FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak s proizvođačima prošeka u Ministarstvu poljoprivrede

ZAGREB, 4. travnja 2013. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede održalo je danas sastanak s proizvođačima prošeka, a cilj sastanka bio je pojasniti i odrediti status prošeka nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU).

Pojašnjene su okolnosti i pravni temelj za stavljanje prošeka na tržište pod tim nazivom i nakon ulaska Hrvatske u EU, priopćeno je iz Ministarstva.

S ciljem pokretanja postupka zaštite tradicionalnog izraza prošek na razini EU, Udruga vina Dalmacije i Istravino d.d. provest će raspravu na razini svih proizvođača i utvrditi usuglašenu specifikaciju proizvoda prošek koju će dostaviti Ministarstvu u roku od 35 dana kako bi se pripremio zahtjev za zaštitu.

Ministarstvo poljoprivrede (upravni i inspekcijski odjeli) u suradnji s Udruženjem vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te s Državnim inspektoratom i Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo organizirati će sastanak s ciljem analize postojećeg pravnog okvira za promet i proizvodnju vina.

Prema potrebi će predložiti potrebne izmjene zakonodavnog okvira i nužna tumačenja za sve proizvode iz sektora vina kako bi se stvorile pretpostavke za što jednostavniji ulazak hrvatskog vina na tržište EU, navodi se u priopćenju.

Na sastanku su bili predstavnici tvrtki Vino Hvar, OPG Dubravko Dabo, Badel 1862, Zlatan otok, Jako vino, Suha punta, Vinoplod-vinarija i Dalmacijavino u stečaju te predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

U Hrvatskoj je, prema podacima Ministarstva, registrirano 27 proizvođača prošeka, čija je prosječna proizvodnja (na bazi zadnje tri godine) oko 1.000 hektolitara godišnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙