FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSSH se uključuje u kampanju za izbor hrvatskih članova u Europski parlament

ZAGREB, 22. ožujka 2013. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) najavio je danas da se uključuje u kampanju za izbor hrvatskih članova u Europskom parlamentu, u sklopu koje će prije samih izbora utvrditi koji će se od kandidata zauzimati za ciljeve od ključnog interesa za radnike i njihove organizacije, dijele li stajališta SSSH o tim ciljevima i kako će se u Europskom parlamentu zalagati za njihovu realizaciju.

U tu svrhu SSSH će nositeljima lista i kandidatima za izbore za Europski parlament izložiti svoje ciljeve te pitanja o načinima njihova ostvarenja, a analiza odgovora kandidata bit će objavljena i javno prezentirana.

"SSSH se uključuje u kampanju za izbor hrvatskih članova u Europskom parlamentu kako bi je usmjerio na aspekte europskih politika, ujedno i hrvatskih, koji su ključni za radnike, nezaposlene, umirovljenike. Tim aktivnostima SSSH nastoji pridonijeti osnaživanju socijalne Hrvatske i Europe putem jačanja sadržajnijeg socijalnog i civilnog dijaloga", ističe se u današnjem priopćenju koje je potpisao predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Podsjećajući da Europski parlament kao jedino neposredno izabrano tijelo Europske unije suodlučuje o oko 70 posto europskog zakonodavstva, SSSH ocjenjuje da je izbor hrvatskih članova u Europskom parlamentu, koji će pri odlučivanju voditi računa o radnim, ekonomskim i socijalnim pravima, "korak bliže ostvarenju zajedničkoga zahtjeva europskih sindikata - razvoja Europske unije i kao socijalne, a ne samo tržišne i monetarne unije".

SSSH kao svoje ciljeve ističe jačanje radničkih i sindikalnih prava usvajanjem Protokola o socijalnom napretku i revizijom Direktive o raspoređivanju radnika u okviru pružanja usluga kako bi se suzbio negativan utjecaj nedavnih odluka Europskog suda pravde i ponovno uspostavila ravnoteža između temeljnih prava radnika i prava na slobodu pružanja usluga, usvajanje Socijalnog ugovora za Europu koji će kao političke ciljeve EU utvrditi punu zaposlenost, kvalitetna radna mjesta, više plaće i mirovine, snažnije socijalne države, održivi razvoj i snažne regulative financijskih tržišta te pravedno uređenje radnog vremena kojim se radnici štite od dugoga radnog vremena i omogućavanje usklađivanje privatnog i profesionalnog života.

Nadalje, među ciljevima ističe se snažnija zaštita od sve veće zastupljenosti atipičnih oblika ugovora o radu (tzv. prekarni rad) i zaštita radnika zaposlenih na takvim nesigurnim poslovima, održivi razvoj temeljen na brzom i socijalno pravednom prijelazu na gospodarstvo s niskom emisijom ugljika, uz povećana ulaganja u inovacije, istraživanje i razvoj, obrazovanje i osposobljavanje te nova inicijativa na području rodne ravnopravnosti kako bi se suzbila ustrajna diskriminacija, posebice u pogledu plaća.

SSSH se zalaže i za snažniju zaštitu i jednaki tretman radnika migranata i mobilnih radnika, te snažnu akcija protiv rasizma, nacionalizma i ksenofobije kao i zadržavanje i daljnje povećanje kvalitete javnih usluga i bolju zakonsku zaštitu, kvalitetne investicije i radna mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙