FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečano obilježena 20. godišnjica PGŽ

RIJEKA, 11. travnja 2013. (Hina) - Svečanom akademijom u Rijeci danas je obilježena 20. godišnjica djelovanja Primorsko-goranske županije i tom su prigodom uručene županijske nagrade za životno djelo Milanu Tumari i Milivoju Čopu te druge nagrade i priznanja.

Nagradu za životno djelo 91-godišnji Milivoj Čop dobio je za rezultate u unapređenju pedagogije i pedagoškog rada te doprinos istraživnju regionalne povijesti i povijesti školstva. Milan Tumara je nagradu za životno djelo dobio za doprinos razvoju skijaškog sporta i turizma.

Obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić ustvrdio je da u Hrvatskoj decentralizacija nije uspostavljena na odgovarajući način i da to otežava rad u županijama. One dobijaju tek jedan posto državnog proračuna a s tim se ne može unaprijediti lokalni razvoj, istaknuo je. Naveo je i da nisu dovoljno dobro zakonski riješeni odnosi županija i velikih gradova.

Ocijenio je da je u proteklih 20 godina bilo oscilacija u odnosu Rijeke i Županije, ali da se iz godine u godinu odnos poboljšava. Napomenuo je da Rijeka ima najmanje deset puta veće značenje u gospodarskom, sveučilišnom, sportskom apektu nego što joj je to određeno administrativnim i proračunskim okvirima.

"Nakon 20 godina bilo bi nepravedno reći da se županija i država nisu razvijale ali se radilo i gradilo bez kriterija i prioriteta i bez jasne dugoročne stategije. Rezultat je prilično asimetrična slika razvoja zemlje," kazao je Vujić. Istaknuo je da "neki od politički favoriziranih projekata u Hrvatskoj nisu donijeli odgovarajuće rezultate," a da je u isto vrijeme prometni i gospodarski potencijal ovog kraja nedovoljno iskorišten. Založio se za širu mogućnost djelovanja županija.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, pozdravljajući okupljene predstavnike političkog, gospodarskog, sportskog, sveučilišnog života i uzvanike s drugih područja ocijenio je da ova županija ima dobru perspektivu ali ogromnu obvezu da iskaže potencijal u Hrvatskoj ali i u EU u sljedećem razdoblju.

Priznanja su dodijeljena bivšim te gradonačelnicima i načelnicima s područja županije koji obnašaju dužnost četiri ili više mandata.

Zahvaljujući se u ime dobitnika, Slavko Linić je istaknuo značenje hrvatskih branitelja za omogućavanje uspostave ovakvog sustava. Kazao je da su u počecima stvaranja lokalne i područne samouprave mnogi koji su preuzeli funkcije bili nepripremljeni, da su propisi bili loši, ali da se brzo se počelo ozbiljno raditi, pri čemu su znatno pomogle i nacionalne manjine pa i vjerske zajednice s kojima je uspostavljena suradnja, naveo je.

"Dosta dobro smo odradili posao", ocijenio je. Uspjeli smo biti odgovorni prema svojim građanima i nastojali smo čuvati infrastrukturu i imovinu uz izgradnju sustava socijale, kazao je Linić.

Godišnju nagradu Županije dobila je ustanova Festival iz Opatije za uspjehe u organizaciji kulturnih priredbi i turističku promociju Opatije i Primorsko-goranske županije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙