Pojašnjene su okolnosti i pravni temelj za stavljanje prošeka na tržište pod tim nazivom i nakon ulaska Hrvatske u EU, priopćeno je iz Ministarstva.
S ciljem pokretanja postupka zaštite tradicionalnog izraza prošek na razini EU, Udruga vina Dalmacije i Istravino d.d. provest će raspravu na razini svih proizvođača i utvrditi usuglašenu specifikaciju proizvoda prošek koju će dostaviti Ministarstvu u roku od 35 dana kako bi se pripremio zahtjev za zaštitu.
Ministarstvo poljoprivrede (upravni i inspekcijski odjeli) u suradnji s Udruženjem vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te s Državnim inspektoratom i Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo organizirati će sastanak s ciljem analize postojećeg pravnog okvira za promet i proizvodnju vina.
Prema potrebi će predložiti potrebne izmjene zakonodavnog okvira i nužna tumačenja za sve proizvode iz sektora vina kako bi se stvorile pretpostavke za što jednostavniji ulazak hrvatskog vina na tržište EU, navodi se u priopćenju.
Na sastanku su bili predstavnici tvrtki Vino Hvar, OPG Dubravko Dabo, Badel 1862, Zlatan otok, Jako vino, Suha punta, Vinoplod-vinarija i Dalmacijavino u stečaju te predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.
U Hrvatskoj je, prema podacima Ministarstva, registrirano 27 proizvođača prošeka, čija je prosječna proizvodnja (na bazi zadnje tri godine) oko 1.000 hektolitara godišnje.