FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 11. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija u najnovijem je izvješću upozorila na goleme neravnoteže u recesijom pogođenom talijanskom gospodarstvu koje po njihovu mišljenju treba hitno rješavati. "Italija ima makroekonomske neravnoteže koje zahtijevaju pomni nadzor i odlučne poteze vlade", ustvrdila je EK u srijedu u izvješću o 13 zemalja članica za koje se smatra da zahtijevaju duboku reviziju. Da bi se smanjio rizik nepovoljnih učinaka po funkcioniranje talijanskog gospodarstva i gospodarske i monetarne unije, u EK izdvajaju makrogospodarska kretanja u području izvoza i aktualni gubitak konkurentnosti, kao i veliku zaduženost države u okruženju prigušenog rasta. Upozorenje iz Bruxellesa stiglo je istog dana kada je vlada na čelu s premijerom na odlasku Marijem Montijem odobrio gospodarsku strategiju za 2013. Njom je predviđeno smanjenje talijanskog proračunskog manjka na 2,9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ispod gornje dopuštene granice u EU od tri posto. Prema novim projekcijama očekuje se da će golemi talijanski javni dug ove godine narasti na 130,4 posto BDP-a.

ZAGREB - Svjetska prodaja osobnih računala pala je u prva tri ovogodišnja mjeseca 14 posto, što je njezin najveći pad od 1994., prenose europski mediji rezultate istraživanja savjetodavne tvrtke IDC. U prvom je ovogodišnjem tromjesečju isporučeno 76,3 milijuna osobnih računala (PC) a brojka odražava, između ostalog, i snažnu potražnju za tabletima i pametnim telefonima kao alternativom, prenosi BBC rezultat istraživanja IDC-a. Microsoftova najnovija verzija Windowsa nije uspjela oživjeti industriju PC-a, naglasila je ta savjetodavna tvrtka. "Windows 8 osmišljen je tako da dobro radi s ekranima osjetljivim na dodir, ali njihova se cijena pridodaje cijeni računala. Tako su promjene i više cijene "učinile osobna računala manje privlačnima od tablet računala i drugih konkurentskih uređaja", priopćio je O'Donnell. Microsoft nije bio odmah dostupan za komentar. IDC je također podsjetio da tvrtke inače mijenjaju računala svake tri godine, ali u vrijeme gospodarske krize više je vjerojatno da će ih mijenjati svakih pet godina.

ATENA - Grčka je nezaposlenost u siječnju dosegnula novu rekordnu razinu od 27,2 posto, pokazali su u četvrtak podaci statističkog ureda, ocrtavajući duboku recesiju. Stopa nezaposlenosti time je gotovo utrostručena od početka dužničke krize u 2009. a više je nego dvostruko veća od prosjeka u eurozoni koji iznosi 12 posto. Statistički ured Elstat ujedno je revidirao podatak za prosinac, koji sada pokazuje stopu nezaposlenosti od 25,7 posto. Nezaposlenost među mladima, u dobnoj skupini od 15 do 24 godine, iznosila je u prvom ovogodišnjem mjesecu 59,3 posto, u odnosu na 51 posto koliko je iznosila u istom mjesecu 2012. Grčko gospodarstvo bilježi pad aktivnosti već šestu godinu zaredom, pritisnuto većim porezima i smanjenom javnom potrošnjom koje su zahtijevali zajmodavci Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska unija u zamjenu za pruženu pomoć. Očekuje se da će grčko gospodarstvo u ovoj godini pasti za 4,5 posto.

LJUBLJANA - Slovenija je uz Španjolsku najproblematičnija članica EU-a kad je riječ o makroekonomskoj neravnoteži, te joj je potrebna opsežna strategija reformi kako bi stabilizirala financijski sektor, povećala potencijal za ekonomski rast i zapošljavanje i privukla strane investicije, po izvješću koje je u srijedu objavila Europska komisija, prenose u srijedu slovenski mediji. Ljubljansko "Delo" navodi da se radi o "poraznoj" ocjeni Bruxellesa, te da novu vladu i državu u cjelini čekaju teški izazovi. Reagirajući na kritičnu ocjenu Bruxellesa, slovensko ministarstvo financija navelo je u srijedu u priopćenju za javnost da su zahtjevi iz izvješća Europske komisije usklađeni s prioritetima nove vlade. Zakoni usmjereni na jačanje bankovnog sektora i upravljanje državnom imovinom kako bi se olakšao postupak privatizacije već su doneseni, prihvaćene su reforma tržišta rada i mirovinska reforma, smanjen je deficit javnih financija, a restriktivna politika plaća i smanjivanje troškova rada imaju za cilj jačanje konkurentosti, tvrdi slovensko ministarstvo financija.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu da njegov prijedlog proračuna nudi fiskalni put prema smanjenju deficita i otvaranju novih radnih mjesta te je pozvao republikanske zastupnike da ga podupru. Obama je istaknuo kako je prijedlogom uvažio više od polovice zahtjeva republikanaca za smanjenjem godišnjeg proračunskog manjka i dodao kako je sada potrebna temeljita reforma američkog poreznog sustava. Predsjednik SAD-a je najavio da će njegov prijedlog povećati proračunske prihode tako što eliminira rupe u poreznom sustavu koje su išle na ruku bogatima, čemu se republikanci protive. "Ako stvarno želite smanjenje proračunskog manjka, tada nema nikakva razloga da te rupe ostanu", istaknuo je. Prijedlog proračuna od 3,77 bilijuna dolara za fiskalnu 2014. koja počinje 1. listopada, kombinira smanjenja socijalnih davanja za umirovljenike čemu se protive demokrati, s povećanjem poreza na bogate čemu se protive republikanci, kako bi se ostvarile uštede koje žele obje stranke. Agencije javljaju da prijedlog ima malo izgleda za prolaz u Kongresu

BRUXELLES - Kompanije koje iskorištavaju prirodne resurse morat će objaviti kakve su financijske dogovore postigli s vladama u zemljama u kojima rade, kažu nova pravila koja su ovaj tjedan dogovorili Europski parlament i Vijeće EU-a. Tvrtke koje se bave iskorištavanjem nafte, plina i rudarskom industrijom morat će objaviti pune informacije o financijskim transakcijama s vladama za svaki projekt vrijedan više od 100.000 eura. Iako je dogovor dio širih pravila o pojednostavljivanju računovodstvenih pravila za mala i srednja poduzeća, središnje je pitanje ipak transparentnost financijskih transakcija vrijednih milijarde eura između naftnih, plinskih i rudarskih kompanija s jedne te vlada i lokalnih vlasti s druge strane. "Ovaj dogovor pomoći će da se stvore nova globalna pravila za transparentnost u sektoru prirodnih izvora", rekla je direktorica Transparency Internationala za EU Jana Mittermaier. "Građani zemalja bogatih prirodnim izvorima moći će zatražiti zanimljive informacije od kompanija i vlada oko dogovora koje su postigli", kazala je.

NEW YORK/FRANKFURT - Deutsche Telekom ipak je odlučio poboljšati uvjete predloženog spajanja američkog ogranka T-Mobile USA i MetroPCS Communicationsa, smanjivši razinu duga koju će preuzeti nova kompanija. Njemački je telekomunikacijski div jučer objavio da će smanjiti razinu duga nove kompanije za 3,8 milijardi dolara i sniziti kamatu na kredit za pola postotnog boda. Prema sporazumu iz listopada nova kompanija trebala je imati gotovo 19 milijardi dolara, od čega 15 milijardi kredita Deutsche Telekoma. DT sada predlaže smanjenje kredita na 11,2 milijarde dolara, prema dosadašnjoj razini kamata. To bi značilo da bi dioničari MetroPCS-a dobili oko 2,67 dolara više po dionici no što im je prvobitno ponuđeno, izračunao je Reuters. U listopadu je dogovoreno da će diončari MetroPCS-a dobiti 1,5 milijardi dolara u gotovini i 26 posto udjela u novoj kompaniji. U sklopu novih uvjeta Deutsche Telekom produljio je također za 12 mjeseci, na ukupno 18 mjeseci, razdoblje u kojem ne smije prodavati dionice nove kompanije na burzi nakon sklapanja sporazuma.

TOKIO - Približno 3,39 milijuna automobila japanskih marki Toyota, Nissan, Honda i Mazda, bit će povučeno u svijetu zbog potencijalno neispravnog putničkog zračnog jastuka, saznaje se od proizvođača. Postoji mogućnost da se zračni jastuk u tim vozilima, proizvedenim između 2000. i 2004., ne bi pravilno aktivirao zbog moguće greške na razini sustava napuhavanja, objasnilo je japansko ministarstvo prometa. Tim zračnim jastucima proizvođače je opskrbljivala ista japanska tvrtka, istaknulo je ministarstvo. Ministarstvo barata brojkom od 2,92 milijuna vozila i zasad nije jasno odakle razlika u odnosu na broj koji su iznijeli proizvođači. Glasnogovornik Toyote kazao je da je prvi svjetski proizvođač automobila sam povukao 1,73 milijuna vozila - 320.000 u Japanu, 580.000 u Sjevernoj Americi, 490.000 u Europi te 340.000 drugdje u svijetu.

NEW YORK - U srijedu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, jer se ulagači nadaju dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nastavku vođenja labave monetarne politike Fed sve dok rast gospodarstva ne bude samoodrživ. Dow Jones indeks ojačao je 0,88 posto, na 14.802 boda, dok je S&P 500 skočio 1,22 posto, na 1.587 bodova, a Nasdaq indeks 1,83 posto, na 3.297 bodova. Novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P indeksa zahvaljuju se snažnom skoku cijena dionica u gotovo svim sektorima. Osam od 10 sektora S&P-a jučer je ojačalo više od 1 posto. Pritom je oko 73 posto dionica na Wall Streetu zabilježilo rast. Najviše je, 1,8 posto, skočio S&P indeks tehnološkog sektora, što se zahvaljuje dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija. Znatno su porasle i cijene dionica u drugim cikličkim sektorima, koji ovise o rastu gospodarstva, jer se ulagači nadaju ubrzanju aktivnosti, nakon što su bilješke s nedavne sjednice Feda pokazale da su dužnosnici američke središnje banke sve uvjereniji da gospodarstvo može rasti samo, bez dodatnih poticaja.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjim rekordnim dosezima S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu te novim naznakama jačanja kineskog gospodarstva. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu od srpnja 2008. godine, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,8 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,7 posto. Na azijskim burzama vlada optimistično raspoloženje, nakon što su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, jer se ulagači nadaju dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nastavku vođenja labave monetarne politike Feda sve dok rast američkog gospodarstva ne bude samoodrživ. Pozitivno su na tržišta utjecale i nove naznake ubrzanja rasta kineskog gospodarstva. Nakon jučerašnjeg podatka o većem rastu uvoza Kine nego što se očekivalo, što ukazuje na jačanje domaće potražnje, jutros je objavljeno da je u ožujku i kreditna aktivnost porasla više nego što se očekivalo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙