FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanska središnja banka podupire gospodarstvo drastičnim mjerama

TOKIO, 4. travnja 2013. (Hina/AFP) - Japanska središnja banka objavila je u četvrtak da će drastično povećati iznos novca u opticaju u sklopu nastojanja da potakne gospodarski rast.

Na završetku dvodnevnog sastanka kojim je prvi puta predsjedao novi guverner Haruhiko Kuroda banka je najavila drastično povećanje programa kupovine imovine i ciljati na inflaciju od dva posto u roku od dvije godine.

Program će tako ubuduće obuhvaćati i rizičniju imovinu, poput posebne vrste investicijskih fondova, takozvanih ETF-ova (exchange-traded fund), i specijaliziranih investicijskih fondova za nekretnine. Središnja banka također će kupovati državne obveznice s duljim rokovima dospijeća, kako bi se snizile dugoročne kamate i potaknula poduzeća i građani na zaduživanje.

Najavljeno je i povećanje monetarne baze, odnosno iznosa novca u opticaju koji uključuje i depozite komercijalnih banaka u samoj središnjoj banci, za 60 tisuća milijardi jena (632 milijarde dolara), na ukupno 70 tisuća milijardi jena godišnje.

Očekuje se da će taj potez potpiriti inflaciju.

Time će banka "i kvantitativno i kvalitativno ući u novu fazu ublažavanja monetarne politike", čiji je cilj poticanje gospodarskog rasta, ograničenog slabijom inozemnom potražnjom, navodi se u priopćenju.

Najavljene mjere protumačene su kao ogromna promjena koju predvodi premijer Shinzo Abe. Konzervativni čelnik preuzeo je kormilo nakon izborne pobjede u prosincu, koja se temeljila na obećanju da će potaknuti rast trećeg po veličini svjetskog gospodarstva i dokončati trend pada cijena.

Taj trend smatra se štetnim po gospodarstvo jer ograničava osobnu potrošnju i korporativna ulaganja.

Plan premijera Abea nazvan je u međuvremenu 'abenomija' a temelji se na opsežnoj javnoj potrošnji i agresivnom programu kupnje imovine koji bi trebala provoditi središnja banka. Ujedno predstavlja značajan otklon od politike koju je donedavno provodila središnja banka.

Premijer je za guvernera odabrao Haruhika Kurodu, bivšeg predsjednika Azijske razvojne banke, koji dijeli njegov stav o poticanju gospodarstva. Nove su mjere dobile jednoglasnu podršku bančinog upravnog odbora.

Jen je nakon objave mjera oslabio prema dolaru a indeks Tokijske burze Nikkei poskočio je 2,2 posto, signalizirajući pozitivnu reakciju tržišta.

"Najavljene su mjere općenito hrabre i radikalnije no što smo očekivali", istaknuo je Hiroshi Maeba iz japanskog ogranka švicarske banke UBS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙