FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 13. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

MOSTAR - Po podacima generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru je do 13.00 sati za izbore za Europski parlament glasovalo 168 osoba što predstavlja 17 posto onih koji su se registrirali za glasovanje na izborima. U ovom generalnom konzulatu do roka 3. travnja se registriralo 980 osoba za glasovanje na izborima za Europski parlament. Radi usporedbe na predsjedničke izbore 2011., koji su također u dijaspori i BiH provođeni dva dana, prvoga dana u Mostaru je glasovalo 3.500 birača. Na području BiH glasovanje će se odvijati u subotu ali i nedjelju kada se očekuju nešto veće gužve.

VATIKAN - Papa Franjo je u subotu ustanovio skupinu kardinala sa svih kontinenata koji će mu "pomagati u upravljanju Crkvom" i proučiti prijedlog reforme konstitucije o Kuriji, priopćila je Sveta Stolica.

Bivši argentinski kardinal je prije točno mjesec dana izabran na konklavama kako bi obnovio upravu Crkve potresane skandalima i kako bi naglasio njezin duh zajedništva. Važna informacija o osnutku kardinalskog vijeća objavljena u kratkom priopćenju državnog tajništva Svete Stolice najava je početka Crkvene reforme, pošto se Papa dosad nije očitovao o tim pitanjima, ograničivši se na zauzimanje za milosrdnu, siromašnu i misionarsku Crkvu. U vijeću su dva kardinala iz Europe (Talijan, Nijemac), dva iz Latinske Amerike (Čile i Honduras), te po jedan iz Sjeverne Amerike (Sjedinjene Države), Azije (Indija), Afrike (Demokratska Republika Kongo) i Australije.

KAIRO - Ponovno suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku u subotu je prekinuto jer se predsjednik sudskoga vijeća povukao, predao slučaj drugome sudu i time izazvao odgodu na neodređeno vrijeme što je izazvalo bijes u sudnici. "Narod zahtijeva Mubarakovo pogubljenje", vikali su u sudnici rođaci prosvjednika ubijenih u ustanku kojim je 2011. Mubarak svrgnut. Nezadovoljstvo su izrazili kad je predsjedatelj sudskog vijeća Mustafa Hasan Abdulah objavio odluku o povlačenju. Mubarak (84) koji je vladao Egiptom gotovo 30 godina, a svrgnut je nakon 18 dana ustanka Arapskoga proljeća, u subotu je sa smiješkom mahao pristalicama iz kaveza u sudnici. Bivši prvi čovjek Egipta osuđen je prošle godine na prvom suđenju na doživotni zatvor zbog odgovornosti u pogibiji 850 osoba ubijenih u ustanku u siječnju i veljači 2011., kojim je završena njegova 30-godišnja vladavina.

PEKING - Kineski premijer Li Keqigang rekao je američkom državnom tajniku Johnu Kerryju koji je u posjetu Kini, da jačanje napetosti na korejskom poluotoku nije ni u čijem interesu, objavila je u subotu državna televizija. "Sve su strane odgovorne za očuvanje regionalnog mira i stabilnosti i moraju odgovarati za posljedice", prenijela je televizija Lijevu izjavu. Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi pozvao je u subotu Sjedinjene Države na zajednički napor radi jačanja sigurnosti cyberspacea, prenijela je državna novinska agencija Xinhua. Nužan je miran i objektivan dijalog dviju zemalja o cyberspaceu, rekao je Wang Kerryju. Peking i Washington zadnjih se mjeseci uzajamno optužuju za velike cyber napade. SAD tvrdi da su napadi iz Kine usmjereni na američke vladine i korporativne računalne mreže te krađu vladinih i komercijalnih podataka. SAD i Kina slažu se i o potrebi denuklearizacije korejskog poluotoka, rekli su nakon sastanka američki državni tajnik John Kerry vodeći kineski diplomat Yang Jiechi.

ŠANGAJ - Nakane mladog sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-Una nisu jasne, ali njegovo ratničko ponašanje, čak i ako je tek blef, "veoma je opasno", ocijenio je u subotu u Šangaju francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. Fabius koji se sastao s visokim komunističkim dužnosnicima u Pekingu i u Šangaju, rekao je u povjerenju da je kod sugovornika osjetio stanovito nezadovoljstvo režimom u Pynogyangu. "Tijekom ranijih posjeta imao sam prigodu razgovarati o Sjevernoj Koreji budući da se to pitanje uvijek vraća. Zapazio sam (...) da su iznijeli oštrije zamjerke, blago rečeno, Sjevernoj Koreji nego prije", ustvrdio je Fabius. "Zabrinuti su jer je to područje u njihovoj blizini i sadašnje im se stanje ni najmanje ne sviđa", istaknuo je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙