FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSSH: vode li kandidati za EP računa o radnicima?

ZAGREB, 11. travnja 2013. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) smatra kako većina lista koje se natječu na izborima za Europski parlament (EP) ne pridaje veliku važnost pitanjima zaštite radničkih prava na europskoj razini i izgradnje socijalne Europe ili pak sindikate ne smatra relevantnima za raspravu o tom pitanju.

SSSH to zaključuje na temelju ankete koju je proveo među kandidacijskim listama te zatražio odgovore kako se u Europskom parlamentu misle zalagati za radničke probitke, ali od 28 lista odgovore je poslalo samo šest, dok su sažeto odgovorile još dvije.

Liste koje su odgovorile su HDZ/HSP-AS/BUZ, Hrvatski laburisti-Stranka rada, HSS, Glas razuma, SU i Zeleni zajedno, dok su kratko i načelno odgovorile Hrvatska radnička stranka i Hrast.

SSSH izvještava da su liste koje su poslale odgovore na pitanja izrazile načelnu podršku ciljevima sindikata, ali i nejednaku razinu poznavanja problematike odluka koje se donose na europskoj razini pa i same uloge Europskog parlamenta odnosno njegovih članova.

Sindikat pritom upozorava da se u Europskom parlamentu ne odlučuje o pitanjima koja se odnose specifično na pojedine zemlje članice, već o onima koje se tiču Unije u cjelini.

Stoga Europski parlament nije mjesto gdje će se hrvatski zastupnici boriti za partikularne interese Hrvatske, već za opći smjer politika EU, ovisno o tome kojoj će se političkoj grupaciji na europskoj razini pridružiti, upozorava SSSH.

Budući da je svih šest lista koje su sudjelovale u anketi u svojim odgovorima izrazilo spremnost na suradnju s hrvatskim sindikatima u pitanjima europske radne i socijalne politike, SSSH poziva one koji budu izabrani u Europski parlament da taj deklarirani stav pokažu u praksi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙