FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 4. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Predsjednik hrvatske Vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas da je neslaganje s koalicijskim partnerom HNS-om oko uvođenja poreza na nekretnine jedina stvar u godinu i pol dana oko koje se nisu potpuno razumjeli te dodao da se o tom pitanju nastavljaju razgovori. "Naš koalicijski partner ima određene rezerve prema tom zakonu i to je jedina stvar u mandatu vlade oko koje se nismo potpuno razumjeli. Nismo se u potpunosti razumjeli i nastavit ćemo razgovarati", rekao je Milanović novinarima koji su ga pitali što će biti s najavljenim zakonom o porezu na nekretnine. "Ništa nije 'o glavu'", rekao je Milanović dodavši da postoje "važne stvari i manje važne stvari, stvari oko kojih možete i oko kojih ne možete raditi kompromise". Upitan o jučerašnjem povlačenju izjave Ministarstva poljoprivrede da se hrvatsko vino prošek nakon ulaska u Europsku uniju više neće moći prodavati pod tim imenom te ima li tu odgovornosti resornog ministra Tihomira Jakovine, predsjednik Vlade odgovorio je da se ministri ne moraju baviti tehničkim pitanjima i ocijenio da zbog te pogreške nije nastala velika šteta.

ZAGREB

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o uvođenju naplate cestarine za tunel Sveti Ilija, koji će biti pušten u promet 1. svibnja, a cestarina će iznositi 20 kuna. Po riječima zamjenika ministra pomorstva, prometa i veza Zdenka Antešića, cestarina za prvu skupinu vozila mogla bi iznositi 16 kuna plus PDV, odnosno 20 kuna, a prihod bi trebao pokriti izvanredne i redovne troškove održavanja tunela. Podsjetio je da investicija u izgradnju tunela Sveti Ilija, u dužini četiri kilometra, i spojnu cestu Zagvozd – Baška Voda, u dužini šest kilometara, ukupno vrijedi 576 milijuna kuna. Radi se o skupoj investiciji, a tunel je skupi i složeni objekt za održavanje i upravljanje, za što će na godišnjoj razini trebati između 10 i 11 milijuna kuna, rekao je Antešić. Po studijama, veći dio prometa tim područjem preusmjerit će se na tunel, pa se predviđa prosječni godišnji dnevni promet od 4200 vozila, te prosječni ljetni dnevni promet od 8600 vozila.

ZAGREB

Vlada je danas odlučila pokrenuti postupak za sklapanje sporazuma o pograničnom prometu s BiH, a ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i premijer Zoran Milanović istaknuli su da bi spajanje teritorija Hrvatske Pelješkim mostom bilo najbolje rješenje, ali da se on neće graditi dok se ne osigura novac. "Kada i ako osiguramo novac, onda ćemo otvarati gradilišta. Bez toga nema otvaranja gradilišta. Taj film smo gledali, ali ga više nećemo gledati", poručio je Milanović sa sjednice Vlade. Podsjetio je da je Hrvatska svoje autoceste izgradila bez pomoći iz europskih fondova te zaključio da zbog toga "imamo i moralno pravo nešto tražiti". Ministrica Pusić istaknula je da će novi granični režim s BiH stupiti na snagu od 1. srpnja i ulaska Hrvatske u EU te da se traži rješenje povezivanja teritorija Hrvatske, a time i EU, bez graničnih prijelaza koje bi se moglo financirati iz fondova EU. Objasnila je da bi po novom graničnom režimu svaka država izdavala pogranične propusnice državljanima druge - Hrvatska državljanima BiH, a BiH hrvatskim državljanima, za ograničeni promet uz granicu. Istaknula je i da se novim sporazumom regulira i režim prolaska kroz hrvatski teritorij kod luke Ploče, te da je zajednički interes dviju zemalja da se ta luka što više koristi.

ZAGREB

Članstvo u NATO savezu i sudjelovanje hrvatskih vojnika u međunarodnim mirovnim misijama jamstvo je i zalog naše sigurne i demokratske budućnosti, poručio je danas hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović u prigodi obilježavanja 4. godišnjice punopravnog članstva Hrvatske u NATO-u te 10. obljetnice sudjelovanja u operaciji ISAF u Afganistanu. Predsjednik Josipović je u Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" u toj prigodi uručio odlikovanja te odluke o promaknućima i pohvalama za brojne časnike i dočasnike HV-a, naglasivši kako članstvo u NATO-u i sudjelovanje u mirovnim misijama, kao i činjenica da je ostalo manje od tri mjeseca od našeg članstva u EU, sve u Hrvatskoj ispunjava posebnim ponosom. "Sve što smo dosad učinili na tim pitanjima pokazuje da imamo visoko motiviranu, stručnu i sposobnu obrambenu i sigurnosnu strukturu", rekao je. To je, dodao je, i prigoda da se prisjetimo svih onih koji su dali doprinos stvaranju, obrani i razvoju demokratske i suverene Hrvatske, hrvatskih branitelja, a posebno onih koji su za Hrvatsku dali svoj život.

ZAGREB

Ministar obrane Ante Kotromanović danas je, u povodu 10. obljetnice sudjelovanja hrvatskih vojnika u NATO-ovoj mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu, naglasio kako svi u Hrvatskoj mogu biti ponosni na naše vojnike koji su sudjelovali ili još sudjeluju u toj zahtjevnoj misiji, koja je, ustvrdio je, HV 'izbrendirala' kao dobre vojnike. "Kao bivši bojnik jako sam ponosan na te svoje kolege, a danas kao ministar obrane na ljude koji su 10 godina proveli u Afganistanu, koji su napravili tisuće kolometara po Afganistanu, radili vrlo složene i opasne poslove i hvala dragom Bogu zadnjih deset godina da se nikome ništa nije desilo", izjavio je Kotromanović novinarima u Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski". U prigodi obilježavanja 10. obljetnice sudjelovanja u ISAF-u te 4. godišnjici članstva Hrvatske u NATO-u ministar je kazao i kako se trud i zalaganje pripadnika OSRH u Afganistanu možda i nedovoljno cijeni, budući da javnosti nije dovoljno prezentirano o kako teškim i složenim te opasnim uvjetima je riječ.

ZAGREB

Vlada RH danas je na zatvorenom dijelu sjednice imenovala predsjednike i članove sanacijskih vijeća zdravstvenih ustanova, te sanacijske upravitelje, sukladno odlukama o sanacijama zdravstvenih ustanova. "Vlada Republike Hrvatske je na zatvorenom dijelu 84. sjednice verificirala odgovor na zastupničko pitanje prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana, u vezi s transkriptima iz Ureda Predsjednika Republike Hrvatske. Na temelju članka 5. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, broj 79/2007) predmetni odgovor klasificiran je oznakom 'povjerljivo' pa ga nismo u mogućnosti u cijelosti objaviti", stoji u vladinom priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice. "Što se tiče kadrovskih pitanja, imenovani su predsjednici i članovi sanacijskih vijeća zdravstvenih ustanova, te sanacijski upravitelji, sukladno odlukama o sanacijama zdravstvenih ustanova, s time da je predsjednik sanacijskog vijeća predstavnik Ministarstva zdravlja, a članovi su predstavnik Ministarstva financija i pojedine zdravstvene ustanove", dodaje se.

ZAGREB

Na završnoj konferenciji projekta "Antikorupcijske mjere u provedbi politika javne nabave (ACRIP)", financiranog iz europskog programa IPA, predstavljena je danas Baza podataka s novim alatima, među kojima i pretraga po dužnosnicima, koja omogućava potpun uvid u procese u javnoj nabavi. Izvršni direktor Partnerstva za za razvoj Munir Podumljak pojasnio je da projekt traje već dvije godine i da je u okviru njega razvijen niz alata koji se tiču nadzora nad javnom nabavom koji su sada u testnoj fazi i odnose se na sprječavanje korupcije. Iznio je podatak da od 1. siječnja prošle godine do danas ima oko 30.000 objava poziva na postupke javnog nadmetanja i, kako je rekao, ni jedno državno tijelo ne može ih sve u potpunosti nadzirati s obzirom da svaki postupak ima 50-ak vrlo složenih radnji. Unutar baze podataka nalaze se sve imovinske kartice svih dužnosnika u Hrvatskoj i obveznika prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, pa će svaki građanin moći vidjeti koliko pojedini dužnosnik i na koji način sudjeluje u javnoj nabavi u realnom vremenu od 1. siječnja 2012., pojasnio je Podumljak. Prema njegovim riječima napredak u suzbijanju korupcije još uvijek nije dovoljno vidljiv, no osnovni je razlog nedovoljna politička posvećenost tom problemu.

DRNIŠ

Hrvatski centar za razminiranje (HCR) organizirao je danas u Drnišu središnje obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, a odabran je zato jer je to područje u Šibensko-kninskoj županiji najzagađenije minama. Naime, na drniškom je području još uvijek pod minama oko 16 četvornih kilometara, od ukupno 44 četvorna kilometara koliko ih je u cijeloj Šibensko-kninskoj županiji, rečeno je na konferenciji za novinare, na kojoj su sudjelovali Mirko Ivanušić, zamjenik ravnatelja HCR-a, Josip Čerina voditelj zadarskog ureda HCR, šibensko-kninski župan Zoran Smolić i drniški gradonačelnik Josip Begonja. Prema podatcima HCR-a u Hrvatskoj je razasuto približno 74 tisuća mina i ostalih eksplozivnih ostataka iz rata. Minski sumnjivo područje proteže se na 680 četvornih kilometara, koji se nalaze u 12 županija, odnosno 95 grada i općine. Sav minski sumnjivi prostor obilježen je sa 13 tisuća oznaka 'minske opasnosti'. Od 1991. godine do danas u Hrvatskoj je od mina stradalo 1975 osoba, od čega je 509 poginulo. No, broj žrtava od mina i neeksplodiranih sredstava smanjuje se iz godine u godinu.

OSIJEK

U protekle četiri godine Osječko-baranjska županija ostvarila je najviše projekata financiranih sredstvima EU fondova u Hrvatskoj te vlastitim sredstvima realizirala izgradnju brojnih škola, športskih dvorana, istaknuo je na župan Vladimir Šišljagić podnoseći izvještaj o radu Skupštini Osječko-baranjske županije na današnjoj sjednici, posljednjoj u ovom sazivu. Izrazio je zadovoljstvo "što su svi članovi Skupštine bez obzira na stranačku pripadnost bili jedinstveni kada su se donosile odluke od strateškog značaja za Županiju". Podsjetio je kako je u protekle četiri godine Osječko-baranjska županija realizirala, ili su još u tijeku realizacije, 234 projekta financirana sredstvima EU fondova u iznosu od 115 milijuna eura. Dodao je kako je zeleno svijetlo dobilo još 15 projekata u iznosu od 15 milijuna eura. U protekle četiri godine u toj je županiji izgrađeno deset novih osnovnih škola koje je financirala Županija s 80 milijuna kuna, osam novih športskih dvorana vrijednih 40 milijuna kuna, a u tijeku je izgradnja još pet novih športskih dvorana, rekao je župan. U Luku Aljmaš, koja će biti otvorena za nekoliko dana i koja je od iznimnog značaja za razvoj Županije, uloženo je tri milijuna kuna, kazao je župan Šišljagić vijećnicima, koji su prihvatili njegovo izvješće o radu Županije u protekle četiri godine.

OSIJEK

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo (HDSSB) osudio je danas odluku Vlade o daljnjem smanjivanju decentraliziranih sredstava za osnovno školstvo, ustvrdivši kako to pokazuje da SDP-ova Vlada nastavlja politiku centralizacije, koju je provodila prijašnja HDZ-ova Vlada. Na današnjem sastanku s pročelnicima osječkih gradskih upravnih odjela Bubalo je kazao kako su ta sredstva prošle godine iznosila 16,7 milijuna, a ove godine 15,3 milijuna kuna. Dodao je kako su u odnosu na 2010. godinu ta sredstva manja za 25 posto, dok su cijene energenata povećane za 30 posto, pa se djelovanje osnovnih škola približilo granici izdržljivosti. Osječki gradonačelnik kazao je i kako će se iz gradskog proračuna nastojati osigurati dovoljno sredstava za normalno funkcioniranje osnovnih škola te istaknuo kako Vlada, štedeći tamo gdje ne treba, vodi promašenu politiku prema školstvu. Bubalo je ocijenio da se nadležni ministar Željko Jovanović nedovoljno bori za školstvo te kako je Hrvatskoj očito potrebna decentralizacija i regionalizacija, jer je vođenje politike iz Zagreba "štetno za rubne dijelove Hrvatske, a to najbolje osjećaju Slavonija i Baranja".

PULA

Nositelj nezavisne liste za Europski parlament Ivan Jakovčić na današnjem je druženju s novinarima u Puli poručio kako od Hrvatske želi učiniti ono što je od Istre učinio 1992. godine, ulaskom u Hrvatski sabor. "Nakon što je mojim ulaskom u Sabor 1992. godine Istra postala ozbiljna politička tema u Hrvatskoj, to želim dvadeset godina kasnije učiniti od Hrvatske u Europskom parlamentu", kazao je Jakovčić dodavši kako želi vrlo konstruktivno u korist hrvatske Vlade i u koordinaciji sa zastupnicima HDZ-a i SDP-a govoriti u Europskom parlamentu. "No, to ne znači da ću imati začepljena usta. Govorit ću ono što mislim da treba reći kako bi Hrvatska dobila odgovarajući status u EU parlamentu", istaknuo je Jakovčić dodavši kako je do sada "prošao gotovo pola Hrvatske i svugdje je sjajno dočekan". Po njegovim riječima njegova nezavisna lista ima perspektive te je stoga siguran da će birači, posebice u Istri i Primorsko-goranskoj županiji prepoznati kandidate s te liste kao jedne od stručnijih osoba u državi koji mogu zastupati interese Hrvatske u EU parlamentu. Ustvrdivši kako je na čelu jedine hrvatske nezavisne liste naglasio je kako je svima jasno da HDZ i SDP sa svojim koalicijama ne mogu biti jedini predstavnici Hrvatske u Europskom parlamentu.

VARAŽDIN

Nositelj zajedničke liste HSS-a i HSLS-a za Europski parlament Miroslav Rožić poručio je danas u Varaždinu biračima da će, ako bude izabran, u Europskom parlamentu zastupati očuvanje hrvatskih posebnosti, spašavanje hrvatskog sela i razvoj proizvodnje hrane. Na listi je šest kandidata iz redova HSS-a, četiri iz HSLS-a te dva nezavisna, od kojih su šest žene, a Rožić (HSS) očekuje da će lista kojoj je na čelu osvojiti jedan mandat. Ustvrdio je da Hrvatska u Europsku uniju ulazi bez kvalitetne vanjske politike, a premijer Zoran Milanović je, kazao je, najveći „blefer“ vanjske politike. Bio je tek jedno vrijeme savjetnik u hrvatskoj misiji u Bruxellesu, daje izjave da smo mali narod, što je nezamislivo za primjerice nekog irskog političara, iako je Irska po veličini slična nama, kazao je Rožić. U Eurospkom parlementu, ako bude izabran, Rožić će se priključiti radu Europske pučke stranke koja je najbrojnija grupacija. Kao svoj prioritetan zadatak istaknuo je rad u odborima i klubovima, navodeći kao dobar primjer slovenske predstavnike.

ZAGREB

Koalicija "Svi zajedno" istaknula je danas kako imaju velike šanse ući u Europski parlament (EP) jer ankete pokazuju da su vrlo blizu prelaska izbornog praga od pet posto, no upozoravaju da "određene strukture vlasti" koče objavljivanje tog podatka te izražavaju bojazan "da ih se ne pokrade". Čelnici stranaka koalicije "Svi zajedno", koju čine Akcija socijaldemokrata Hrvatske (ASH), Demokratska stranka žena (DSŽ), Savez za promjene (SP) i Stranka umirovljenika Hrvatske - blok umirovljenici zajedno (SUH-BUZ), kazali su na konferenciji za novinare da je ta koalicija, prema anketi Ipsos Pulsa, na četvrtom mjestu s potporom od 4,7 posto. No, tu informaciju, naglašavaju, nitko nije prenio. "Rezultati te ankete po kojima gotovo ulazimo u Europski parlament nama ne predstavljaju iznenađenje, ali nekome očito smeta naša koalicija koja bi, jedina, u Europskom parlamentu zastupala obespravljene i nezaposlene", ustvrdio je predsjednik ASH Zlatko Klarić te poručio građanima da glasajući za njih "neće bacati glas u bunar".

ZAGREB

Kandidat SDP-a i HNS-a za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić ustvrdio je danas da je pojava brojnih klizišta po gradu, koja ozbiljno ugrožavaju ne samo imovinu, nego i izravno živote građana, posljedica nemara i nerada gradske uprave. "Nedopustivo je da gradski pročelnici 'peru ruke' od klizišta, uz konstataciju da se dosad u Zagrebu pri gradnji kuća na potencijalnim klizištima nisu poštovala pravila struke. Netko je valjda plaćen da vodi računa o poštivanju kriterija gradnje, prostornom planiranju te urbanizmu u gradu. Takav nemar i nerad nadležnih gradskih službi sad ima direktnu posljedicu, ugrožena je imovina, ali i životi naših sugrađana", istaknuo je Ostojić. Također je ustvrdio kako je upravo (aktualni gradonačenik) Milan Bandić, iz interesa samo njemu poznatih, proteklih godina zagovarao Urbanističke planove uređenja bez izrade potrebnih geomehaničkih elaborata koji utvrđuju je li uopće sigurna i moguća gradnja na takvim područjima.

ZAGREB

Predsjednica Zagrebačke nezavisne liste (ZNL) Tatjana Holjevac na današnjoj je konferenciji za novinare predstavila plan te stranke za konačno dovršenje Sveučilišne bolnice u Zagrebu istaknuvši da, uz korištenje fondova EU, žele napraviti multifunkcionalnu instituciju - bolnicu, hospicij te rivijera terme. "U projekt Sveučilišne bolnice u Zagrebu građani su uložili već 200 milijuna eura, a ZNL planira aplicirati na fondove EU kako bi se napravila multifunkcionalna institucija u kojoj bi se nalazila bolnica, hospicij te rivijera terme", kazala je Holjevac novinarima ispred nedovršene Sveučilišne bolnice. Dodala je da se za to od srpnja kroz kroz programe za regionalnu konkurentnost mogu dobiti sredstva iz Europske unije. Podsjetivši kako u Gradu Zagrebu danas ima 47 tisuća nezaposlenih, Holjevac je kazala da bi se u ta tri objekta moglo zaposliti oko tri tisuće ljudi, što bi bio dobar početak zapošljavanja mladih ljudi. Predsjednica ZNL-a najavila je da će se ta stranka zalagati i za projekte vezane uz gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu, "Zagreb - digitalni grad" te "Zeleni grad - energetski učinkovite zgrade", koji bi se također mogli sufinancirati iz europskih fondova.

PULA

Predstavnici koalicije IDS-HNS-Zeleni potpisali su danas u Puli Sporazum o suradnji na izborima za Županijsku skupštinu s Bošnjačkom demokratskom strankom Hrvatske (BDSH). Ustvrdivši kako je Istra danas u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe regija primjer po pitanju tolerancije, multietičnosti i suživota, potpredsjednik IDS-a Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što je BDSH prepoznao ove vrijednosti i sve što se ovih godina radilo u Istri. "Koalicija se širi i još će se širiti a u BDSH-u imamo ozbiljnog partnera s kojim ćemo dodatno osnažiti naše temeljne vrijednosti", poručio je IDS-ov kandidat za istarskog župana Valter Flego dodavši kako je siguran da će u budućnosti, kojoj je ova koalicija okrenuta, ove vrijednosti još više doći do izražaja. Predsjednik BDSH-a Nedžad Hodžić kazao je da je BDSH odlučio poduprijeti kandidata za istarskog župana Valtera Flegu jer je uvjeren da će Istra, kako je rekao "s novim ljudima dobiti jednu novu snagu". "Naša iskustva u Istri su izuzetno dobra, a Istra je najbolji primjer suživota", poručio je Hodžić dodavši kako je BDSH kao stranka lijevog centra odlučila u Istri koalirati s IDS-om, premda će na razini Hrvatske na izbore samostalno ili u suradnji sa SDP-om.

SPLIT

Četiri nezavisne liste za splitsko Gradsko vijeće – Anđelke Visković, Igora Boraske, Ivice Grubišića Gire i Nove generacije na današnjoj su zajedničkoj konferenciji objavili svoje ujedinjenje i potporu kandidaturi Anđelke Visković za gradonačelnicu Splita. Predstavnici tih četiriju lista zajedno su u čamcu doveslali u lučicu Veslačkoga kluba "Guslar", na kormilu s Anđelkom Visković, svi u bijelim majicama s natpisom "Četverac s kormilarom u utrci za bolji Split". Anđelka Visković izjavila je kako je iznimno zadovoljna ujedinjavanjem četiriju nezavisnih lista, ocjenjujući da će to pridonijeti mobilizaciji Splićana. "Šarenom strukturom ujedinjene nezavisne liste pokazujemo da nam je svaki građanin jednako bitan u zauzimanju za boljitak Splita", rekla je. Anđelka Visković, zamjenica gradonačelnika Keruma, koji joj je oduzeo ovlasti, istaknula je kako je protekle četiri godine provela u splitskoj Gradskoj upravi te dobro poznaje njezin rad i teškoće s kojima se Split suočava. Ustvrdila je da je spremna preuzeti dužnost gradonačelnice radi prevladavanja tih teškoća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙