FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači oprezni, Fitch smanjio rejting Italije

LONDON, 11. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim je burzama tjedan počeo opreznim trgovanjem, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica dosegnule najviše razine u četiri i pol godine, jer su ulagače pokolebali nejaki makroekonomski podaci iz Kine i smanjenje kreditnog rejtinga Italije.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,1 posto, na 1.193 boda, nakon što je u petak dosegnuo najvišu razinu od rujna 2008. godine.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,3 posto.

Ulagače su jutros pokolebali podaci iz Kine. Inflacija je u veljači dosegnula najvišu razinu u 10 mjeseci, dok su tvornička proizvodnja i potrošnja stanovništva bile manje nego što se očekivalo, što ukazuje na spori rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Pod najvećim su pritiskom jutros dionice banaka, posebice talijanskih, nakon što je agencija Fitch smanjila kreditni rejting Italije za jedan stupanj, na BBB plus, uz negativne izglede, zbog političke nesigurnosti nakon nedavnih parlamentarnih izbora.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,5 posto, na 12.349 bodova, novu najvišu razinu u četiri i pol godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙