FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska oporba traži izvanrednu sjednicu o "zlatnom pravilu"

LJUBLJANA, 27. ožujka 2013.(Hina) - Najveća slovenska oporbena stranka predložila je u srijedu saziv izvanredne sjednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o unošenju tzv. zlatnog fiskalnog pravila u ustav, kako bi se zaustavio trend rasta troškova zaduživanja Slovenije na financijskom tržištu.

Prema Fiskalnom paktu koji je lani prihvatilo 25 članica Europske unije, među njima i Slovenija, države potpisnice su zajamčile da će u svoje unutarnje zakonodavstvo ugraditi fiskalno pravilo po kojemu njihovi državni proračuni moraju biti uravnoteženi ili imati suficit, dok strukturni deficit ne smije prelaziti 0,5 posto BDP-a godišnje.

Stranka koju vodi bivši premijer Janez Janša u prijedlogu za izvanrednu sjednicu ističe da bi konsenzus stranaka o unošenju tog pravila u najviši slovenski pravni akt mogao biti pozitivan signal financijskim tržištima, na kojima zadnjih dana kamatne stope na slovenske državne obveznice rastu zbog nagađanja da će nakon ciparske krize Slovenija možda biti iduća zemlja eurozone koja će trebati financijsku pomoć.

Premijerka Alenka Bratušek u srijedu je u parlamentu izrazila uvjerenost da Slovenija neće trebati tražiti financijsku pomoć, naglašavajući da su usporedbe Slovenije i Cipra neutemeljene, te zajamčila da su depoziti u slovenskim bankama sigurni.

Naglasila je da će nova vlada nastaviti s mjerama fiskalne stabilizacije i da sanaciju slovenskog bankarskog sektora čije djelovanje opterećuju loši krediti smatra apsolutnim prioritetom.

(Hina) xfl ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙