FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban preporuča da afričke postrojbe u Maliju postanu UN-ovi mirovnjaci

NEW YORK, 26. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Afričke snage razmještene u Maliju trebale bi se pretvoriti u UN-ovu mirovnu operaciju i razdvojiti ih od borbenih snaga koje se trebaju boriti protiv islamističke prijetnje, preporučio je utorak Vijeću sigurnosti glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Afričke snage podržane od UN-a krajem travnja trebaju preuzeti dužnosti u Maliju od Francuske koja povlači svojih 4000 vojnika. U izvješću Vijeću sigurnosti UN-a Ban je preporučio da afričke snage, poznate kao AFISMA, postanu UN-ove mirovne snage od 11.200 vojnika i 1440 policajaca kada se okončaju veću sukobi.

Kako bi se izravno suzbilo islamističke ekstremiste Ban je preporučio stvaranje takozvanih paralelnih snaga koje bi radile u uskoj suradnji s UN-ovom misijom. Diplomati su rekli da će vojnike za te paralelne snage vjerojatno dati Francuska.

"S obzirom na očekivanu razinu i prirodu preostale prijetnje postojat će potreba za djelovanje paralelnih snaga uz UN-ovu misiju za vođenje većih i protuterorističkih opercaija", napisao je Ban.

Paralelne snage ne bi imale formalan mandat UN-a ali bi djelovala uz neformalan blagoslov Vijeća sigurnosti. Izvješće ne navodi vremenski okvir za tu misiju.

Vijeće sigurnosti treba u srijedu biti informirano o Banovim preporukama a diplomati se nadaju da će o mirovnim snagama glasovati sredinom travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙