FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi rast švicarskih deviznih rezervi u ožujku

ZUERICH, 5. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Devizne rezerve Švicarske narodne banke (SNB) u ožujku su blago uvećane prema prethodnom mjesecu, pokazali su danas objavljeni preliminarni podaci središnje banke.

Po podacima izračunatima u skladu sa standardima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), devizne pričuve krajem ožujka iznosile su 438,3 milijarde švicarskih franaka, u usporedbi sa naviše revidiranih 429,99 milijardi franaka krajem veljače.

SNB je u rujnu 2011. zauzdao snažan uzlet franka, utvrdivši minimalni tečaj od 1,2 franka za euro, kako bi pomogao gospodarstvu da se lakše odupre recesiji i otklonio prijetnju deflacije. Lani je pak s jačanjem krize u eurozoni bio primoran na snažne intervencije, što je dovelo do značajnog povećanja deviznih pričuva.

Franak, u kojem ulagači nerijetko traže sigurno utočište u nestabilnim vremenima, početkom godine je oslabio i udaljio se u odnosu na utvrđeni tečaj prema euru. No, novi poticaj za njegovo jačanje pružila je obnovljena zabrinutost za eurozonu i ciparska kriza, pa je ojačao oko 0,9 posto u ožujku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙