FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 16. ožujka 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON

Violina koja je pripadala voditelju malog orkestra s Titanica pronađena je na tavanu jedne kuće u Engleskoj i njezina je autentičnost potvrđena 101 godinu nakon tragedije broda koji se smatrao nepotopovim, objavila je u petak dražbovna kuća Henry Aldridge & Son. Vlasnik violine, koja je čudesno preživjela tragediju, bio je Wallace Hartley, šef orkestra s Titanica koji se proslavio svirajući sveudilj sve dok brod nije potonuo u Atlantskom oceanu u travnju 1912. Hartleyjevi posmrtni ostaci bili su pronađeni nakon deset dana u vodi, a violina u kožnom kovčežiću bila je vezana o tijelo, objasnio je Andrew Aldridge iz dražbovne kuće koja je nakon sedam godina rada potvrdila autentičnost glazbala.

LONDON

Britanski vojnici koji su služili u Iraku i Afganistanu, posebice mlađi muškarci i oni koji su sudjelovali u borbama, imaju veće izglede od civila počiniti zločine, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak. Istraživanje, koje je obuhvatilo gotovo 14 tisuća britanskih vojnika raspoređenih po Iraku i Afganistanu, prvo je koje je na temelju službenih podataka o kaznenim djelima preispitalo vezu između vojne službe i nasilnih djela. Stručnjaci kažu da bi ti rezultati mogli pomoći zapovjednicima da poboljšaju svoje procjene opasnosti od nasilja među pripadnicima i bivšim pripadnicima vojnih snaga. Ističu da, iako istraživanje ukazuje na ozbiljne probleme za one obuhvaćene, to ne znači da će svi bivši vojnici postati nasilni kriminalci.

WASHINGTON

Žene starije od 50 godina koje redovito uzimaju acetilsalicilnu kiselinu imaju manji rizik pojave najopasnijeg karcinoma kože melanoma, pokazalo je američko istraživanje. "Ovo istraživanje ukazuje na manji rizik od melanoma uz uzimanje aspirina ali ne može služiti kao čvrst dokaz", kaže voditelj istraživanja Jean Tang s medicinskog fakulteta sveučilišta Stanford u Kaliforniji. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Cancer i rezultat su obrade podataka iz 12 godina dugog istraživanja kojim je proučavano vrijeme koje su ispitanice provodile na suncu i jesu li koristila zaštitna sredstva. Istraživanjem je ukupno bilo obuhvaćeno gotovo 60 tisuća žena u dobi od 50 do 79 godina koje su istodobno davale podatke i o lijekovima koje uzimaju.

OSLO

Norveške vlasti za kontrolu hrane tužit će proizvođača mesa Kuraas nakon otkrića da je u proizvodima koji su deklarirani kao halal proneđene velike količine svinjetine, izjavila je u petak u Oslu nadležna dužnosnica. "Tužit ćemo proizvođača, norvešku grupaciju Kuraas", kazala je Catherine Signe Svindland. "U halal proizvodima uopće ne bi trebalo biti svinjetine, a kada pronađete veliku količinu svinjetine u takvim proizvodima, tada to nije slučajno već se radi o prevari", dodala je. Spomenuti se proizvođač brani riječima da "mogu pokazati fakture o kupnji velikih količina halal mesa".

LONDON

Golemo groblje otkriveno je tijekom iskapanja za novi projekt razvoja željezničkog prometa u Londonu, priopćili su u petak arheolozi, istaknuvši da je moguće da je na tom mjestu pokopano do 50.000 ljudi koji su prije više od 650 godina umrli od "crne smrti", tj. kuge. U dva reda, 2,5 metra ispod ceste u Farringdonu, u središnjem Londonu, stručnjaci koji rade na 16 milijardi funta vrijednom projektu Crossrail pronašli su 13 tijela. Povijesni spisi pokazuju da je na tom području nekada bilo na brzinu organizirano groblje za žrtve bubonske kuge od koje je umrla trećina stanovništva Engleske nakon izbijanja bolesti 1348. Iz dokumenata se saznaje da bi na groblju u Farringdonu moglo biti pokopano do 50.000 ljudi.

LOS ANGELES

Pridošlica u Hollywoodu, Colin Trevorrow, režirat će dugo očekivani film "Jurassicc Park 4", objavio je Universal Pictures. Universal je izvijestio i da će Steven Spielberg, koji je režirao prva dva filma 1,9 milijardi dolara vrijedne svjetske franšize, biti izvršni producent "Jurassic Parka 4". Trevorrow (36) je slabo poznat u Hollywoodu. On je režirao neovisni film "Safety Not Guaranteed" prikazan na filmskom festivalu Sundance 2012., a prije toga je napravio jedan televizijski film i dokumentarac. Universal je priopćio da će "Jurassic Park 4" biti u 3D formatu, ali nije naveo kada će se pojaviti u kinima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙