FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Deficit tekućeg računa 1,25 milijardi eura

SARAJEVO, 2. travnja 2013.(Hina) - Središnja banka Bosne i Hercegovine (SBBiH) objavila je u utorak podatke o platnobilančnim transakcijama za 2012. godinu iz kojih proistječe kako je deficit tekućeg računa iznosio je 2,45 milijardi konvertibilnih maraka (1,25 milijardi eura), što je 9,5 posto procijenjenog bruto-društvenog proizvoda (BDP) u toj zemlji.

U priopćenju SBBiH pri tom podsjećaju kako u odnosu na visinu deficita nije došlo do promjena u odnosu na 2011. godinu. a sve to je dokaz kako domaće gospodarstvo još uvijek ima naglašenu neusklađenost u razmjeni s inozemstvom.

Visina deficita u BiH još uvijek je niža od rekordnih vrijednosti prije izbijanja sadašnje globalne krize krize pa je tako u 2008. godini deficit iznosio 3,51 milijardu KM (1,795 milijardi eura).

Glavni uzročnik deficita je veliki nesklad u vanjskotrgovinskoj razmjeni robama koji doseže vrijednost od 8,44 milijarde KM (4,3 milijarde eura) i koji je za 98,9 milijuna KM (50,5 milijuna eura) veći u odnosu na 2011. godinu

Pozitivna je za sada tek stabilnost deviznih rezervi.

Kako navode iz SBBiH, zahvaljujući dovoljnim priljevima financijskih sredstava iz inozemstva koji su omogućili financiranje deficita tekućeg računa, unatoč nepovoljnim trendovima nije došlo do smanjenja deviznih rezervi. One su i porasle za 72,7 milijuna KM (37 milijuna eura) i trenutačno dosežu iznos nešto veći od 6,3 milijarde KM (3,2 milijarde eura).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙