FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo zaštite okoliša opovrgava HKIG

ZAGREB, 5. travnja 2013. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode opovrgnulo je danas tvrdnje Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG) da će zbog prijedloga ekološke mreže "Natura 2000" i odredbi Zakona o zaštiti prirode u Hrvatskoj izostati strateško planiranje budući da će moratorij trajati i tri godine nakon njihova proglašenja.

"Nisu proučili zakon, niti se informirali o 'Naturi 2000'", ističe Ministarstvo koje stoga za 12. travnja najavljuje predstavljanje "Nature 2000" u HGK.

Ministarstvo naglašava da se potvrđivanje predloženih područja za Naturu 2000 od strane Europske komisije, predviđeno u razdoblju od maksimalno tri godine, očekuje u puno kraćem roku, a da se strateške investicije i dalje mogu provoditi, uz poštivanje procedure Postupka utjecaja na okoliš te Ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu.

Podsjeća pritom da se u Hrvatskoj od 2007. provodi postupak ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu kojeg je potrebno provesti za sve zahvate u ekološkoj mreži te da iskustva Državnog zavoda za zaštitu prirode (DZZP), koji izdaje mišljenje o prihvatljivosti, na temelju kojeg Ministarstvo donosi upravni akt, od tada do danas pokazuju da je 90 posto zahtjeva rezultiralo ocjenom kako nema značajnih utjecaja na ekološku mrežu, te se izdavalo rješenje o prihvatljivosti za ekološku mrežu. Taj je postupak trajao u prosjeku 90 dana.

"Budući da su kroz istraživanja koja je u međuvremenu koordinirao DZZP sada dostupni znatno precizniji podaci, stvorene su pretpostavke da se bez ikakve opasnosti na kvalitetu postupka skrati vrijeme rada administracije i postupak bude ograničen na maksimalno 30 dana, što je na taj način i ugrađeno u novi zakon o zaštiti prirode koji uskoro ide na drugo čitanje u Hrvatski sabor", ističe Ministarstvo.

Dodaje kako je u preostalih 10 posto slučajeva, u kojima se ne može isključiti utjecaj na ekološku mrežu, potrebno izraditi studiju o ocjeni prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, odnosno provesti postupak Glavne ocjene.

Kroz studiju se mogu definirati mjere zaštite i mjere praćenja uz primjenu kojih je zahvat izvediv, a ako studija pokaže da ne postoje mjere zaštite, da postoje mogućnosti da se dio ekološke mreže uništi te da su nužne kompenzacijske mjere, predviđen je mehanizam utvrđivanja prevladavajućeg javnog interesa.

"Vlada RH u tom slučaju ima mogućnost donijeti odluku da je javni interes u slučaju tog zahvata prevladavajući u odnosu na moguću štetu na ekološku mrežu", napominje Ministarstvo. Dodaje kako je iz navedenog vidljivo da je postupak utvrđivanja javnog interesa krajnji mehanizam u izvođenju zahvata u ekološkoj mreži te se koristi kad su iscrpljeni svi prethodni koraci. U posljednjih 10 godina u Europi je korišten svega 14 puta, dok se u Hrvatskoj nije koristio niti jednom, iako je za to postojala mogućnost u zakonu, napominje.

"Potvrđivanje predloženih područja za Naturu 2000 od strane Europske komisije predviđeno je u razdoblju od maksimalno tri godine, a prema informacijama kojima Ministarstvo u ovom trenutku raspolaže, potvrđivanje se očekuje u puno kraćem roku", ističe Ministarstvo dodajući da je u tom razdoblju moratorij određen jedino za mehanizam prevladavajućeg javnog interesa koji, podsjeća, ni jednom nije korišten.

Investicije se mogu provoditi poštujući procedure Postupka utjecaja na okoliš te Ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu kako je i do sada bilo uobičajeno za sve zahvate, pa tako i za strateške investicije, naglašava Ministarstvo.

Ističe i da se opseg i sadržaj ekološke mreže definira isključivo znanstvenim kriterijima te da je u slučaju Hrvatske posljedica velikog prirodnog bogatstva, bioraznolikosti i pripadnosti četirima biogeografskim područjima i ne postoji mogućnost pregovora niti licitacije.

Ministarstvo na kraju naglašava da osim očuvanja samih prirodnih vrijednosti, ulaganje u "Naturu 2000" pruža višestruke koristi za društvo i gospodarstvo (između 200 i 300 milijardi eura godišnje).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙