FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 2. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak uputila je poruku u povodu današnjeg Dana svjesnosti o autizmu u kojoj upozorava na niz neodgovarujućih pa i protuzakonitih rješenja na području zaštite prava osoba s autizmom u Hrvatskoj. Posebno je zabrinjava činjenica da u proteklih 25 godina nije došlo do pomaka u smjeru uspostave sustava skrbi na državnoj razini ili do značajnijeg podizanja kapaciteta postojećeg Centra za autizam. "Teško je reći koje je od područja koja i dalje nisu riješena hitnije i važnije: dijagnostika, rana interevencija, podrška roditeljima, primjereni programi rehabilitacije ili primjereni prostorni uvjeti. U situaciji kakva je već desetljećima i u kojoj većina ovih prijeko potrebnih rješenja za osobe s autizmom ne postoje, razvijaju se nepoželjni oblici ponašanja, invaliditet osobe se povećava, izgledi za osamostaljivanje se smanjuju, a raste opasnost od incidenata koji se doista i ponavljaju iz godine u godinu", napominje pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) reagiralo je danas na bojkot u splitskoj Osnovnoj školi Pujanke istaknuvši da za to nema razloga jer se radovi na izgradnji škole obavljaju prema planu te će ona biti otvorena početkom sljedeće školske godine kako je i najavljeno. MZOS je, ističe se u priopćenju, poduzeo sve da se radovi na izgradnji OŠ Pujanke intenziviraju i sada su u tijeku keramičarski i parketarski radovi, a kada to dopuste vremenske prilike, započet će i radovi na fasadi. Ministarstvo podsjeća da izgradnja OŠ Pujanke kasni zbog problema s izvođačima na koje ono nije moglo utjecati te da je ministar Željko Jovanović nekoliko puta osobno obišao gradilište pokazavši time koliko je Ministarstvu stalo da se radovi što prije dovrše. Do useljenja u novu zgradu škole nastava je organizirana na drugim lokacijama, napominju iz MZOS-a. "Zbog svega navedenog, mišljenja smo, ne postoji nijedan razlog za najavljeni bojkot nastave", smatra Ministarstvo.

SPLIT - Učenici splitske osnovne škole Pujanke prema odluci Vijeća roditelja i uz pisanu suglasnost većine roditelja, danas bojkotiraju nastavu zbog kašnjenja u izgradnji aneksa te škole zbog čega učenici već drugu školsku godinu nastavu pohađaju u četiri druge splitske osnovne škole. "Izuzeti su jedino učenici osmih razreda jer se pripremaju za upis u srednju školu", rekla je predsjednica Vijeća roditelja OŠ Pujanke Snježana Pivac. Podsjetila je da su do sada već nekoliko puta prekoračeni dogovoreni rokovi za izgradnju školske zgrade, te je naglasila da se današnjim bojkotom nastave želi senzibilizirati javnost i upozoriti na otežane uvjete u kojima djeca pohađaju nastavu. Četvrt Puajnke jedna je od najvećih u Splitu, a djeca umjesto u svojoj školi nastavu pohađaju u četiri splitske osnovne škole - Pojišan, Dobri, Visoka i Trstenik, do kojih ih svakodnevno odvoze autobusi, napomenula je Pivac.

ZAGREB - Izvješće o radu pučkog pravobranitelja za prošlu godinu, koje je predano Hrvatskome saboru, prikazuje uzroke i pojave kršenja ljudskih prava te ukazuje na nesrazmjer između propisanih normativnih rješenja i onoga što se provodi u praksi te ističe potrebu za depolitizacijom i profesionalizacijom javne uprave, priopćeno je danas iz Ureda pučkog pravobranitelja. Kako se navodi, pojedina zapažanja iz Izvješća za 2012., posljednjemu u osmogodišnjem mandatu Jurice Malčića, u velikoj se mjeri poklapaju s onima iz prošlogodišnjega Izvješća, posebice u vezi ocjene o radu upravnih tijela i tijela s javnim ovlastima. Dodatno, uočeni problemi u normativnim rješenjima i u njihovoj primjeni ukazuju na potrebu izmjene propisa te na stalno prisutan nesrazmjer između onoga što je propisano i onoga što se provodi u praksi, dodaje se. "Kontrolni mehanizmi ne daju tražene rezultate, a neefikasnost upravnog sektora dovodi do dodatnog povećanja broja sudskih postupaka. Između ostalog, zbog toga je potrebno izmijeniti postojeći sustav besplatne pravne pomoći u prilog čemu govore i brojne kritike akademske zajednice i organizacija civilnog društva na račun postojećeg sustava, ali i ocjene međunarodnih organizacija", stoji u priopćenju.

ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) donijelo je odluke o usklađivanju mirovina od 1. siječnja 2013. godine te je nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod povećana za 1,25 posto i iznosi 60,32 kuna, a najniža mirovina za jednu godinu mirovinskog staža od 1. siječnja 2013. iznosi 58,47 kuna, priopćio je danas HZMO. Odluka o aktualnoj vrijednosti mirovine od 1. siječnja 2013. donesena je na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o nominalnom indeksu bruto plaća i indeksu potrošačkih cijena za razdoblje srpanj - prosinca 2012. u odnosu na razdoblje siječanj - lipanj 2012. te nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovine i usklađivanja mirovina i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja od 1. siječnja 2013. iznosi 60,32 kuna.

ZAGREB - Pjevač Marko Perković Thompson kazao je na suđenju bivšem premijeru i HDZ-u u slučaju Fimi medija da nikada nije primio novac od Mladena Barišića, bivšeg HDZ-ovog rizničara i šefa Carine, koji je posvjedočio da je Thompsonu na Sanaderov zahtjev isplatio nešto više od pola milijuna eura. "Nitko mi nije dao ni nudio novac. Za mene je bio šok kada sam čuo takvu izjavu gospodina Barišića. Od tada sam doživio puno neugodnosti. Ne znam odakle motiv Barišiću da takvo što izjavi s obzirom da se mi niti ne poznajemo", kazao je Perković. Odgovarajući na pitanje Sanaderove obrane koja ga je predložila za svjedoka pjevač je potvrdio da je u ljeto 2007. došao u Carinsku upravu, posredstvom svog prijatelja, fratra Slavena Milanovića Litre. No, kazao je da se ne sjeća je li došao kod Barišića ili nekog drugog. Potvrdio je da je nešto kasnije kupio zemljište na Remetama, ali da su novac za to uložila njegova dva partnera iz Njemačke.

ZAGREB - Bivši predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan odbacio je tvrdnje bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Brišića koji je kazao da je Jordanu prije izbora 2007. platio pola milijuna kuna iz stranačkog crnog fonda. "To je laž", posvjedočio je Jordan na pitanje Sanaderovih odvjetnika kako komentira Barišićev istražni iskaz. "Nama je bilo u interesu da uđemo u vlast. Tom logikom mi smo mogli platiti HDZ-u", rekao je Jordan. Posvjedočio je da je 2003. najprije pregovarao s tadašnjih šefom SDP-a Ivicom Račanom, a potom i sa Sanaderom za kojega se pokazalo da ima parlamentarnu većinu. "Morali smo biti na vlasti kako bi pomogli umirovljenicima", kazao je Jordan. Na čelu HSU-a Jordan je bio od 2001. do 2008. Nakon izbora 2003. ta je stranka postala dio Sanaderove vladajuće koalicije, s kojom je dogovorila povratak duga umirovljenicima. U vrijeme kada je na suđenju u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici pročitan Barišićev istražni iskaz HSU je prešao u tadašnju lijevu Kukuriku koaliciju, a Jordan je suspendiran s dužnosti počasnog predsjednika stranke.

SISAK - Vodostaj Save i Kupe na sisačkom području i dalje zabrinjavajuće raste, a najviši vodeni val očekuje se tijekom popodneva. Vodostaj Save kod Dobrovčaka noćas je premašio granicu od 760 centimetara, kada se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplava. U sisačku Posavinu su Hrvatske vode uputile dodatnih 50.000 vreća za zečje nasipe, koje se raspoređuju na najkritičnijim mjestima. Tijekom noći, voda je preplavila i prometnicu Sisak - Popovača u šumi Brezovica, na kojoj je promet obustavljen. Promet je obustavljen i na dionici ceste Sisak - Jasenovac, između Gušće i Prelošćice. Tako je Sisačko-moslavačka županija prometno presječena na dva dijela, a veza moslavačkog dijela sa Siskom moguć je jedino obilazno preko Ivanić Grada ili Zagreba.

VARAŽDIN - I dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave na rijeci Bednji i Plitvici u Varaždinskoj županiji iako je jučer u popodnevnim i večernjim satima došlo do opadanja razine vode. Ovisno o količini padalina koje su najavljene za danas mogući je i ponovni blagi porast vodostaja tih rijeka, izvijestio je varaždinski Centar 112. Najugroženije je naselje Hrastovljan kraj Ludbrega gdje je tijekom noći dopremljeno tisuću vreća s pijeskom radi utvrđivanja zečjih nasipa. Zbog vode na prometnicama zatvorene su županijske ceste Slokovec-Mali Bukovec i Jalševec-Gornja Poljana te lokalne ceste Gabrinovec-Križevci, Virje Otok-Virje Križovljansko i Martijanec-Hrastovljan. Loši vremenski uvjeti aktivirali su klizišta i odrone zemlje zbog čega je zatvorena županijska cesta Šaša-Jesenje te lokalne ceste Gaćice-Osečka i Bednja-Kameničko Podgorje.

ZAGREB - Rano jutros došlo je do klizanja dijela brda na Dubravkinom putu u parku Tuškancu u središtu Zagreba. Obilne kiše i nestabilnost tla uzrokovala je otklizavanje dva metra asfalta što je dovelo i do klizanja stabala nadomak parkinga kod Ljetne pozornice, izvijestile su Hrvatske šume. Nagnuta stabla prijete parkiralištu i pristupnoj cesti. Hrvatske šume trakom upozorenja zatvorile su dio na kojem je ugrožena sigurnost za prolaznike, a ekipe Hrvatskih šuma koje će pristupiti sanaciji izlaze na teren.

ZAGREB - Zbog uklanjanja stabala s prostora klizišta od 9,55 sati obustavljen promet Ulicom Graberje do daljnjega, izvijestila je zagrebačka policija. Jutros oko devet sati u Sesvetama, u naselju Prekvršje, Kralji 35 također je došlo do klizanja tla, u blizini dvije kuće. O tome su obaviještene nadležne službe.

ZAGREB - Zbog velikih količina padalina koje su uzrokovale stvaranje nekontroliranih bujica, odronio se dio kolosijeka između kolodvora Križevci i kolodvora Lepavina na pruzi Dugo Selo-Botovo te između kolodvora Novi Marof i Turčin na pruzi Bedekovčina-Čakovec, izvijestile su jutros Hrvatske željeznice. Zbog toga su za željeznički promet zatvorene dionice pruge Križevci-Koprivnica i Novi Marof-Varaždin. Do daljnjega između Križevaca i Koprivnice te Novog Marofa i Varaždina putnici se prevoze autobusima, a zakašnjenja putničkih vlakova na tim relacijama su oko 15 minuta. Izuzetak su daljinski vlakovi iz Osijeka i za Osijek koji umjesto preko Koprivnice voze pomoćnim prijevoznim putem preko Bjelovara i Kloštra. Zbog remonta pruge zakašnjenja putničkih vlakova na relaciji Zagreb – Sisak su oko 10 minuta.

SPLIT - Jedna je osoba poginula u prometnoj nesreći koja se jutros dogodila nedaleko Imotskog, doznaje se u splitskoj policiji. Nesreća se dogodila u 9,20 sati na cesti između Aržana i Sviba nedaleko Imotskog tako što su se dva automobila izravno sudarila. Još nisu poznate pojedinosti te nesreće u kojoj je jedna osoba smrtno stradala na mjestu događaja. Policija obavlja očevid.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙