FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Rigi dodjela nagrada 112; Hrvatska nominirana za ePoziv

ZAGREB, 25. ožujka 2013. (Hina) - U organizaciji Udruge europskog broja za izvanredne situacije (EENA) u letonskom glavnom gradu Rigi održat će se 17. travnja svečana dodjela nagrada 112, a Hrvatska je nominirana za uspješnu provedbu i testiranje ePoziva, nove telekomunikacijske usluge automatske dojave o prometnoj nesreći pristupnoj točki javne sigurnosti, odnosno Centru 112.

Riječ je o jedinoj paneuropskoj dodjeli nagrada, kojoj je cilj nagraditi izvrsnost na području hitnih službi, navodi danas u priopćenju Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Tom prigodom bit će dodijeljene nagrade najzaslužnijim pojedincima i organizacijama za promicanje i poboljšanje europskog broja 112 za izvanredne situacije.

Hrvatska je jedna od ukupno devet nominiranih zemalja, a usluga ePoziv, za koju je nominirana, nova je telekomunikacijska usluga koju potiče Europska komisija kao važan doprinos povećanju sigurnosti u cestovnom prometu, ali i javnoj sigurnosti uopće, ističe DUZS.

Prvi normizirani ePoziv u stvarnom okružju u Hrvatskoj ostvaren je 15. ožujka prošle godine, a usluga ePoziva trebala bi postati nacionalnom uslugom u području javne sigurnosti u zemljama članicama Europske unije od 2015.

Hrvatski partneri u pilot projektu su DUZS, Ericsson Nikola Tesla, Tele2 i Hrvatski autoklub.

DUZS navodi kako su testovi prekogranične kompatibilnosti provedeni kao dio laboratorijskog testiranja s partnerima iz Švedske, Njemačke i Češke Republike, čime se testirala interoperabilnost ePoziva.

Svečanoj dodjeli nagrada 112 nazočiti će ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić te visoki politički dužnosnici, predstavnici institucija EU-a i pružatelji hitnih usluga i rješenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙