FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 10. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je počeo 8. sjednicu koja je, u prvom dijelu, zakazana do 26. travnja. Zastupnici su na početku zasjedanja utvrdili dnevni red sjednice na kojoj je, s jutros dopunjenih 13, ukupno 78 točaka. U sabornici je počelo aktualno prijepodne koje traje oko četiri sata i tijekom kojega će pitanja članovima Vlade postaviti 40-ak zastupnika. Nakon 'aktualca' je, kao prva točka, najavljen Vladin prijedlog rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna. Tim predloženim izmjenama i dopunama prihodi državnog proračuna smanjuju se za 253,9 milijuna kuna, na ukupno 113,4 milijarde kuna, a rashodi se smanjuju za 874 milijuna kuna, na 123,6 milijardi kuna. Ivan Šuker negodovao je u ime HDZ-a jer je rasprava o rebalansu zakazana za popodne, ističući da to nije u skladu s dosadašnjom praksom.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas u Saboru da će se prošek od 1. srpnja moći proizvoditi, ali da se neće moći prodavati pod tim imenom. "Nije rečeno da se prošek neće moći proizvoditi ali se pod tim nazivom neće moći prodavati. Moramo zaštititi oznaku izvornosti", rekao je Jakovina, odgovarajući na pitanje Davora Ive Stiera (HDZ) što će biti s prošekom nakon ulaska Hrvatske u EU. Stier je podsjetio da je Ministarstvo izdalo priopćenje po kojem se prošek više neće moći prodavati pod tim imenom, da bi ga kasnije povuklo. Kazao je kako je danas na Hrvatskom radiju čuo da ministar ponavlja tu tezu. "Ako je priopćenje bilo točno, zašto ste ga povukli? Ako je netočno, zašto danas opet mijenjate mišljenje? Jeste li možda vi kao ministar potpisali nešto neki dokument gdje ste možda izbrisali vi Prošek i može li se prošek pod tim imenom prodavati nakon 1. srpnja", upitao je Stier. Jakovina mu je odgovorio da je prošek bio predmet pregovora s Europskom komisijom davno prije pregovora o poljoprivredi, da je u pregovorima bilo stanki i prigovora te da je HDZ-ova vlada na inzistiranje Italije povukla prošek s liste tradicionalnih naziva, zbog sličnosti s talijanskim prosseccom.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović nije danas u Saboru odgovorio na zastupničko pitanje čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka gdje se mogu vidjeti i izmjeriti rezultati gospodarske politike njegove vlade, već ga je prozvao što umjesto sudjelovanja u radu parlamenta, rekao je, tolerira ksenofobične ispade kandidata na HDZ-ovoj listi za Europski parlament, a što je izazvalo žestoko negodovanje iz HDZ-ovih klupa. Karamarko je premijera podsjetio kako ga je prije pet mjeseci u Saboru upitao o rezultatima Vladine gospodarske politike, a da se njegov odgovor sveo na "razmišljamo i radimo", zbog čega sada traži konkretan odgovor. No, umjesto konkretnog odgovora Milanović je svoj nastup počeo porukom Karamarku kako se četiri mjeseca priprema na pitanje, a nije ga u stanju ni pročitati, na što su HDZ-ovi zastupnici prosvjedovali udaranjem po klupama. Karamarkovo pitanje Milanović je nazvao provokacijom na koju neće nasjedati, ističući da njegova Vlada uvodi red u državu, te da u četiri minute, koliko mu ne na raspolaganju, ne može konkretno odgovoriti na pitanje što njegova Vlada radi.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović najavio je danas da će se ljudima iz Dalmatinske zagore i Hercegovine koji će iz poslovnih interesa često prolaziti kroz tunel Sv. Ilija omogućiti da pod povoljnijim uvjetima unaprijed kupe elektroničku naplatu tunelarine, a da će oni koji kroz tunel idu na plažu morati plaćati punu cijenu. Milanović je to rekao tijekom saborskog aktualnog prijepodneva, odgovarajući na pitanje Peđe Grbina o nezadovoljstvu stanovnika Zabiokovlja zbog najava o naplati tunelarine. Naglasio je da je trošak održavanja tunela visok, podsjetivši da se tunelarine naplaćuju u Austriji, gdje se za korištenje autocesta plaća godišnja vinjeta od 90 eura. Bivšu vlast prozvao je da je neodgovornim ponašanjem odgovornost za izgradnju tog tunela prebacila na Hrvatske ceste, koje za to nisu imale novac.

ZAGREB - Zamjenik potpredsjednika Vlade Jakša Puljiz izvijestio je danas da je u pripremi poseban zakon koji će standardizirati mjerila razvijenosti pojedinih područja, koje će se mjeriti isključivo socioekonomskim kriterijima. "Trenutno imamo više paralelnih sustava određivanja potpomognutih područja, od područja posebne državne skrbi, od brdsko-planinskih područja do potpomognutih područja mjerenih indeksom razvijenosti. Imamo i lokalne jedinice koje zaista jesu izuzetno u velikim socioekonomskim poteškoćama i zaslužuju posebnu podršku državu, ali i one koje zapravo po uobičajenim standardnim mjerilima razvijenosti ne zaslužuju tu pomoć", kazao je Puljiz, odgovarajuči na zastupničko pitanje Milorada Pupovca (SDSS), koji je upozorio da 46 posto općina i gradova u Hrvatskoj treba pomoć države. Šoju je zanimalo hoće li Vlada razmotriti inicijativu jedinica lokalne samouprave koje traže da im se omogući da same odluče hoće li zamjenici neposredno izabranih načelnika i gradonačelnika iz redova nacionalnih manjina svoj posao obavljati kao profesionalci ili volonterski.

OSIJEK - Predstavnici županijskih organizacija Hrvatske seljačke stranke (HSS) i Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) potpisali su danas u Osijeku sporazum o zajedničkom nastupu na izborima za osječko-baranjsku Županijsku skupštinu, a zajednički kandidat tih stranaka za župana bit će predsjednik osječko-baranjskog HSS-a Zvonko Pongrac. Predsjednik HSS-a Branko Hrg istaknuo je kako HSS na predstojećim lokalnim izborima u ovoj Županiji ima 15-tak kandidata za lokalne čelnike, što je dvostruko više nego na prethodnim izborima. Dodao je kako u velikom dijelu jedinica lokalne samouprave HSS ide u koalicijama s većim strankama, s HDZ-om, negdje s SDP-om ili HNS-om, ali da su ovakve kombinacije budućnost i ono što treba HSS-u. "U ovim trenucima, HSS-u ne trebaju ni HDZ ni SDP, jer moramo izgraditi svoj put, na kojem smo se malo izgubili, a da bismo ga izgradili moramo biti hrabri", ustvrdio je Hrg.

SOLIN - Solinska je policija jučer Državnom odvjetništvu kazneno prijavila muškarca (37) kojega sumnjiče da je putem interneta prodavao zabranjene tablete za otpuštanje hormona rasta, doznaje se u splitskoj policiji. Muškarac je uhićen u utorak nakon što su ga policajci oko 9 sati u Solinu zaustavili u golfu u kojem je imao ilegalne tablete. U automobilu, a potom i u stanu pronađeno je ukupno 360 tableta HGH – GENF 20 i tri spreja HGH naziva GENF 20. Riječ je o tabletama koje se koriste za otpuštanje ljudskih hormona rasta, a muškarca policija sumnjiči da je putem Interneta oglašavao prodaju tableta čija je prodaja zabranjena.

SPLIT - Zbog utaje gotovo pola milijuna kuna poreza policija je prijavila Trogiranku, koju tereti i da potencijalnom kupcu svoga stana nije vratila 576 tisuća kuna predujma nakon što je odustao od kupnje, doznaje se u splitskoj policiji. Policija sumnja da je 47-godišnja Trogiranka od 2009. do 2011. utvrdila manju poreznu osnovicu svoje tvrtke i obračunavala manji PDV, čime je proračun oštetila za 490.000 kuna. Osim za prijevaru u gospodarskom poslovanju ona je prijavljena i za zlouporabu povjerenja, jer je 63-godišnjaku iz Omiša odbila vratiti uplaćeni predujam nakon što je on odustao od kupnje stana. Nakon što je dogovorila prodaju svog stana Omišanin joj je uplatio predujam od 576.000 kuna. No, kada je odustao od kupoprodaje ona se se obvezala vratiti predujam, sklopivši sporazum o povratu uplaćenog iznosa, koji do danas nije vratila.

SPLIT - U jakoj eksploziji koja je jutros u 1.40 sati odjeknula u Kaštel Lukšiću, nedaleko dvorca Vitturi, i u kojoj nije bilo ozlijeđenih osoba oštećeno je šest parkiranih automobila, no još se uvijek ne zna iznos materijalne štete. Kako se neslužbeno doznaje eksplozija se dogodila u jer je nepoznati počinitelj u Omašićevoj nedaleko kućnog broja 5 postavio eksplozivnu napravu pod parkirani automobil. Prilikom detonacije od siline udara oštećena su i okolna parkirana vozila, dok su popucala i stakla na okolnim zgradama. Policija i dalje na mjestu eksplozije obavlja očevid zbog čega je zabranjen promet, ali i traga za počiniteljem.

SPLIT - Na splitskom Trgovačkom sudu proteklih je tjedana zaprimljeno osam novih zahtjeva za stečajem tvrtke "Kerum d.o.o.", doznaje se na tom sudu. Riječ je o zagrebačkim tvrtkama "Salvia", "Intermims" i AWT International, čakovečkom "Fructus Krestu" i "Međimurki", Mesnoj industriji braće Pivac iz Vrgorca, PIP-u iz Pisarovine, te DISA iz Splita. Navodno je riječ o milijunskim dugovima. Neki mediji navode da je vlasnik te propale tvrtke Željko Kerum nedavno uplatio 1,25 milijuna kuna duga tvrtki "Prodis" iz Zagreba i "Perfa Bio" iz Donje Stubice. Tvrtka "Kerum" našla se i na listi Porezne uprave zbog duga državi u iznosu većem od 22 milijuna kuna poreza. Doznaje se da je Željko Kerum u utorak sat vremena bio u Općinskom državnom odvjetništvu gdje je svjedočio u slučaju koji se vodi jer nije pokrenuo stečaj svoje tvrtke koja nema uvjete za poslovanje zbog čega joj je račun u blokadi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙