FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 11. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Vlada je danas raspisala izbore za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, koji će se održati u nedjelju, 19. svibnja. Vlada je raspisala i izbore za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz redova pripadnika hrvatskog naroda u jedinicama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva. Odluka o raspisivanju lokalnih izbora stupit će na snagu 18. travnja. Ministar uprave Arsen Bauk podsjetio je da se u nedjelju, 14. travnja, održavaju izbori za Europski parlament pa će izborna povjerenstva time biti zauzeta. Tek nakon toga moći će se posvetiti lokalnim izborima. Stupanjem na snagu odluke 18. travnja, zadnji rok za predaju lista za lokalne izbore bit će 2. svibnja u ponoć, odnosno nakon Praznika rada. Do 18. travnja aktualni sastavi predstavničkih tijela moraju završiti sve svoje poslove, a od tada izvršna tijela (gradonačelnici, načelnici, župani) ne mogu donositi odluke tj. u tehničkom su mandatu, naglasio je Bauk.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović poručio je danas ministrima da moraju nazočiti aktualnom prijepodnevu u Hrvatskome saboru jer je tako određeno Poslovnikom, a oporbu je ponovno prozvao za zlouporabu vlasti u lokalnoj samoupravi zbog korištenja javnih ustanova u predizborne svrhe. Milanović je na početku današnje sjednice Vlade kazao kako su članovi Vlade u saborskom aktualnom prijepodnevu "neke stvari radili pogrešno" te poručio da će ubuduće svi ministri morati biti na aktualnom prijepodnevu te ih njihovi zamjenici na 'aktualcu' ne mogu mijenjati. "To je rađeno pogrešno jer Poslovnik govori samo o članovima vlade", kazao je Milanović dodavši da je političko predstavljanje vlade posao ministara. To je i stvar poštovanja prema Saboru, nastavio je i ustvrdio kako se, s obzirom na to da članovi Vlade dan unaprijed znaju kome će biti postavljeno pitanje, sve može normalno isplanirati. "Nakon što odradite svoj posao i znate da ga više nemate možete otići jer imate drugog posla, kao na primjer ja jučer nakon 26 pitanja. Za mene pitanja više nije bilo i ja sam s kolegama otišao na uži kabinet", rekao je premijer.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je jutros u Saboru izmjene Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, ističući važnost Agencije za osiguranje radničkih potraživanja. "Da nema ove Agencije ne bi radnici mogli naplatiti svoja potraživanja", poručio je Mrsić. Po zakonu, Agencija osigurava neisplaćenu plaću za posljednja tri mjeseca prije otvaranja stečaja ili prije prestanka radnog odnosa ako je isti prestao unutar tri mjeseca prije otvaranja stečaja, najviše do visine minimalne plaće u RH, kao najniži mjesečni iznos bruto plaće kojoj pripada radniku za rad u punom radnom vremenu. Minimalna plaća po posljednjim podacima iznosi 2814 kuna, ministar je najavio kako će Vlada uskoro donijeti uredbu kojom će povećati iznos minimalne plaće. Agencija osigurava i neisplaćenu naknadu plaće za bolovanje na teret poslodavca u posljednja tri mjeseca prije otvaranja stečaja ili prije prestanka radnog odnosa koji je prestao unutar tri mjeseca prije otvaranja stečaja.

ZAGREB - Građanska akcija reagirala je danas na komentar Ivana Mikelnića u Glasu koncila, ustvrdivši kako su hrvatski kler i Glas koncila osjetili potrebu pozvati na linč, progon i zabranu, kako tvrdi, jedine opozicije koja je imala snage reagirati na nepravde, a time i na linč cjelokupnoga društva ocijenivši kako je "spominjanje Ustava iz usta klera uvreda". Urednik Glasa koncila Ivan Miklenić u komentaru lista ocijenio je kako bi na uvrede što ih je udruga Građanska akcija uputila sudionicima zagrebačkoga prosvjednog skupa protiv ćirilice u Vukovaru trebalo reagirati državno odvjetništvo, jer, drži, ako taj govor mržnje ne bude sankcioniran, bit će to još jedna potvrda da Hrvatskom u tom aspektu vlada nasilnička politika te da ta politika nije slučajna, niti tek prigodna, nego upravo sustavna. Građanska akcija smatra kako takve ocjene "dolaze iz pera onoga i onih koji već mjesecima klerofašističkim metodama optužuju vlast za 'veleizdaju', prizivaju nove 'Oluje' i s oltara pozivaju na nepoštivanje zakona".

ZAGREB - Platforma 112 iskazuje podršku članovima Građanske akcije i osuđuje napad Ivana Miklenića, autora članka Protiv nasilničke politike, objavljenog u Glasu koncila u vezi prosvjednog skupa na zagrebačkom Jelačićevu trgu protiv uvođenja ćirilice u Vukovar održanog 7. travnja. Ivan Miklenić, urednik Glasa Koncila u članku brani stajališta prosvjednog skupa Ne ćirilici, istodobno pozivajući Državno odvjetništvo da se pozabavi članovima/cama Građanske akcije zbog govora mržnje, navodi se u priopćenju Platforme 112. Neshvatljivim drže kako i gdje Miklenić nalazi argumente za odobravanje poruka jedne vrlo brojčane skupine koja se otvoreno suprotstavlja i niječe odredbe Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, dok drugoj, daleko malobrojnijoj skupini građanki i građana, brani pravo na izražavanje svojega mišljenja.

DUBROVNIK - Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik grada Opuzena Ivo Mihaljević potpisali su danas predugovore o korištenju 22,5 milijuna kuna vrijednog sustava navodnjavanja s korisnicima poljoprivrednog zemljišta na 310 hektara velikoj lokaciji Glog u Opuzenu. Grad Opuzen je u konkurenciji nekoliko jedinica lokalne samouprave iz doline Neretve dobio putem Svjetske banke. bespovratnih 22,5 milijuna kuna od Globalnog fonda za zaštitu okoliša Za radove na sustavu navodnjavanja na dijelu na kojemu zemljište ima 234 korisnika izdana je lokacijska dozvola, a potvrda za glavni projekt očekuje se do kraja mjeseca. Radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2014. godine. Osim što će se urediti sustav navodnjavanja, korisnicima će troškovi održavanja i korištenja zemljišta biti znatno smanjeni jer će se za održavanje sustava morati izdvajati 2100 kuna po hektaru godišnje.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sastao se danas s gradonačelnikom Berlina Klausom Wowereitom, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Zagrebu, te dogovorio s njim razmjenu iskustava u funkcioniranju velikih gradova na području energetike, ekologije i kulture. Nakon sastanka Bandić je izjavio da je Zagreb posjetio gradonačelnik glavne ekonomske i političke zemlje u Europi s kojim je u studenom prošle godine potpisao u Berlinu Pismo namjere o suradnji. Istaknuo je kako su u razgovoru dotaknuli sve teme o funkciniranju velikih gradova od ekologije do kulture. Bandić je najavio da će izaslanstvo Zagreba u iduća dva tjedna posjetiti Berlin gdje će se upoznati s berlinskim iskustvima u provedbi projekta poput gradnje energana. Dodao je da će ta iskustva Berlin nesebično podijeliti sa Zagrebom. Istaknuo je da će uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju Berlin posjetiti Zagrebačka filharmonija, a da će kod Brandenburških vrata prigodu za predstavljanje imati Turistička zajednica Grada Zagreba i Hrvatska gospodarska komora.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Sandi Šola, koji je noćas uhićen na povratku u Hrvatsku zbog sumnje da je sudjelovao u izvlačenju novca iz Karlovačke banke, jutros je doveden na ispitivanje u USKOK. Šolu su u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici automobilom doveli policijski istražitelji nešto prije 9 sati, a nedugo zatim u zgradu su ušli i njegovi odvjetnici. Jedan od njegovih braniteja, Ante Madunić, Hini je potvrdio da je Šola uhićen na graničnom prijelazu, čim je u Hrvatsku automobilom došao iz Makedonije gdje je bio na rukometnoj utakmici. Madunić očekuje da će Šola, zajedno s ranije ispitanim članovima svoje obitelji i drugim osumnjičenim poslijepodne biti odveden na zagrebački Županijski sud gdje će se odlučivati o njihovu zadržavanju u istražnom zatvoru. Zbog preljevanja novca iz Karlovačke banke u privatne tvrtke jučer je uhićena Šolina majka Marija, u poslovnim krugovima poznata kao direktorica i stečajna upraviteljica više tvrtki te njegova dva brata Petar i Tomislav. Uz njih, kao dioničare Karlovačke banke, uhićene su još četiri osobe koje je prvoosumnjičena Marija Šola navodno povezala radi pribavljanja značajne dobiti.

ZAGREB - Pred USKOK-ovim istražiteljima predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Sandi Šola odbacio je sumnje da je sudjelovao u izvlačenju novca iz Karlovačke banke u kojoj je donedavna bio predsjednik uprave, a zajedno s obitelji ima i većinski paket dionica. Šolin odvjetnik Ante Madunić kazao je da je njegov branjenik u sjedištu USKOK-a iznio obranu i porekao sve što mu se stavlja na teret. Nakon ispitivanja Madunić je ponovio da je Šola noćas uhićen na graničnom prijelazu Bajakovo. U Hrvatsku se, dodaje, odlučio vratiti čim je u Makedoniji, gdje je bio na rukometnoj utakmici, doznao za istragu u kojoj je osumnjičen zajedno s članovima svoje obitelji. Na dolazak automobilom, umjesto zrakoplovom što je isprva bilo najavljeno odlučio se i kako bi izbjegao uhićenje pred kamerama. Prvoosumnjičena za preljevanje novca Karlovačke banke u privatne tvrtke je Šolina majka Marija, u poslovnim krugovima poznata kao direktorica i stečajna upraviteljica više tvrtki.

KARLOVAC - U ime građanske inicijative "Stop korupcija" aktivist Davor Bajs predao je danas karlovačkom Županijskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Damira Jelića, karlovačkog gradonačelnika i bivšeg jedinog člana Skupštine Toplane koja je sada u stečaju. Tereti ga za nekvalitetno obavljanje energentske djelatnosti, zapošljavanje po političkim kriterijima što je dovelo do znatnog viška zaposlenika i zbog sumnje na kriminalne radnje pri nabavi roba i usluga. Kaznenom prijavom "Stop korupcija" također se ukazuje na navodna kršenja zakona i to stečajnog, Zakona o koncesijama, Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti i Zakona o lokalnoj (područnoj) samoupravi. Gradonačelnik Jelić je jedini član skupštine i novoosnovane Gradske toplane na koju je je Grad prenio ugovor o distribuciji toplinske energije. Bajs je kazao da oni smatraju da svi budući predsjednici skupštine trebaju uvidjeti da se prema zajedničkoj imovini moraju ponašati odgovorno ili će snositi kaznene sankcije.

DUBROVNIK - Glumac kazališta Marina Držića Ivica Barišić umro je jučer u Dubrovniku u 53. godini. Rodio se u Sisku 1960. godine, a glumu je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 1984. Od 1984. do 1987. bio je u stalnom angažmanu u Zagrebačkom kazalištu lutaka, a od 1988. stalni je član ansambla dubrovačkog Kazališta Marina Držića u kojemu je ostvario niz značajnih uloga. Na susretu lutkara, SLUK-u u Osijeku 1984. dobio je nagradu za ulogu Kralja u predstavi "Dugonja, trbonja i vidonja". Lutkama se nije prestao baviti ni u Kazalištu Marina Držića gdje je, između ostalog, asistirao Zlatku Boureku i predavao lutkarstvo u srednjoj školi. U dubrovačkom kazalištu režirao je i dvije lutkarske predstave "Jaje" i "Tri praščića". Publika će ga pamtiti po ulogama u predstavama "Početak zimskog perioda" Jasmine Reza, "Teštament" Vanče Kljakovića, "Pitanje časti" Lutza Hubnera te po njemu najdražoj ulozi koju je igrao u različitim prigodama i na različitim scenama - ulozi Bokčila iz predstave "Dundo Maroje" Marina Držića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙