatskoj ima potencijal za rast te da je ono što će zasigurno doprinijeti oporavku TV tržišta sinergija televizije i interneta. Istraživanje provedeno 2012. na uzorku od 4.614 kućanstava pokazalo je da je digitalna zemaljska platforma zastupljena u 59 posto hrvatskih kućanstava, dok su ostale platforme - kabelska, satelitska i internetska televizija (IPTV) zastupljene u 41 posto domova. Među njima najzastupljeniji je IPTV koji je prisutan u 20 posto kućanstava, slijedi kabelski tip prijama s 15 posto udjela te satelitski prijam sa šest posto udjela u ukupnoj ponudi. Trendovi gledanosti pokazuju da su među najgledanijim sadržajima na sedam televizijskih programa (tri kanala HTV-a, Novoj TV, Domi TV, RTL-u i RTL 2) informativne i političke emisije, religija te sport.

KARLOVAC

Državni inspektorat je prekršajnom sudu u Karlovcu podnio optužne prijedloge protiv karlovačke Gradske toplane zbog kršenja Zakona o energiji, a za što je propisana novčana kazna u rasponu od 20.000 do 500.000 kuna za tvrtku i pet do 50.000 kuna za direktora, priopćio je danas Domagoj Švegar, koordinator Građanskog pokreta „Neću usluge toplane!“ Državni inspektorat izvijestio je Švegara da je provedenim nadzorom viša gospodarska inspektorica Snježana Špehar ustanovila da Gradska toplana d.o.o. na Švegarove prigovore od kolovoza, rujna, listopada i prosinca uopće nije odgovorila, što je kao opskrbljivač toplinske energije trebala činiti u roku od 8 dana, čime je prekršila i Opće uvjete za opskrbu toplinskom energijom i Zakon o energiji. Budući da je Građanskom pokretu 'Neću usluge toplane' dobro poznato da su u obradi iste takve prijave i mnogih drugih građana, prekršajni će sud imati puno posla, a pogreške će Gradska toplana, koja se oglušavala na zahtjeve građana, na kraju skupo platiti, tvrdi Švegar. Švegar podsjeća da je Državni inspektorat temeljem njegovih prijava još u veljači uputio Prekršajnom sudu više optužnih prijedloga zato što izdavani računi građanima nisu bili usklađeni sa zakonom, a Gradska toplana nije niti očitavala mjerila na način kako propisuju energetski zakoni.

RIJEKA

U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci danas je potpisan ugovor o osiguravanju uvjeta za rad i financiranje Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te će taj zavod biti prva biomedicinska ustanova HAZU izvan Zagreba. Ugovor su potpisali predsjednik HAZU Zvonko Kusić, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, pokretač Zavoda Daniel Rukavina, obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Akademik Daniel Rukavina, bivši rektor riječkog sveučilišta, kazao je da zavod neće imati stalno zaposlenih nego će djelovati na povezivanju istraživačkih skupina u cilju stvaranja istraživačkih programa. Zavod će sjedište imati na Sveučilišnom kampusu u Rijeci a grad Rijeka i Primorsko-goranska županija će sufinancirati djelovanje. Rukavina je naveo da će se nastojati okupiti sav znanstveni potencijal s područja kliničke i transplantacijske imunologije i molekularne medicine. Ocijenio je da je medicinska znanstvena perspektiva Rijeke sjajna zbog visoke razine temeljnih istraživanja. Akademik Zvonko Kusić je istaknuo da Rijeka ovime postaje prvi grad u Hrvatskoj u kojem će djelovati dva akademijina zavoda. Naglasio je izuzetnu vrijednost dosadašnjeg djelovanja riječkog Zavoda za povijesna i društvena istraživanja HAZU.

ZAGREB

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovit objavio je šest novih natječaja za sufinanciranje projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije za koje su planirana sredstva u iznosu od 86 milijuna kuna, a svoje projekte mogu kandidirati jedinice regionalne i lokalne samouprave, javne ustanove, trgovačka društva, obrtnici, zadruge hrvatskih branitelja te organizacije civilnog društva, priopćio je danas Fond. Natječaji su objavljeni na web stranici Fonda i u Narodnim novinama br. 42/13, a rok za dostavu ponuda je 10. lipnja ove godine. Sve upute i obrasci za prijavu projekata mogu se pronaći na web stranici Fonda – www.fzoeu.hr. Sredstva će se moći dobiti za projekte energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete, korištenje obnovljivih izvora energije, energetsku učinkovitost u industriji, čistiji transport te projekte koje će provoditi udruge civilnog društva, a koji se odnose na zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije.

VARAŽDIN

Praizvedbom Krležine predstave "Tri kavaljera frajle Melanije" 24. travnja obilježit će se 140. obljetnica otvaranja zgrade varaždinskog kazališta te 120. obljetnica rođenja Miroslava Krleže, najizvođenijeg autora u povijesti HNK u Varaždinu. "Tri kavaljera frajle Melanije", u podnaslovu "Staromodna pripovijest iz vremena kada je umirala hrvatska moderna", bit će dvadeseta premijera nekog Krležina teksta na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, a za kazalište ju je adaptirao i režirao Georgij Paro. "Uspio sam se oduprijeti porivu da prilikom adaptacije djela unosim detalje i motive iz kasnijih Krležinih romana nastojeći očuvati 'Melaniju' u njenom izvornom obliku. U tom romanu Krleža progovara o političkim problemima i sigurno će publici biti zanimljiva Krležina razmišljanja o Hrvatskoj, Europi, Balkanu, tadašnjoj Jugoslaviji", rekao je Paro na današnjoj konferenciji za novinare dodavši kako je riječ o prvoj adaptaciji ovog Krležinog djela za kazalište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙