FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Perinić: vježba u drniškoj tvornici pokazala nedostatak stožernog zapovijedanja

DRNIŠ , 27. ožujka 2013. (Hina) - Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić ocijenio je danas nakon vježbe zaštite i spašavanja u drniškoj Tvornici oplemenjenih folija (TOF) da je i ta vježba pokazala nedostatak stožernog zapovijedanja, što će se pokušati definirati zakonom.

"Vježba je napravljena na temelju Zakona o zaštiti i spašavanju, a pokazala je da su pojedinačno svi uvježbani. Ono što se nije moglo danas testirati je dinamika, koja nije za današnju vježbu bila važna. Ovdje je bila najvažnija njihova međusobna koordiniranost i usklađeno djelovanje kako se ne bi preklapala djelatnost žurnih službi, a i ova je vježba pokazala nedostatak stožernog zapovijedanja", rekao je ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić i dodao kako će se to pokušati definirati u zakonu koji će se najvjerojatnije zvati zakon o civilnoj zaštiti.

"Sustav civilne zaštite još funkcionira na mobilizacijskom sustavu i preživjelom načinu. Danas volonteri i dragovoljci, a zlatni primjeri HGSS, Crveni križ i DVD, doista su vrijedni da se upravo na njihovim primjerima gradi jedan suvremen sustav, fleksibilan i funkcionalan sustav koji će biti u funkciji zaštite građana i njihove imovine", rekao je na završnici vježbe Jadran Perinić.

Dodao je kako se takve situacije prepoznaju tek kad se one dogode, a simulacije su propitivanje koliko su spremni za intervencije onoga što su naučili i zapisali negdje na papiru.

Više od 120 pripadnika žurnih službi sudjelovalo je danas u vježbi zaštite i spašavanja u drniškome TOF-u i na dijelu gradskog naselja Meterize u Drnišu.

Vježba je bila zamišljena kao nekontrolirano istjecanje etil-acetata iz cisterne za opskrbu tvornice tom opasnom tvari koja se upotrebljava u redovito procesu proizvodnje u TOF-u, a svrha je bila postići potreban stupanj usklađenosti djelovanjem menadžmenta tvrtke TOF, gradonačelnika, župana i žurnih službi u skladu s odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju.

Svim sudionicima na uspješno odrađenoj vježbi i profesionalnom pristupu zahvalio je gradonačelnik Josip Begonja, koji je Drnišanima poručio da mogu biti mirni jer su vatrogasne postrojbe, policija, hitna služba, HGSS, Crveni križ i svi ostali koji su sudjelovali u vježbi "TOF 2013" dovoljno uvježbani i pokazali su da vlastitim snagama, bez angažiranja drugih iz susjednih gradova, "mogu razriješiti takve incidente".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙