FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ponovno odgođen transfer zatvora u Bagramu

BAGRAM, 9. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Ponovno je odgođeno potpuno prebacivanje zatvora u Bagramu pod afganistansku nadležnost, čiji je dio i dalje pod kontrolom Sjedinjenih Država, a bilo je predviđeno za subotu, doznaje se iz američkih i afganistanskih izvora.

"Nakon dugih priprema došlo je do zastoja", rekao je jedan američki vojni dužnosnik. "Ceremonija predviđena za subotu je otkazana u posljednjim minutama. To se često događa s Afganistancima", primijetilo je.

Ministar obrane Chuck Hagel, koji se nalazi u Afganistanu i čija nazočnost nije bila predviđena za taj događaj, doznao je za to u zrakoplovu.

"Neka tehnička pitanja još nisu riješena", dodao je, što je potvrdio glasnogovornik afganistanskog ministarstva obrane. Sporni zatvor u Bagramu koji nazivaju "Afganistanski Guantanamo", mjesecima kvari odnose između Sjedinjenih Država i Afganistana.

Sjedinjene Države već dugo odugovlače potpuno prebacivanje zatvora jer strahuju da bi se pušteni zatvorenici pridružili pobunjenicima. Početkom rujna 3.000 zatvorenika, među kojima navodni talibani i pripadnici al Qaede, prebačeni su pod kontrolu Afganistana.

Rješenje pitanja Bagrama bi moglo utjecati na potpisivanje novog strateškog partnerstva o kojem pregovaraju Kabul i Washington. Okolnosti američke nazočnosti u toj zemlji nakon 2014., posebice stalne vojne baze, osjetljiva su tema u zemlji koja je alergična na svaku produženu stranu vojnu nazočnost.

Washington nije uspio zaključiti sporazum tog tipa u Iraku jer nije postigao jamstvo imuniteta za svoje vojnike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙