FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oštar pad terminskih indeksa zbog Cipra

NEW YORK, 18. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su oštro pali, jer je investitore uzdrmao radikalni plan spašavanja Cipra koji uključuje jednokratno oporezivanje bankovnih depozita, te ih nagnao na povlačenje iz dionica, posebice financijskih.

Terminski Dow Jones oko 13,30 bio je u minusu 92 boda, S&P 500 indeks 12,8, a tehnološki Nasdaq 23 boda.

Oštar pad terminskih indeksa uslijedio je nakon blagog pada Dow Jonesa u petak, čime je prekinuto najduže razdoblje njegova rasta od 1996. godine. Od početka godine Dow Jones je u plusu otprilike 11 posto, na S&P više od 9 posto.

Najava da će Cipar uvesti jednokratni porez na bankovne depozite u sklopu 10 milijardi eura vrijednog paketa pomoći Europske unije za tu zemlju, danas je uzrokovala šok na svjetskim burzama, jer je time po prvi puta prekršena europska praksa da su štedni depoziti 'sveto pismo'.

„Ovo uznemiruje jer stvara neizvjesnost, no eurozona je već prošla i kroz lošije stvari, pa mislim da investitori ovo koriste i kao izliku za dobitonosne prodaje. Tržište bi ovdje trebalo uzeti predah“, smatra Peter Cardillo, ekonomist pri investicijskom društvu Rockwell Global Capital.

Ciparska vlada radi na prijedlogu koji bi trebao ublažiti udarac jednokratnog oporezivanja bankarskih depozita malim štedišama uoči današnjeg glasovanja o toj mjeri u parlamentu.

Od makroekonomskih objava, danas će američko Nacionalno udruženje graditelja kuća objaviti indeks tržišta nekretnina za ožujak.

I na europskim burzama indeksi su danas oštro pali. Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,55 posto, frankfurtski DAX 0,99 posto, a pariški CAC 1,32 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙