FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Magnitski: SAD uveo sankcije za 18 osoba, Rusija negoduje

WASHINGTON/MOSKVA, 12. travnja 2013. (Hina/AFP) - SAD je u petak uveo gospodarske sankcije protiv 18 ruskih državljana i državljana iz još tri zemlje iz Zajednice neovisnih država (ZND) zbog sumnje u umiješanost u smrt u pritvoru Sergeja Magnitskog, odvjetnika koji je radio kao savjetnik zapadne zaklade za ulaganja Hermitage Capital.

Magnitski je preminuo u moskovskom zatvoru u studenom 2009. nakon 11 mjeseci pritvora u kojem je bio podvrgnut mučenju.

Imena osoba, čije funkcije i zanimanja nisu precizirani, objavljena su na crnoj listi američkog ministarstva financija. Prema američkom zakonu, njihova imovina u SAD-u se zamrzava, a američki državljani koji bi s njima poslovali bi bili izloženi kaznenom gonjenju. Prema podacima američkog ministarstva, većina od njih 18 je iz Rusije, a ostali su iz Ukrajine, Azerbajdžana ili Uzbekistana.

Rusija je reagirala odmah nakon objave tog popisa, osudivši potez SAD-a.

"Ta će odluka samo pridonijeti negativnom trendu u rusko-američkim odnosima koji su se u posljednje vrijeme ionako komplicirali. Odgovornost za posljedice ovog čina isključivo je na emeričkoj strani", doznaje Interfax iz izvora u ruskom ministarstvu vanjskih poslova. Isti izvor dodaje da američki potez daje za pravo ruskoj strani da odgovori istom mjerom.

"Ali to nije naš izbor", dodaje izvor koji je želio ostati anoniman.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙