FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bratušek najavila privatizaciju državne imovine

LJUBLJANA, 12. travnja 2013.(Hina) - Slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je u petak da njena vlada naporno radi na izradi programa reformi i financijske stabilizacije koji će konkretno predstaviti početkom idućeg mjeseca, a najavila je i početak privatizacije državne imovine.

"U tri tjedna od od nastupa ove vlade nije moguće popraviti sve što je ranije bilo napravljeno pogrešno", rekla je Bratušek na konferenciji za novinare. Dodala je da je njena vlada zatekla loše stanje državnog proračuna od prijašnje, da će vjerojatno biti potreban rebalans proračuna te povećanje nekih poreza, najvjerojatnije PDV-a, ali da će se nastaviti s osnivanjem slabe banke za sanaciju bankarskog sustava i s programom financijske stabilizacije te s prvim koracima na privatizaciji dijela državne imovine.

Vlada će parlamentu u iduća dva tjedna dati prijedlog o privatizaciji dviju većih tvrtki u državnom vlasništvu, rekla je Bratušek, dodajući da je njena želja da se proda i jedna od banaka.

Što se tiče trenutačne pozicije Slovenije na financijskom tržištu i visokih prinosa na njene državne obveznice, što trenutačno onemogućava zaduživanje pod prihvatljivim kamatama, Bratušek je rekla da je ranija vlada Janeza Janše pogriješila što se nije odlučila na izdavanje državnih obveznica u siječnju, kada su se sredstva mogla dobiti pod povoljnijim uvjetima.

Bratušek je istaknula da se je prilikom razgovora u Bruxellesu u utorak dogovorila da Sloveniji bude produžen rok za predaju programa provođenja reformi i financijske stabilizacije do 9. svibnja, no da ne isključuje da se može dovršiti i ranije.

"Nova vlada ne može rušiti projekte prijašnje i otpočinjati iznova, a s reformama treba nastaviti," rekla je Bratušek, ali je dodala da koncept slabe banke za sanaciju bankarskog sustava, što ga je pripremila bivša vlada, nije sadržavao pravilne kalkulacije i da ga je potrebno doraditi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙