FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Novome Sadu popodne prosvjed protivnika navodne secesije Vojvodine

SUBOTICA, 12. travnja 2013. (Hina) - U Novom Sadu će u petak poslijepodne ispred zgrade vojvođanske vlade biti održan prosvjed "Stop razbijanju Srbije", kojega uz potporu vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) organizira nekoliko udruga s ciljem suprotstavljanja navodnim secesionističkim namjerama vojvođanske vlade.

Povod okupljanja je najava pokrajinske vlade da će usvojiti Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, koju srbijanske nacionalističke stranke i organizacije ocjenjuju kao inicijativu za "secesiju Vojvodine".

Radio televizija Vojvodine (RTV) prenosi da je u središtu Novoga Sada primijećeno raspoređivanje policijskih snaga koje očekuju okupljanje 15 do 20.000 prosvjednika.

Prema neslužbenim informacijama RTV-a, zaposlenici vojvođanske vlade zbog mitinga rade skraćeno radno vrijeme, do 13 sati.

Potpredsjednik SNS-a Igor Mirović izjavio je da je uvjeren da će skup proći u najboljem mogućem redu, da je miting prijavljen Policijskoj upravi Novi Sad, kao i da je SNS pozvala sve građane da se ponašaju mirno i dostojanstveno. "Ovo je demokratski narodni prosvjed, mi nismo revolucionari, samo želimo promjene koje građani očekuju", izjavio je Mirović za RTV.

Demokratska stranka (DS) bivšeg predsjednika Borisa Tadića, čiji predstavnici vode vojvođansku koalicijsku vladu, smatra da najavljeni prosvjed u Novom Sadu protiv Deklaracije vojvođanske vlade predstavlja pokušaj republičkih vlasti da vlastitu nesposobnost prikriju "suprotstavljajući se nepostojećem separatizmu".

Vlada Vojvodine objavila je u četvrtak tekst prijedloga Deklaracije u kojemu se od državnih tijela traži poštivanje Ustava Srbije, prava i nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine.

Najava usvajanja Deklaracije izazvala je, međutim, oštre reakcije nacionalističkih organizacija i stranaka, koje svoje negodovanje žele iskazati prosvjedom u Novome Sadu, ispred sjedišta pokrajinske vlade. Osim SNS-a, prijedlog za donošenje Deklaracije osudili su i Socijalistička partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove, Demokratska stranka Srbije i pokret Dveri. Najavljeno je da će se te stranke i političke organizacije pridružiti popodnevnom mitingu.

Podršku Deklaraciji dali su Liga socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno demokratska partija.

Predsjednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić odbacio je u petak u Subotici tvrdnje da je Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne Pokrajine Vojvodine separatistička, a povodom održavanja današnjeg prosvjeda u Novom Sadu rekao da neće dopustiti ulične prevrate. Po njegovim riječima, Deklaracija samo traži poštivanje ustava i zakona zemlje. Podsjetivši da je prije 25 godina tzv. jogurt revolucijom na ulici Vojvodina izgubila gotovo sve do tada stečene nadležnosti, nakon čega je došlo do deset najtežih godina za Vojvodinu i za Srbiju, Pajtić je istaknuo kako neće dopustiti nikakve ulične prevrate.

Pajtić je optužio državno vodstvo da stoji iza današnjeg mitinga u Novom Sadu upitavši se odakle moralno pravo onima koji su, kao predvodnici politike 90-ih, doveli do toga da Srbija izgubi suverenitet nad Kosovom, sada optužuju vojvođansku vladu za razbijanje zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙