FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 8. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

PODGORICA

Na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, održanim u nedjelju, oba kandidata i Filip Vujanović i Miodrag Lekić proglasili su pobjede, pa se očekuje da će tijekom dana Državna izborna komisija dati konačnu riječ. Vujanović je proglasio pobjedu na temelju 100 posto prebrojanih glasačkih lisića, s 51,3 posto glasova. On je zahvalio građanima na podršci te Milu Đukanoviću, čelniku Demokratske partije socijalista (DPS), koji je predvodio njegov izborni stožer. "Ostajemo zajedno i nastavljamo voditi državnu politiku za dobro Crne Gore i svih njenih građana", kazao je Vujanović. Neovisni predsjednički kandidat Miodrag Lekić je u izjavi novinarima u prostorijama oporbenog Demokratskog fronta rekao da su na temelju 97 posto glasačkih listića koje je obradio njegov izborni stožer, građani Crne Gore izabrali njega za predsjednika. Lekić je upozorio Filipa Vujanovića na ozbiljnost situacije i naglasio da to što je proglasio svoju pobjedu "ima elemente državnog udara".

ZAGREB

Hrvatsku će na javnoj raspravi o Haškom sudu u Općoj skupštini UN-a 10. travnja, koju je sazvao njezin predsjedavajući Vuk Jeremić, predstavljati samo hrvatski veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović, potvrđeno je Hini iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, koji predsjedava Općom skupštinom UN-a od lipnja prošle godine, iskoristio je svoje pravo sazivanja tematske sjednice i zakazao je raspravu o ulozi međunarodnih kaznenih sudova u ostvarivanju pravde i procesu pomirenja, nezadovoljan oslobađajućim presudama Haškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. U veljači je Jeremić pozvao zemlje članice UN-a da na tu raspravu pošalju svoje predstavnike "na najvišoj mogućoj razini". Hrvatska to nije smatrala potrebnim i od prije je poznato da hrvatski predsjednik Ivo Josipović zbog toga ne kani u New York. "Predsjednik Josipović neće ni govoriti, niti nazočiti raspravi u Općoj skupštini UN-a", rečeno je u Uredu predsjednika RH.

SEUL

Sjeverna Koreja priprema se, kako se čini, izvesti sljedećih dana probno ispaljivanje balističke rakete i četvrti nuklearni pokus, dva mjeseca nakon prethodnog koji joj je priskrbio novi niz međunarodnih sankcija, objavio je u ponedjeljak Seul. Južnokorejski ministar ujedinjenja Ryoo Kihl-Jae ustvrdio je "znakove" neuobičajene aktivnosti oko glavnog sjevernokorejskog postrojenja za nuklearne pokuse, odbijajući reći više. Po pisanju dnevnika JoongAng Ilbo, aktivnosti u postrojenju Punggyeri iste su prirode kao one prije trećeg atomskog pokusa 12. veljače koje je sankcioniralo Vijeće sigurnosti UN-a i izvor je sadašnjih tenzija na Korejskom poluotoku. "Izbliza pratimo stanje koje jako sliči onome što smo vidjeli prije trećeg pokusa", istaknuo je službeni izvor kojeg citira dnevnik.

CARACAS

Kandidat oporbe na predsjedničkim izborima u Venezueli Henrique Capriles u nedjelju je u Caracasu pred stotinu tisuća svojih pristaša kazao kako je siguran u pobjedu na izborima 14. travnja. "Dajte mi glas povjerenja. Danas pobjeđujemo. Prije 20 dana ljudi su mislili da je to nemoguće", uzviknuo je šef oporbe aludirajući na ispitivanja javnog mnijenja, ne dodajući više detalja. Capriles, 40-godišnji pravnik, nazvao je čelnike vladajućeg režima "lažljivcima". Narugao se Nicolasu Maduru, predsjedniku u prijelaznom razdoblju i nasljedniku Huga Chaveza, nazvavši ga "lijenčinom" i "najvećim štićenikom" režima. Capriles je čak zatražio od pristaša pokojnog predsjednika Chaveza da glasuju za njega: "Nicolas Maduro nije Chavez. Ja nisam oporba, ja sam rješenje", kazao im je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙